Φιλανδός Πρωθυπουργος: «”Καμία λευκή επιταγή στην Ισπανία”»


Σε συνέντευξή του στην εφ. Handelsblatt και στους δημοσιογράφους Torsten Riecke και Rüdiger Scheidges με τίτλο «”Καμία λευκή επιταγή για την Ισπανία”» ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Jyrki Katainen αναφέρεται στους όρους για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών και στην ανάγκη να τηρούνται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι δημοσιονομικοί κανόνες. Μεταξύ άλλων, σημειώνει:

(Αναφορικά με την οικονομική βοήθεια προς την Ισπανία:)

«Υπάρχουν όροι που πρέπει να προσέξουμε. Δε θα πρέπει να λάβουν όλες οι τράπεζες τα χρήματα της ισπανικής κυβέρνησης, αλλά μόνο οι υγιείς. Δε δίνουμε λευκές επιταγές. Οι τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν την καταλληλότητά τους. Και το ΔΝΤ θα πρέπει να ελέγξει την εξέλιξή τους».«Το μέλλον είναι αβέβαιο. Για παράδειγμα η Ισπανία: Έχει, όπως και η Ιταλία, καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τη σταθεροποίησή της. Βοήθησε όμως αυτό τη χώρα; Ό,τι κι αν έκανε η (ισπανική) κυβέρνηση, φάνηκε να μην είναι αρκετό για τις αγορές (…)

Η Μαδρίτη έχει κάνει πολλά και η Ευρώπη εξέφρασε την εμπιστοσύνη της. Όμως οι αγορές δεν έκαναν τίποτε για να βοηθήσουν τις ισπανικές τράπεζες».

(Σε ερώτηση για ενδεχόμενο διορισμό Υπουργού Οικονομικών της Ε.Ε.:)

«Κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο. (…) Αμφιβάλλω κατά πόσο θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα τόσο μεγάλο βήμα λόγω της παρούσας κατάστασης».

«Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θα πρέπει να δεσμευτούν να τηρήσουν με αυστηρότητα όλους τους κανόνες. Δεν επιτρέπεται πλέον να υποστηρίζει κανείς: “ναι, υπέγραψα τους κανόνες, αλλά η τήρηση τους είναι άλλο θέμα”».

(Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο μία μικρότερη νομισματική ένωση με λιγότερα μέλη θα ήταν αποτελεσματικότερη:)

«Όχι. Μόνο η αυστηρή τήρηση των κανόνων θα μας κάνει να προχωρήσουμε».

papaioannou.wordpress.com

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.