Λευκός χάρτης «κλειδώνει» τις βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο


Λευκωσία: Οι βρετανικές Βάσεις  Aκρωτηρίου και Δεκέλειας μαζί με άλλες 13 υπό βρετανική κυριαρχία περιοχές περιλαμβάνονται σε Λευκό Χάρτη της βρετανικής Κυβέρνησης, που δόθηκε στη δημοσιότητα με στόχο να εκφράσει τη βρετανική αποφασιστικότητα του ΗΒ να τις διατηρήσει υπό την κυριαρχία του. Στο Χάρτη, που υπέγραψαν ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο ΥΠΕΞ Ουϊλιαμ Χέιγκ, τονίζεται ότι «θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι η κυριαρχία μας στις περιοχές αυτές υπερασπίζεται» έναντι όλων των προκλήσεων, έτσι ώστε εκείνοι που ζουν στις περιοχές αυτές ως Βρετανοί πολίτες να προφυλάσσουν το δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση.Οι Βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας περιγράφονται ως κυρίαρχες στο Χάρτη. Η δημοσίευση του Χάρτη έγινε μόλις λίγες μέρες μετά τον διαπληκτισμό στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Μεξικό μεταξύ του πρωθυπουργού Κάμερον και της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Κίρκχνερ για τα νησιά Φόλκλαντς. Ανακοίνωση του εκλογικού επιτελείου του υποψήφιου Προέδρου, Γιώργου Λιλλήκα, καταδικάζει ως προκλητική την ενέργεια της βρετανικής κυβέρνησης να προβάλλει αποικιακά κατάλοιπα, όπως οι στρατιωτικές βάσεις, ως κυρίαρχα εδάφη.

Το καθεστώς των βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο αντίκειται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά και στο δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία, σημειώνει, τονίζοντας ότι δεν αναγνωρίζονται οποιαδήποτε κυριαρχικά δικαιώματα στην επικράτεια της Κύπρου σε οποιονδήποτε άλλο, εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία. Κάλεσε δε την Κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και δυναμικά προκειμένου να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία των κυπριακών εδαφών και την κυριαρχία της επί όλων εδαφών της Κύπρου. Καλούμε την βρετανική Κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της και να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μάριος Καράντωνας, ανέφερε πως η κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να θέσει θέμα αλλαγής του καθεστώτος των βρετανικών Βάσεων και να επαναφέρει την απαίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για καταβολή των βρετανικών αποζημιώσεων, που είναι πέραν του ενός δισ. ευρώ».

O ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

http://exomatiakaivlepo.blogspot.gr/2012/07/blog-post_8713.html

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.