Χώρα των ευνομούμενων και όχι των ευνοούμενων


Ημάχη του παλιού που πασχίζει να διατηρήσει τα κεκτημένα του, απέναντι στο καινούργιο που προσπαθεί να γεννηθεί, δίνει ουσιαστικά απάντηση στο ερώτημα: Τι Ελλάδα θέλουμε;

Η κοινωνική πολιτική με δανεικά ή αλλιώς το “Τσοβόλα δώστα όλα” έφερε τη χώρα σε αυτό το τέλμα.

Ένα ψευδεπίγραφο και ανύπαρκτο βιοτικό επίπεδο και ένα αντιπαραγωγικό μοντέλο που βασιζόταν στην κατανάλωση.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1980, δεχτήκαμε τη συνειδητή απαρχή της υποβάθμισης της κρατικής κυριαρχίας προς χάρη της κοινωνικής ευημερίας που εκ του αποτελέσματος δεν μπορεί παρά να ήταν επίπλαστη.

Με άλλα λόγια όταν δανειζόμασταν είχαμε γνώση πως εκείνη τη στιγμή υποθηκεύαμε το μέλλον της πατρίδας μας και των παιδιών μας.

Στην επόμενη δεκαετία δεχτήκαμε την διαιώνιση της υποθήκευσης αυτής προς χάρη της συντήρησης της κοινωνικής ευημερίας, κομπάζοντας μάλιστα ότι είμαστε ένα φτωχό κράτος με πλούσιους πολίτες, θεωρώντας ότι αυτό θα συνεχίσει να εγγυάται την κοινωνική άνθιση και τη δημιουργία ίσων ευκαιριών πλουτισμού σε όλους.

Ένας μεταμοντέρνος νεοπλουτισμός που μας συνεχιζόταν μέσα από το life-style και τα ψεύτικα χαμόγελα και τα μεγάλα πούρα.

Και στις δύο περιόδους ο εξωτερικός δανεισμός του κράτους και η ανορθολογική οικονομική λειτουργία του δεν έδειχνε να απασχολεί κανένα μας, όταν και εμείς οι ίδιοι είχαμε την ίδια ροπή δανεισμού και ανορθολογικής οικονομικής λειτουργίας των οικονομικών μας.

Το πελατειακό σύστημα δε, παρουσιαζόταν ως μια αφαιρετική έννοια σε τέτοιο βαθμό που όταν γινόμασταν μέρος της, όχι μόνο δεν το αντιλαμβανόμασταν αλλά το θεωρούσαμε και ως μια συνηθισμένη διαδικασία που αφορά όχι εμάς αλλά όλους τους ανθρώπους γύρω μας.

Η προσφιλής φράση “έτσι λειτουργεί το σύστημα” απλά αποτελούσε το ψυχολογικό άλλοθι για να γινόμαστε μέρος του ίδιου συστήματος, το οποίο κατηγορούσαμε μονομερώς, βλέποντας ότι η πηγή του κακού είναι ο διεκπεραιωτής του αιτήματος (πολιτικός) και όχι ο αιτών.

Σε επίπεδο κοινωνικής οργάνωσης, δεχόμαστε επί τρεις δεκαετίας την επιβολή του συντεχνιακού στο κοινωνικό και θεωρούμε τον παραλογισμό ως κεκτημένο αγνοώντας αν το κεκτημένο μπορεί την ίδια στιγμή να αποτελέσει την απόλυτη κοινωνική αδικία.

Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν.

Για να γίνουμε, όπως μας αξίζει, η χώρα των ευνομούμενων.

Όχι η χώρα των ευνοουμένων.

antinews

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Χώρα των ευνομούμενων και όχι των ευνοούμενων

 1. Ὁ/ἡ agistri γράφει:

  Παρακολουθώντας τους γραφοντες ανοησίες και με απόλυτη βεβαιότητα είμαι σίγουρος πως ένας λαός σαν τον Ελληνικό του αξίζει να παθαίνει αυτό αυτό που του πρέπει.
  Ενας λαός χωρίς ελληνικη παιδεία, ακόμα και με πανεπιστημιακή μορφωση, χωρίς κριτική σκέψη, καταναλώνεται να αναμασα ότι του σερβίρουν χωρίς ποτέ να κουράσει λίγο το μυαλό του.
  Από και από ποιους προκύπτει ότι καταναλωναμε περισσότερα από όσα παραγαμε;
  Άλλη ανοησία δεν θα σταματήσουμε να ακούμε και να γράφετε.
  Καλά πι πολιτικοί που θέλουν να δώσουν το τομάρι τους, καλά όσοι χρωστουν την καθηγητική έδρα τους στις φαυλες υπηρεσίες στο πολιτικό ολιγαρχικό σύστημα, αλλά οι έξω από αυτούς συνοδοιπορειτε μαζί τους;
  Γιατί, έχετε ένοχη συνείδηση ;
  Είστε από αυτόν τπν κομματικό στρατό που τους στήριζε με προοπτική το ατομικό βολεμα;
  Να έχετε υπόψη σας, μιας και ειστε τυφλοι στο μυαλό, ότι τα βατράχια ανάμεσα στα βουβάλια., ακόμα και όταν αυτά είναι ήρεμα, οι πιθανότητες να ζήσουν είναι ελάχιστες αν δέντρα φύγουν γρήγορα.
  Σήμερα η Ελλάδα είναι το βατράχι ανάμεσα στην σύγκρουση των μεγάλων οικονομικών στρατών και στην μάχη επικράτησης.

  Εκείνοι που μας έβαλαν στην ΕΟΚ και αργότερα μας είπαν πως το κόστος είναι μεγαλύτερο αν φύγουμε και αργότερα μας έβαλαν στην ΟΝΕ και στο ΕΥΡΩ, έμοιαζαν με Έλληνες.
  Εμείς όμως ξεχασαμε τι μας είχαν πει οι πρόγονοί μας: ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ ΑΚΌΜΑ ΚΑΙ ΧΏΡΑ ΑΝ ΣΑΣ ΦΈΡΟΥΝ.

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.