Ευρώ ή δραχμή: Οι συνιστώσες(!) του κρίσιμου διλήμματος…


Της Ζεζας Ζήκου

«Περιγράφοντας τις συνιστώσες του κρίσιμου διλήμματος»! Αυτός είναι ο «επιτυχής» τίτλος της ειδικής έκδοσης για την ελληνική οικονομία της Εθνικής Τράπεζας. Αναγνωρίζεται, λοιπόν, ότι οι (γενικώς) συνιστώσες έχουν μπει στη ζωή μας. Κατά τα λοιπά… ο ελληνικός λαός να αναζητεί βοήθεια για να διασωθεί… Από ποιους όμως; Τι (ς) πταίει, άραγε, που με το Μνημόνιο αντιμετωπίζουμε αυτό το κρίσιμο δίλημμα που δείχνει «εφιαλτικό» το μέλλον της Ελλάδας της δραχμής;

Η έκθεση περιγράφει με πολύ μαύρους τόνους την επόμενη ημέρα της χώρας σε περίπτωση που βγούμε από το ευρώ. Η χώρα στη δραχμή, σύμφωνα με την Εθνική, θα είναι τριτοκοσμική καθώς: μια έξοδος από το ευρώ θα οδηγούσε σε σημαντική πτώση του βιοτικού επιπέδου του Ελληνα πολίτη (μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος τουλάχιστον κατά 55% σε ευρώ) -πλήττοντας περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους- μέσω της σημαντικής υποτίμησης του νέου νομίσματος (65% σε ονομαστικούς όρους), της βαθύτερης ύφεσης (-22% σε σταθερές τιμές, επιπλέον της συρρίκνωσης κατά 14% την περίοδο 2009-2011) και της αύξησης της ανεργίας (στο 34%), ενώ το κράτος θα εξαναγκαζόταν σε νομισματική χρηματοδότηση των αναγκών του, δημιουργώντας έναν πληθωριστικό φαύλο κύκλο (πληθωρισμός άνω του 30% αρχικά, με ισχυρή ανοδική τάση στη συνέχεια, καθώς θα αυτοτροφοδοτείται από αυξήσεις τιμών εισαγόμενων αγαθών και ονομαστικών μισθών). «Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πια μια θεωρητική υπόθεση εργασίας ή μία εξέλιξη με μηδενική πιθανότητα, αλλά αντικείμενο καθημερινής συζήτησης και ένα σενάριο που συζητείται πλέον έντονα, ειδικά στο εξωτερικό. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μια τέτοια απευκταία εξέλιξη μπορεί να προκληθεί, μέσα σε ένα τόσο εύφλεκτο περιβάλλον, και από ένα μεμονωμένο γεγονός ή άστοχο χειρισμό με αυτοεκπληρούμενη, οδυνηρή κατάληξη, ανεξαρτήτως της ισχυρής πολιτικής βούλησης περί του αντιθέτου», αναφέρεται στην ειδική έκδοση της Εθνικής Τράπεζας.

Επίσης, λόγω της δυσκολίας πρόσβασης σε συνάλλαγμα, η χώρα θα αθετούσε το μεγαλύτερο τμήμα των υποχρεώσεων προς τους δανειστές της από το εξωτερικό (325 δισ. ευρώ), με προφανείς δυσμενείς επιδράσεις σε διακρατικό επίπεδο και στις συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό, με αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επίπεδου και δυσκολία πρόσβασης σε βασικά αγαθά και ειδικά σε καύσιμα, φάρμακα και αναγκαίες πρώτες ύλες.

Η στρατηγική του οικονομικού Προγράμματος (δηλαδή του Μνημονίου) που συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση είναι πολυδιάστατη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μονοσήμαντα, με ένα υπέρ ή ένα κατά, αναφέρεται στην έκδοση της Εθνικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα το Μνημόνιο εξασφαλίζει χρόνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παρέχοντας ένα πρωτόγνωρο επίπεδο χρηματοδότησης (σχεδόν 150 δισ. ευρώ έως σήμερα και άλλα 90 δισ. ευρώ ώς το 2014), με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, ενώ με την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI, το δημόσιο χρέος μειώνεται κατά 50% του ΑΕΠ και εξασφαλίζεται σημαντική ελάφρυνση στις υποχρεώσεις πληρωμής τοκοχρεολυσίων για ολόκληρη τη δεκαετία (επιτόκιο 2% έως το 2014, μέση διάρκεια νέων ομολόγων 20 έτη). Παράλληλα, εξασφαλίζεται στήριξη ρευστότητας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα άνω των 130 δισ. ευρώ, μέσω του Ευρωσυστήματος. Περιλαμβάνει τρεις άξονες μέτρων (διαρθρωτικές αλλαγές, χρηματοπιστωτικό σύστημα, δημοσιονομική εξυγίανση) που καλύπτουν από αυτονόητες μεταρρυθμίσεις έως και μεταβολές που προκαλούν έντονες αντιδράσεις».

Εμείς τώρα τι να πούμε… όταν οι πάντες αποδομούν το Μνημόνιο… και όταν γερμανική πρόταση για υποτιμημένο «ελληνικό» ευρώ για να αντικαταστήσει το κοινό νόμισμα σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, παίρνει διαστάσεις.

