Οι Ιρλανδοί ψηφίζουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην πολιτική λιτότητας σήμερα


Σε δημοψήφισμα τίθεται το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Εάν οι Ιρλανδοί ψηφίσουν ΟΧΙ, δεν θα δικαιούνται ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας

Σε δίλημμα έχουν μπει και οι Ιρλανδοί καθώς ένα ενδεχόμενο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, αποκλείσει τη χώρα από πιθανή μελλοντική πρόσβαση στην μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Ωστόσο, από την άλλη, το κόμμα της αντιπολίτευσης, Sinn Fein, υποστηρίζει ότι το ΌΧΙ θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση του Δουβλίνου.

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν οριακή υπερψήφιση του Συμφώνου, ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, οι Ιρλανδοί έχουν προϊστορία στην καταψήφιση ευρωπαίκών συνθηκών.

Τα μέλη της ιρλανδικής κυβέρνησης ανήκουν στο στρατόπεδο του «ναι» -και έτσι, ένα «όχι» μπορεί να λειτουργήσει και ως αντίδραση στην πολιτική λιτότητας του Δουβλίνου.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντνα Κένι επισείει το κίνδυνο νέων πιέσεων στα ομόλογα της χώρας, η οποία ευελπιστεί να επιστρέψει στις αγορές τον επόμενο χρόνο.  Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ίμον Γκίλμορ προειδοποίησε επίσης πως δεν θα υπάρξει επαναληπτικό δημοψήφισμα (όπως στην περίπτωση της Συνθήκης της Λισαβόνας).

«Οι χώρες που θα κυρώσουν το Σύμφωνο θα έχουν πρόσβαση στον ESM, όσες δεν το κυρώσουν θα μείνουν εκτός» είπε ξεκάθαρα ο Κένι, συμπληρώνοντας: «Η διαφορά μεταξύ 3% και 7%, 8% ή ακόμη και 9% είναι τεράστια» όσον αφορά το κόστος δανεισμού.

Από την άλλη πλευρά, το Sinn Fein έχει διαφορετική άποψη: Το κόμμα προτείνει καταψήφιση του Συμφώνου, λέγοντας πως η λιτότητα έχει αποδεδειγμένα αποτύχει. Απόρριψη του Συμφώνου από το Δουβλίνο, υποστηρίζει, θα δώσει στη χώρα τη δυνατότητα να ζητήσει καλύτερους όρους από την ΕΕ.

Ασχέτως πάντως της έκβασης του δημοψηφίσματος, το Sinn Fein μάλλον θα βγει κερδισμένο. Όντας το μοναδικό μεγάλο κόμμα που αντιδρά στο Σύμφωνο, έχει τις τελευταίες εβδομάδες την παρουσία του στην ιρλανδική δημόσια σφαίρα να ενισχύεται.

inews

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.