Μεγαλειώδης παραποίηση εν μέσω ορυμαγδού!


Αστυνομική ιστορία είναι για την Μαρία Θέρμου (ΒΗΜΑ, 20 Μαϊου, 2012) η εύρεση του Ανακτόρου του Μενελάου και μετά από ακριβώς 3 χρόνια (ΒΗΜΑ 24 Μαϊου 2009 “Για ένα ανάκτορο μυθικό, για μία Ελένη”) αμετανόητα ξανακτυπά!
Όπου κι αν οφείλεται, είτε σε ελλειπή ενημέρωση, είτε σε επιλογή, το άρθρο της “Τα μυστήρια με τ΄ ανάκτορα του Μενελάου” παραποιεί την αλήθεια.
Γράφει: “το εύρημα στον Άγιο Βασίλειο της Σπάρτης (12 χιλ. από τη Σπάρτη, στη μέση κοιλάδα του Ευρώτα) πληροί για τους επιστήμονες διεθνώς όλες τις προϋποθέσεις για να χαρακτηρισθεί το μείζον ηγεμονικό κέντρο του μυκηναϊκού πολιτισμού στη Λακωνία στη μέγιστη ακμή του.” Και απτόητη συνεχίζει: “Άλλωστε καμία άλλη θέση στην περιοχή δεν έχει δώσει ως τώρα ενδείξεις ότι μπορεί να είναι το ανακτορικό της κέντρο“.

αρχαιολογικός χώρος στην Πελλάνα
η Λακεδαίμων

Καμία κυρία Θέρμου;
Ωραία! Προφανώς δεν γνωρίζει ή έχει ξεχάσει την ΠΕΛΛΑΝΑ – ομηρική Λακεδαίμονα, δίπλα στο Καστόρι, 27 χιλ. ΒΔ της Σπάρτης! Εκτός από αυτήν το κράτος του Μενελάου είχε ακόμα 9 πόλεις εξ΄ ίσου σημαντικές και με ανάκτορα (αντίστοιχα στην Αργολίδα υπάρχουν οι Μυκήνες, Μιδέα,

Άργος, Τίρυνθα, Ναύπλιο, κλπ.).
Σύμφωνα με τον ανασκαφέα της Λακεδαίμονας – Πελλάνας και Έφορο Αρχαιοτήτων επί σειρά ετών, Θ. Σπυρόπουλο, Λακεδαίμων σημαίνει Η ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ (λάκος/λίμνη και δαίμων/θεός) και εξηγεί τα επίθετα κοίλη και κητώεσσα, δηλαδή κούφια και γεμάτη κήτη/ψάρια. Η Λακεδαίμων υπήρξε επίκεντρο ενός Πανελλήνιου αλλά και Παγκόσμιου πολιτισμού τουλάχιστον 1000 χρόνια πριν την Μυκηναϊκή εποχή, δηλαδή από το 2700 μέχρι το 1700 π.Χ. Αυτή η Μινυακή Λακεδαίμων καταστράφηκε από ένα κοσμικό γεγονός το οποίο προκάλεσε τον τελευταίο γνωστό Κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Τότε η πόλη βυθίστηκε στη λάσπη που γέμισε τη λίμνη (κοίλη) της οποίας η βιομάζα μετατράπηκε σε λιγνίτη (ΙΓΜΕ), όπως έγινε στη λεκάνη της Μεγαλόπολης. Πάνω στην κατεστραμένη πόλη κτίσθηκε το 1700 π.Χ. η Μυκηναϊκή Λακεδαίμων η οποία κληρονόμησε το όνομα και τα επίθετα της πρώτης. Από το 2700 μέχρι το 1050 π.Χ. υπήρξε σημαντικό κέντρο διοίκησης, μετά μετατράπηκε σε χώρο λατρευτικό, τη Θεράπνη.

το Μυκηναϊκό Μέγαρο, φωτ. περ. Corpus, τευχ. 40

Κυκλώπειο τείχος

Εκεί βρέθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ανάκτορα –Μέγαρο (πλάτος 13,6 και συνολικό μήκος 35 μέτρα) στην Ελλάδα, το οποίο διατηρεί πειστικά τον αρχιτεκτονικό τύπο του Μεγάρου. Κυκλώπεια τείχη. Επιπλέον βρέθηκαν οι βοηθητικοί χώροι του Ανακτόρου, αρχεία, αποθήκες και εργαστήρια. Ακόμη βρέθηκε, για πρώτη φορά στον ηπειρωτικ

πρόχους (σαλτσιέρα) ΠΕ ΙΙ
φωτ. περ. Corpus, τευχος 40

ό Ελλαδικό χώρο, οργανωμένο νεκροταφείο θολοτών

Δύο τύμβοι ή ταφικοί περίβολοι
φωτ. περ. Corpus, τευχ. 40

τάφων το οποίο αποτελεί ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ, ΦΥΛΕΤΙΚΟ και ΕΘΝΙΚΟ με τη Μεγαλόνησο. Πολλά είναι τα κινητά ευρήματα με κορυφαίο τ΄ αγγεία τύπου “σαλτσιέρας” που χρονολογούνται το 2800 -2700 π.Χ. (ΠΕ ΙΙ) γεγονός που ανατρέπει τελειωτικά την κάθοδο τους από το βορρά και άρα την Ινδοευρωπαϊκή θεωρία!!!
Το καταπληκτικότερο όλων είναι ότι στο ύψωμα που κτίσθηκε η Λακεδαίμων -Πελλάνα οι Μινύες έδωσαν σχήμα βαθμιδωτής Πυραμίδας (όπως η πυραμίδα της Θήβας). Την αποτελούσαν τρεις βαθμίδες με αναλογία δέκα προς δύο. Το ανακτορικό συγκρότημα βρισκόταν στη μεσαία βαθμίδα.
Θα περιοριστώ σ’ αυτά χωρίς αναφορά στις πινακίδες με γραφή Γραμμικής Β, διότι αυτό όντως είναι θέμα αστυνομικής ιστορίας!

χρυσή χάντρα, η πιο βαριά σε χρυσό που έχει βρεθεί στον μυκηναϊκό κόσμο

σφραγιδόλιθος από σάρδιο από το μυκηναϊκό ανάκτορο, 14ος/13ος αι. π.Χ.
φωτ. περ. Corpus, τευχ. 40

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.