Τα ευρώ με σειριακό αριθμό που αρχίζει από Υ, έχουν δηλαδή τυπωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, να αντικαταστήσουν αυτομάτως, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τα ευρώ -με πολύ μικρότερη αξία- προτείνει ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χούμπολτ και μέλος του οικονομικού συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Τσαρλς Μπλανκάρτ.

Οπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, το νέο νόμισμα θα έπρεπε να δοθεί στους πολίτες εν μια νυκτί, ενώ το παλιό ευρώ θα διατηρούσε την αξία του. Κάτι τέτοιο, όμως, επισημαίνεται, θα αποτελούσε «δηλητήριο για την ελληνική οικονομία», καθώς «ήδη οι Ελληνες λεηλατούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ζητώντας ευρώ σε μετρητά». Η εφημερίδα τονίζει, πάντως, ότι το σχέδιο Μπλανκάρτ μπορεί να έλυνε κάποιο πρόβλημα, αλλά, «δυστυχώς, θα είχαμε ξαφνικά όλοι άχρηστα ευρω-χαρτονομίσματα στις τσέπες μας, τουλάχιστον όσα έχουν τον σειριακό αριθμό Υ».

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

3 ἀπαντήσεις στὸ Ευρώ ή δραχμή: Οι συνιστώσες(!) του κρίσιμου διλήμματος…

 1. Ὁ/ἡ megarian γράφει:

  Βλεπω στα γκαλοπ οτι η πλειοψηφια των Ελληνων και δεν θελει μνημονιο αλλα και να μεινει στο ευρω.Συνεχιζουν να πιστευουν οτι οι Ευρωπαιο σκευτονται οπως οι ιδιοι αλλα εκεινο ειναι και το μεγαλο τους λαθος.Το εχω γραψει πολλες φορες οτι οι Βορειοευρωπαιοι εχουν αλλη νοοτροπια απο εμας δεν λεω καλυτερη απο εμας μαλον χειροτερη αλλα αλλα παντως σκεφτονται διαφορετικα.Το επαναλαμβανω επειδη τους ξερω εχω πολυ στενες σχεσεις μαζι τους (πιο στενες δεν γινεται) πρεπει ο ιδιος να εισαι πολυ αξιοπρεπης και υπερηφανος και τοτε θα σου δειξουν και αυτοι σεβασμο αλλα και παλι αυτο δεν σημαινει οτι θα τα πας καλα μαζι τους.Για τους Γερμανους ,Φινλανδους , Δανους (απο την Γιουλαντ ),Αυστριακους κ.λ.π. πρωην δυναμεις του Αξονος ( δεν ειναι τυχαιο) ο Ευρωπαικος νοτος θεωρειται κατωτερος δεν το λενε επισημα πουθενα ουτε καν σε Φορουμ γιαυτο οι δικες μας εφημεριδες και τηλεορασεις δεν το λενε πρεπει να μπεις μεσα στις οικογενειες τους στις πολυ ιδιαιτερες οικογενιακες συζητησεις και τοτε θα καταλαβεις.Το να λεμε λοιπον να τους πεισουμε συζητωντας σαν εταιροι να καταργηθει το μνημονιο αλλα και να αβηξουμε και το σχοινι και μας βγαλουν απο την ΕΕ αυτο που λεει αυτη τη στιγμη η ΝΔ ειναι λαθος.Οταν αρχιζεις ενα καυγα αν φοβασαι τοτε ειναι σιγουρο οτι στο τελος θα τις φας.Καλυτερα να σε φοβονται και να σε σεβονται παρα να σε συμπαθουνε αλλα να σε θεωρουνε κατωτερο τους.

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ agistri γράφει:

  Πολύ καλό το θεατρικό της Ε.Τ.Ε. και άξιοι οι επίδοξοι ηθοποιοί, όπως η κυρία.
  Αλλά η ΕΤΕ που έχει μεσολαβήσει στην μεγάλη κομπινα Σημιτη -Παπαδημου- Κόλμαν Σαξ, μπορεί είπλεον μαζί περιγράφει αυτό ότι συμφέρει υος Τράπεζες κσο το καθεστώς φορολογικής ασυλίας τους.
  Όμως ότι γράφουν παίρνουν σαν δεδομένο ότι η επάνοδος στην δραχμή θα.γίνει με καθεστώς ευρώ και κηδεμονία Μερκελ.
  Αλλά αν η νέα δραχμή συνδεθεί με το Καναδέζικο δολάριο το οποίο δεν είναι εκτεθειμένο ούτε στην κρίση αμερικανικο

  Μοῦ ἀρέσει

 3. Ὁ/ἡ agistri γράφει:

  Συνεχίζω: δεν είναι εκτεθειμένο στην κρίση του Αμερικανικού δολαρίου ούτε του ευρώ. Επομένως η υποτίμηση σχετίζεται με το νόμισμα σύνδεσης.
  Άλλωστε η κυριαρχία ενός κράτους δεν ακυρώνεται όσα μνημονια Σαμαραδες Βενιζελους ή Τράπεζες και άν την επιβουλεύονται.
  Άλλο πράγμα είναι επιστροφή στο εθνικό΄νομισμα με κρατικοποιημενες τράπεζες και άλλο με κρατικοποιημενες και κυβέρνηση χωρίς δωσιλογους.

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.