Η ελληνική αστική τάξη δεν καταλαβαίνει ότι έχει αρχίσει να σκάβει τον τάφο της!


Γράφει ο Δευκαλίων

Οδεύουμε ήδη σε νέες βουλευτικές εκλογές. Η προβλεπόμενη συνταγματική διαδικασία διερευνητικών εντολών και διαβουλεύσεων απέτυχε και μοιραία διορίσθηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διενεργήσει εκλογές στις 17 Ιουνίου.

Στις προηγούμενες εκλογές η στήλη διέγνωσε ορθά τις απόψεις της κοινωνίας. Το κυρίαρχο πρόβλημα ήταν το μνημόνιο. Η στήλη το προέβαλε και έτσι επέβαλε την θέση της εξαναγκάζοντας όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν για τον τρόπο και την διαδικασία με τους οποίους θα απεμπλακεί η χώρα από το μνημόνιο.

Στις επικείμενες εκλογές ποιο θα είναι το πολιτικό διακύβευμα;

·                 Η φιλομνημονιακή τάση θα προβάλει το γνωστό εδώ και δύο χρόνια εκβιαστικό δίλημμα: Ευρώ ή Δραχμή. Και θα προσπαθήσει να πείσει βάσει αυτού του εκβιαστικού διλήμματος ότι έχει την διαχειριστική ικανότητα και υπευθυνότητα να οδηγήσει την χώρα στην ασφάλεια του ευρώ;

·                 Η αντιμνημονιακή τάση θα προβάλει σε διάφορες εκδοχές το επίσης γνωστό εδώ και δύο χρόνια επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατή νομικά και πολιτικά η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Άρα το εκβιαστικό δίλημμα Ευρώ ή Δραχμή δεν έχει ουσία και αντικείμενο.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Αυτός είναι ο σωστός ορισμός των δεδομένων που συνθέτουν την τρέχουσα πολιτική συγκυρία; Η στήλη θα διαφωνήσει κάθετα και ριζικά. Ας τα…

πάρουμε ένα-ένα…

·                 Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι η πρωτοφανής ύφεση και ανεργία είναι προϊόν και αποτέλεσμα του μνημονίου

·                 Οι περισσότεροι πλέον γνωρίζουν ότι η πρωτοφανής ύφεση και ανεργία θα πάρουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις εάν συνεχισθεί η πολιτική του μνημονίου

·                 Πολλοί πλέον γνωρίζουν ότι η πολιτική των μνημονίων είναι αποτέλεσμα της δανειακής πολιτικής της ΕΚΤ που δανείζει τις τράπεζες με επιτόκιο 1% ενώ οι τράπεζες δανείζουν τα κράτη με επιτόκια από 4% έως 6%

·                 Αρκετοί πλέον αρχίζουν να σκέφτονται ότι μεταξύ δύο κακών, «μνημόνιο – δραχμή», ίσως καλύτερο είναι να διαλέξουν την δραχμή

·                 Η μέσο-αστική και αστική τάξη της χώρας τοποθετείται όμως αρνητικά σε όλα τα προαναφερόμενα πραγματικά δεδομένα γιατί αντιλαμβάνεται ότι εάν τα υιοθετήσει έμπρακτα και τα στηρίξει πολιτικά τότε μεγαλώνει η πιθανότητα να χάσει το υφιστάμενο και αρκούντως ικανοποιητικό επίπεδο ζωής και πλούτου που διατηρεί παρά την μνημονιακή λαίλαπα.

Ουσιαστικά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κοινωνικό αδιέξοδο. Από την μία πλευρά όσοι γλύτωσαν από την λαίλαπα του μνημονίου (μέσο- αστοί και αστοί) και από την άλλη πλευρά τα θύματα του μνημονίου. Ο συνδυασμός δημοσιονομικών στοιχείων και στατιστικής δείχνει με ασφάλεια ότι όσοι γλύτωσαν από την λαίλαπα του μνημονίου είναι σαφώς λιγότεροι από τα θύματα του μνημονίου. Είναι όμως οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ισχυρότεροι. Είναι αυτοί που είτε είναι ιδιοκτήτες, είτε στελεχώνουν και διοικούν την οικονομική και πολιτική εξουσία. Είναι το γνωστό στους αναγνώστες της στήλης εγχώριο και κυρίαρχο πολιτικοοικονομικό σύστημα.

Η στήλη το έχει επισημάνει εδώ και καιρό. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα εθνικού διχασμού. Από την μία πλευρά οι χορτάτοι και από την άλλη πλευρά οι νηστικοί. Αυτό για την στήλη είναι το κυρίαρχο πρόβλημα της προσεχούς εκλογικής σύγκρουσης.

Η στήλη δεν γνωρίζει από την μελέτη της παγκόσμιας ιστορίας άλλο αντίστοιχο παράδειγμα αστικής τάξης που να καταστρέφει την ίδια την χώρα της, με την αδιαφορία για τα προβλήματα της πλειοψηφίας του λαού και την πολιτική της μυωπία. Εδώ η ελληνική αστική τάξη έχει την παγκόσμια πρωτιά. Δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται αδιαμαρτύρητα το μνημόνιο που οδηγεί στην πείνα και την εξαθλίωση την πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, προκειμένου να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερα προνόμια. Η ελληνική αστική τάξη δεν καταλαβαίνει ότι έχει αρχίσει να σκάβει τον τάφο της!

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.