Ο Τσίπρας “έφαγε” τον Πολ Τόμσεν. Τον αντικαθιστούν με τον Μαρκ Φλάναγκαν (φωτό) που ήταν τοποτηρητής στη Ιρλανδία!


Από την Δήμητρα Καδδά

Αλλαγή φρουράς και στην τρόικα που αποφάσισε να μην κατέβει στην Αθήνα παρά μόνο όταν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Στην θέση του Πολ Τόμσεν ανέλαβε ως υπεύθυνος για την Ελλάδα ο Μαρκ Φλάναγκαν, μέρος της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ και προηγουμένως αρμόδιος για το Μνημόνιο της Ιρλανδίας. Ο κ. Τόμσεν παραμένει έχοντας… υψηλή εποπτεία.

Τα άτομα μπορεί να αλλάζουν, αλλά τα σχέδια παραμένουν τα ίδια. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Φλάναγκαν σε συνέδριο για την πορεία των τριών κρατών της Ευρωζώνης που τελούν υπό εποπτεία της τρόικας, η Ελλάδα πρέπει έως το 2012 να μειώσει επιπλέον τους μισθούς (μοναδιαίο κόστος εργασίας) κατά 15% έως το 2015 για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Πρόκειται για το μέτρο που έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις ακόμη και εντός της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης καθώς θεωρείται ότι δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Χθες επανέλαβε ξανά ο πρώην υπουργός Φ. Σαχινίδης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι όσο και να μειωθούν οι μισθοί, αν η παραγωγή δεν είναι ανταγωνιστική οι εταιρείες θα στρέφονται στη χώρα που έχει ακόμη πιο φθηνό εργατικό δυναμικό από το ελληνικό.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Φλάναγκαν μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της κυβέρνησης ήταν η μείωση των τιμών (της ακρίβειας). «Είναι αξιοσημείωτο πως μετά από 5 χρόνια μεγάλης ύφεσης η Ελλάδα δεν έχει δει καθόλου αποπληθωρισμό», ανέφερε ο νέος επιτηρητής δείχνοντας το στόχο για μείωση τιμών κατά 1% περίπου στο τέλος του 2011 και το αποτέλεσμα που ήταν πληθωρισμός περί το 2%. Και ως «φάρμακο» η τρόικα επιμένει στην πολλαπλάσια μείωση των μισθών….

Σε δημοσιονομικό πεδίο, η τρόικα φέρεται να επιμένει στο άρμα των μεγάλων περικοπών δαπανών, με τη προσθήκη όμως της πάταξης της φοροδιαφυγής ως μόνη σωτηρία για να διατηρηθεί το κοινωνικό κράτος. Οι συζητήσεις -σύμφωνα με πληροφορίες- όχι μόνο με το ΔΝΤ αλλά και με τα στελέχη της ΕΕ βρίσκονται εδώ και καιρό σε εξέλιξη, με την μετεκλογική πρόταση να μορφοποιείται.

Η φιλοσοφία του Μνημονίου δεν αλλάζει, αλλά γίνονται «διορθώσεις», με βασικότερο πρόβλημα την απουσία ισχυρού αναπτυξιακού σκέλους. Περιλαμβάνουν επιμήκυνση μνημονίου, με πρόσθετο δάνειο, τμηματική λήψη των μέτρων (7 δισ. ευρώ για το2013 αν δεν γίνει επιμήκυνση). Η κίνηση αυτή, επισημαίνεται, ότι θα επιτρέψει να μην γίνουν νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς επιδόματα και συντάξεις, αλλά μόνο σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα και να μην αυξηθούν κι άλλο φόροι.

Επίσης προτείνεται η ταχύτερη καταβολή των δόσεων του 2012, ώστε να πληρωθούν άμεσα τα 6,3 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και να ανασάνει η αγορά, αλλά και να προχωρήσουν οι διαδικασίες με την ΕΕ για την χρηματοδότηση με ευνοϊκότερους όρους από το ΕΣΠΑ έργων και επενδύσεων (θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί το Μάρτιο και τώρα η διαδικασία πάει για φθινόπωρο).

kourdistoportocali.com

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.