Γ. Βαρουφάκης: “Η Ελλάδα έχει τελειώσει” (video)


Η Ελλάδα είναι ακυβέρνητη (ενώ ο εκτροχιασμός του ευρώ συνεχίζεται):Συνέντευξη στο ABC  26 Ιουνίου

Μετά τις τελευταίες ελληνικές εκλογές, έδωσα συνέντευξη στο ABC. Στη συνέντευξη παρουσίασα μια ζοφερή, αλλά ρεαλιστική οπτική για το πόση λίγη σημασία έχει τώρα το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα έχει τελειώσει”, υποστήριξα, εφ ‘όσον το εκτροχιασμός του ευρωσύστηματος προχωρά ανεμπόδιστος.

Διαβάστε την απομαγνητοφώνηση  (σε  μετάφραση papaioannou)

 Παρουσιαστής: Μαζί μας σήμερα από την Αθήνα είναι ο Έλληνας οικονομολόγος Βαρουφάκης Γιάνης. Το προφανές ερώτημα είναι: τι συμβαίνει τώρα;

Γ. Βαρουφάκης, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Λοιπόν, ο εκτροχιασμός του τρένου που είναι η Ευρωζώνη, ο οποίος ξεκίνησε με την Ελλάδα και στη συνέχεια κι άλλα βαγόνια άρχισαν να φεύγουν διαδοχικά – η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, τώρα η Ισπανία – συνεχίζεται. Οι Εκλογές που έγιναν δεν πρόκειται να το αλλάξουν αυτό.. Ο ενθουσιασμός και γιορτές είναι πλήρως και εντελώς άστοχες. Φοβάμαι ότι η ευρωζώνη και η Ευρώπη συνεχίζει στο ίδιο μονοπάτι των δύο τελευταίων χρόνων και το ίδιο σερί λαθών, μια κωμωδία λαθών. Απλώς κοιτάξτε την Ισπανία και τι συμβαίνει εκεί σήμερα. Κοιτάξτε τι συμβαίνει στην Ιταλία. Αν δεν αλλάξει γρήγορα η λογική -ή ό, τι περνάει σαν λογική στην ευρωπαϊκή προσέγγιση της κρίσης-, πολύ σύντομα η Ευρωζώνη θα είναι ιστορία.

Παρουσιαστής: Λοιπόν, ας μείνουμε με την μεγάλη εικόνα για την ώρα πριν εμβαθύνουμε στην Ελλάδα. Τι νομίζετε ότι θα μπορούσε να γίνει εξ εξής ώστε να αποτραπεί η καταστροφή όπως την βλέπετε;

Γ. Βαρουφάκης: Λυπάμαι, δεν σας ακούω, επειδή υπάρχει πολύς θόρυβος – θα μπορούσατε να επαναλάβετε το ερώτημα;

Παρουσιαστής: θα το κάνω. Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει  για να αποτραπεί η καταστροφή όπως την βλέπετε;

Γ. Βαρουφάκης: Τρία πράγματα, τα πολύ απλά βήματα χρειάζεται να γίνουν. Κοιτάξτε, στην Ευρώπη, είτε πρόκειται για Ελλάδα ή την Ισπανία, αυτό που έχουμε τώρα είναι αφερέγγυες τράπεζες που βρίσκονται σε θανάσιμο εναγκαλισμό με αφερέγγυα κράτη. Έτσι, τα κράτη περνούν – δανείζονται χρήματα από το κέντρο της Ευρώπης, προκειμένου να δοθούν στις τράπεζες και οι τράπεζες δανείζονται για να τα δώσουν στα κράτη και  τελικά τράπεζες και κράτη είναι εγκλωβισμένοι σε ένα θανάσιμο εναγκαλισμό και πνίγουν ο ένας τον άλλον πολύ γρήγορα.

Κάτι πρέπει να κάνουμε ώστε να σπάσει αυτό το δεσμό μεταξύ αφερέγγυων τραπεζών και κρατών σε πτώχευση. Ο τρόπος να γίνει αυτό είναι η ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος ώστε να χρηματοδοτούνται άμεσα, όχι μέσω εθνικών κυβερνήσεων αλλά μέσω ΕΕ. Αυτό είναι ένα πολύ απλό βήμα, αλλά είναι ένα βήμα φαίνεται πάρα πολύ μακριά για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον, Χρειάζεται κοινοτικοποίηση του χρέους ένα είδος κοινού χρέους, όπως έχουμε στην Αυστραλία, όπου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει το δικό της χρέος πέραν των πολιτειών.

