Αντισυνταγματικοί οι νόμοι για τα εργασιακά σύμφωνα με το Ειρηνοδικείο Αθηνών


Αντισυνταγματικοί και αντίθετοι στο ευρωπαϊκό δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις Εργασίας κρίθηκαν σε απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών οι δύο μνημονιακοί νόμοι 3833/2010 και 3845/2012 που οδήγησαν στη μείωση αποδοχών και επιδομάτων στους εργαζομένους στο Δημόσιο τομέα.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση πολιτικού δικαστηρίου που είναι αντίθετη με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι οι μειώσεις στο πλαίσιο του μνημονίου στις αποδοχές, δώρα, κτλ των εργαζομένων είναι συμβατοί με το …
Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.
Σύμφωνα με την απόφαση τόσο ο νόμος 3833/2010 σχετικά με τα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, όσο και ο νόμος 3845/2012 αναφορικά με τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ προσκρούουν στα άρθρα 4, 22, 23, 25, 28 και 106 του Συντάγματος, στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 151/1978 και 14/1981.
Στην εν λόγω δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συλλογική αυτονομία, καταλύοντας τα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος, ενώ παράλληλα δεν συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως είναι η μείωση των τιμών και των φόρων. Αντιθέτως, όπως τονίζεται στην απόφαση, επιβλήθηκαν φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα.
Να σημειωθεί ότι κατά των μνημονιακών νόμων για τα εργασιακά είχαν προσφύγει οι εργαζόμενοι στην Ανώνυμη Εταιρεία ΣΤΑΣΥ», η οποία είναι θυγατρική της «Αττικόν Μετρό Α.Ε.» και ανήκει στον Δημόσιο τομέα.
Πρόκειται για την 599/2012 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, η οποία και δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό «Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου» -τεύχος 10/2012.

Περὶ τοῦ/τῆς: netakias.com

Η ελευθερία, "αυτό το τρομερό όνομα, γραμμένο πάνω στο άρμα της θύελλας", είναι η κοινή αρχή σε όλες τις επαναστάσεις. Χωρίς αυτήν, οι επαναστάτες δεν μπορούν να φανταστούν την δικαιοσύνη. - Albert Camu *L'Homme révolté*
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Blogs. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.