Μυστικά και ψέματα για τη δραχμή και το ευρώ…


Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεσκονίζουν ξανά τα σχέδια που είχαν αρχίσει να καταστρώνουν ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ανάλογοι υπολογισμοί διεξάγονται και στην έδρα του ΔΝΤ, αλλά… και στα υπουργεία Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενώ σε πρόσφατο συνέδριο στο Βερολίνο παρουσιάστηκε και η επαναστατική ιδέα της δημιουργίας δύο παράλληλων νομισματικών ζωνών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με αυτή, οι χώρες με πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ολλανδία και πιθανόν το Λουξεμβούργο, θα χρησιμοποιήσουν ένα νόμισμα που θα χρησιμοποιείται παράλληλα με το ευρώ και θα είναι υπερτιμημένο έναντι αυτού.

Την ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή περιφέρεια θα χρησιμοποιεί ένα, πλέον, πιο «μαλακό» ευρώ ώστε να ανακτήσει ευκολότερα την απαραίτητη ανταγωνιστικότητα.

Προς το παρόν πάντως, όπως αναφέρει το Βήμα, στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας για την Ελλάδα που υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας επεξεργάζεται τις επιπτώσεις τυχόν εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σε όλους τους υπολογισμούς, ρόλο κλειδί κατέχει η ΕΚΤ. Το νομισματικό της οπλοστάσιο θεωρείται το αποτελεσματικότερο ανάχωμα πριν το ωστικό κύμα μιας ελληνικής εξόδου χτυπήσει ακόμη και τον πυρήνα της ευρωζώνης με ανυπολόγιστες συνέπειες ακόμη και για την ενότητα ή τη γεωπολιτική θέση όλης της Ε.Ε.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, οι νομικές υπηρεσίες της Επιτροπής έχουν πάρει «φωτιά». Αναζητείται διέξοδος για την έλλειψη ρήτρας εξόδου από το ευρώ στο κοινοτικό δίκαιο.

Μια από τις ιδέες που φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι είναι αυτή της «αντίστροφης ένταξης». Με βάση αυτή, αν μια χώρα έχει παραβιάσει θεμελιώδη κριτήρια για την ένταξη στο ευρώ, όπως π.χ. η Ελλάδα, τότε θα μπορούσε να μετατραπεί σε κράτος-μέλος με παρέκκλιση.

nonews-news

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Μυστικά και ψέματα για τη δραχμή και το ευρώ…

  1. Ὁ/ἡ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ γράφει:

    GEURO

    G – ΥΓΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ( ΠΥΡ )

    ΠΠ

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.