Και τρίτον, χρειαζόμαστε μια επενδυτική πολιτική η οποία θα διατρέχει ολόκληρη την ευρωζώνη. Επειδή έχουμε μια υστερούσα νομισματική περιοχή, πρέπει να έχετε και  μια επενδυτική στρατηγική, με ένα μηχανισμό ανακύκλωσης για το όλο θέμα. Αν δεν έχετε αυτά τα πράγματα, και η Γερμανία δεν θέλει να έχετε  αυτά τα πράγματα, φοβάμαι ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα για να αποτρέψει τη συνέχιση αυτής της αργής κίνησης εκτροχιασμού.

 Παρουσιαστής: Για να επιστρέψω στην Ελλάδα συγκεκριμένα, βλέπουμε ότι οι πολιτικοί στην Ελλάδα δεν μπόρεσαν καν να συμφωνήσουν για τους όρους μιας τηλεοπτικής συζήτησης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Πώς θα φτάσουν σε  συμβιβασμό σε μέτρα για τη διόρθωση της ελληνικής οικονομίας;

Γ. Βαρουφάκης: Δεν μπορούν να διορθώσουν την ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία έχει τελειώσει. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια μεγάλη, μεγάλη ύφεση. Η κοινωνική οικονομία διάγει ένα μεγάλο, μακρύ χειμώνα δυσαρέσκειας. Δεν υπάρχει καμία δύναμη, καμία δυνατότητα εντός της ελληνικής οικονομίας, από την ελληνική κοινωνία, που να μπορεί να το αποτρέψει .- Φανταστείτε να ήμασταν στο Οχάιο της μεγάλης ύφεσης το 1931 και να σας ρωτούσαν: τι μπορούν να κάνουν οι πολιτικοί του Οχάιο για να βγάλουν το Οχάιο από τη Μεγάλη Ύφεση; Η απάντηση είναι τίποτα.

Παρουσιαστής: Τι θα συμβεί λοιπόν, στη συνέχεια στην Ελλάδα;

Γιάννης Βαρουφάκης: Εξαρτάται από το τι συμβαίνει στην ευρωζώνη. Όπως αυτό που συνέβη στο Οχάιο προέκυψε από την άνοδο του προέδρου Ρούζβελτ και το Νιου Ντιλ.  Αν δεν έχουμε μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη, η Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει καμιά ευκαιρία. Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν η Ευρώπη αλλάξει και διασωθεί θα διασωθεί και Ελλάδα. Είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση όμως η ευρωζώνη να βρει ένα ορθολογικό σχέδιο για τον εαυτό της. Δεν είναι επαρκής προϋπόθεση. Η Ευρώπη μπορεί να διορθώσει  τον εαυτό της και η Ελλάδα, να είναι τόσο αδύναμη και σε τέτοια κακή μοίρα, που να έχει τεράστια προβλήματα και να μην ανακάμψει ποτέ. Αλλά έως ότου και εάν η ευρωζώνη βρει ένα λογικό σχέδιο για να το σταματήσει αυτό τον εκτροχιασμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ολόκληρη την ευρωζώνη, η Ελλάδα δεν έχει καμία τύχη.

Παρουσιαστής: Διάβασα κάποια στατιστικά σήμερα ότι 7 στους 10 Έλληνες θέλουν να μεταναστεύσουν. Πώς θα περιγράφατε την εθνική διάθεση εκεί;

Γ. Βαρουφάκης: Αυτή είναι η δική μας Μεγάλη Ύφεση. Όχι μόνο από οικονομική άποψη, αλλά και με ψυχολογικούς όρους. Οι Έλληνες βρίσκονται σε κατατονική κατάσταση για μια στιγμή και σε κατάσταση της οργής, μια άλλη. Αυτή είναι μια τυπική περίπτωση μανιοκατάθλιψης. Δεν υπάρχουν προοπτικές. Δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Υπάρχουν θυσίες, αλλά κανείς δεν έχει την αίσθηση ότι οι θυσίες αυτές πιάνουν τόπο. Ότι αποτελούν επενδύσεις για το μέλλον.

Αυτό είναι το πρόβλημα όταν είσαι κολλημένος σε μια ευρωζώνη που είναι πραγματικά άσχημα σχεδιασμένη, οποία καταρρέει και η οποία δεν δίνει ευκαιρίες στα αδύναμα μέρη της να διαφύγουν μέσα από κάποιο είδος λυτρωτικής κρίσης.

 Παρουσιαστής: κ.Γιάνη Βαρουφάκη, μπορούμε να ακούσουμε πόσος θόρυβος είναι εκεί που είστε. Σας ευχαριστώ πολύ που βρήκατε το χρόνο για να μας μιλήσετε απόψε.

Γ. Βαρουφάκης: Σας ευχαριστώ.

papaioannou.wordpress.com

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.