Αναλαμπή του δικομματισμού…


Του Δημήτρη Γαρούφα*

Εντείνεται ο προεκλογικός αγώνας για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 με κύριο χαρακτηριστικό συναγωνισμό και πόλωση μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιο κόμμα θα βγει πρώτο λαμβάνοντας το δώρο των 50 εδρών, με αποτέλεσμα να πιέζουν συρρικνώνοντας συγγενικές πολιτικές δυνάμεις δεξιά κι΄ αριστερά τους.
Η πόλωση αυτή οδηγεί σε κάποιο βαθμό σε ψήφο που δεν εκφράζει άμεσα τον πολίτη γιατί αναγκάζεται να επιλέξει κάποιο από τα δύο πρώτα κόμματα με κριτήριο ποιο κόμμα θέλει να αποτελεί τον κορμό της κυβέρνησης που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές…
Ταυτόχρονα η πόλωση έχει σαν αποτέλεσμα να αναβιώνουν παλιές εποχές κομματικού φανατισμού όπου στην συνείδηση κάποιων πολιτών ο «δικός μας» ήταν καλός έστω κι΄ αν μπέρδευε το νόμιμο με το ηθικό… Αυτός ο φανατισμός της μεταπολίτευσης επέτρεψε να επιπλέουν, στα κόμματα εξουσίας τουλάχιστον, πρόσωπα διαβλητά χωρίς ικανότητες που απλά ήξεραν να σκύβουν το κεφάλι και να κάνουν ότι δεν βλέπουν την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος ενώ σπάνια εμφανίζονταν πρόσωπα με θάρρος και ήθος που θα τολμούσαν να καταγγείλουν σκάνδαλα του κόμματός τους…Δυστυχώς όμως ,ακόμη και τώρα, σε ψηφοδέλτια κομμάτων συμπεριλαμβάνονται πρόσωπα που κατηγορήθηκαν ότι μπέρδεψαν το νόμιμο και το ηθικό και δεν υπηρέτησαν το δημόσιο συμφέρον ενώ παράλληλα ανθούν προκλητικά φαινόμενα οικογενειοκρατίας και κάποιοι εξακολουθούν να θεωρούν ότι η Βουλευτική έδρα τους ανήκει δικαιωματικά και μπορεί να κληρονομηθεί…
Παρενέργεια της πόλωσης είναι και η απουσία διαλόγου για την ανάπτυξη της χώρας. Δεν βλέπουμε π.χ. συζητήσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις για το πώς θα αυξηθεί ο τουρισμός, για το πώς θα αξιοποιηθεί η εμπορική μας ναυτιλία, για αναδιαρθρώσεις αγροτικών καλλιεργειών η για το πώς θα αξιοποιηθεί ο ορυκτός μας πλούτος και άλλες πλουτοπαραγωγικές μας πηγές. Η λέξη ανάπτυξη ακούγεται μόνο ως σύνθημα ενώ παράλληλα προβάλλονται ψευτοδιλήμματα όπως Ευρώ η δραχμή( την ώρα που το 80% του λαού είναι υπέρ του Ευρώ).
Στις επικείμενες εκλογές θα έχουμε μια αναλαμπή, την τελευταία μάλλον, του δικομματισμού με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να φτάνουν αθροιστικά λόγω πόλωσης το 50-55% περίπου(παλιά ο δικομματισμός άγγιζε το 80%) αλλά αβίαστα μπορούμε να πούμε ότι η εποχή της μεταπολίτευσης τελειώνει και μετεκλογικά θα αρχίσει αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος εν όψει και της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης που τυπικά μπορεί να αρχίσει το 2013.
΄Έχουν αλλάξει οι καιροί, οι πολίτες βλέπουν πλέον ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός» , και αρχίζουν να λειτουργούν ως ενεργοί πολίτες αναζητώντας ουσιαστική λειτουργία των θεσμών και πολιτική με αρχές… Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν τα παραδοσιακά πολιτικά μας κόμματα και αν θέλουν να έχουν μέλλον οφείλουν να εκσυγχρονιστούν.
* πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Το άρθρο δημοσιεύθηκε (30-5-12) και στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ.

olympia.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.