Ουφ, σωθήκαμε!


Γράφει ο Προκόπης Κωφός

Όταν κάποιοι ζουν στον κόσμο τους μέσα στον οποίο η κρίση οφείλεται στη διαφθορά και τις σπατάλες, στην ανικανότητα, την ανεπάρκεια και τα λάθη των πολιτικών και των κομμάτων, στο χρέος ή στο ότι ζούσαμε από τα δανεικά ή πως για την κρίση φταίει το μνημόνιο ή κάποιο ανόητο σχέδιο, ή πως έφταιξε το μεγάλο κράτος είναι φυσικό να αισθάνονται ανακούφιση και να ελπίζουν πως σωθήκαμε. Όμως αυτή η διάσωση, όπως και οι ερμηνείες τους για την κρίση είναι στο μυαλό τους! Στον πραγματικό κόσμο συμβαίνουν άλλα. Στον πραγματικό κόσμο η κρίση είναι καπιταλιστική, οφείλεται στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίων που δεν μπορούν να αναπαραχθούν, δεν μπορούν δηλαδή να αποφέρουν κέρδη και γι αυτό πρέπει να καταστραφούν. Η διαδικασία της καταστροφής των συσσωρευμένων κεφαλαίων, δανεικών, επιχειρήσεων και αγαθών, δεν ολοκληρώθηκε ακόμα, είναι σε εξέλιξη μέσω σφοδρών συγκρούσεων και αντιθέσεων για το ποιος θα χάσει τα λιγότερα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η κατάληξη. Στα πλαίσια αυτής της συνεχιζόμενης καταστροφής η ανεργία θα αυξάνεται, οι μισθοί και οι συντάξεις θα συνεχίσουν να ελαττώνονται, επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να κλείνουν, οι κοινωνικές παροχές θα περικοπούν κι άλλο, η παιδεία θα συνεχίσει την κατηφόρα, οι νέοι θα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα αδιέξοδα, αυτοί που τρέφονται στα συσσίτια ή ψάχνουν στα σκουπίδια θα γίνονται περισσότεροι, τα παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία θα αυξάνουν, η κατάσταση θα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

Η κρίση στην Ευρώπη βαθαίνει κι ακολουθούν κι άλλα μνημόνια μετά από τα δικά μας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Ήδη εισήλθε επίσημα και η Ισπανία σε διαδικασίες μνημονίου, ακολουθεί η Ιταλία και η συνέχεια είναι απρόβλεπτη. Σε λίγο μπορεί να μας πουν πως δεν έχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις και δεν αποκλείεται και ο πόλεμος. Αυτά έφερνε πάντα η καπιταλιστική κρίση, αυτά φέρνει και τώρα και τώρα είναι μεγαλύτερη και βαθύτερη από ποτέ! Πολλά τα κεφάλαια και ο πλούτος που συσσωρεύτηκε, μεγάλη και η καταστροφή που θα συντελεστεί! Βρισκόμαστε σε μια πορεία εξαθλίωσης βάθους τριακονταετίας μέσω του μνημονίου και της Ευρωπαϊκής πολιτικής!

Το γεγονός πως και πολλοί ευρωπαϊκοί κύκλοι δέχονται την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου αποκαλύπτει πως η αναδιαπραγμάτευση αυτή στην οποία κατέληξαν και πολλοί από τους σφόδρα αντιμνημονιακούς μας δεν θα είναι παρά μια προσαρμογή του μνημονίου στα νέα δεδομένα, Ισπανία, Ιταλία, «Ευρωπαϊκή στρατηγική 2020» και άλλα, με σκοπό την αποτελεσματικότερη προώθηση της ουσίας της ευρωπαϊκής πολιτικής, αυτής που οδηγεί στην εξαθλίωση. Η επιμήκυνση που πιθανόν θα «προσφέρουν» θα είναι το μέσο για να μας ξεγελάσουν. Με την αναδιαπραγμάτευση θα πάμε για μαλλί και θα γυρίσουμε κουρεμένοι!

Η ανακούφιση μπορεί να προέλθει μόνο από την αντίσταση στις πολιτικές αυτές που οδηγούν στην εξαθλίωση και όχι από την εφαρμογή τους. Η δε λύτρωση μπορεί να προέλθει μόνο με την ανατροπή αυτών των πολιτικών, κόντρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυριαρχία των μονοπωλίων!

Προκόπης Κωφός
Τμήμα Χημείας ΑΠΘ

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.