Σεβαστείτε λοιπόν την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας!


Παραθέτω σε μετάφραση μια ακόμη επιστολή μου στους ιθύνοντες της Ευρωζώνης, με κοινοποίηση στους προέδρους / πρωθυπουργούς των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.
Κύριοι ηγέτες της Ευρωζώνης και Αρχηγοί κρατών – μελών της Ευρωζώνης,

Δεν προλάβαμε να χαρούμε για τις σκέψεις σας ότι πρέπει να προχωρήσετε στην ενοποίηση της Ευρώπης. δεν προλάβαμε να σας συγχαρούμε γι’ αυτήν σας την επικείμενη απόφαση, η οποία σε κάθε περίπτωση έπρεπε να είχε ληφθεί από χρόνια, και ακούμε ότι ετοιμάζετε την απομόνωση της Ελλάδας, με σκοπό την έξοδο από την Ευρωζώνη. Διαψεύστηκε μεν, αλλά στην πολιτική δυστυχώς  διαψεύδεται μια είδηση που προγραμματίζεται να γίνει γρήγορα.

του Νίκου Αναγνωστάτου

Ελπίζω η είδηση αυτή να είναι πράγματι λανθασμένη και να μην ανταποκρίνεται στις προθέσεις σας. Θα είναι ντροπή για όλους σας να υπάρχει και ίχνος αλήθειας μιας τέτοιας ενέργειας, για αρκετούς λόγους, κυριότεροι των οποίων είναι οι ακόλουθοι.

Ο λόγος που επικαλούνται οι φήμες για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είναι ότι δεν εκτελέσαμε τα συμφωνηθέντα του Μνημονίου και επέκεινα. Ίσως έχετε δίκιο σε αυτό το σημείο, αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσετε ότι ο μοιραίος για την Ελλάδα πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, πρώτον, επέσπευσε την ανάγκη προσφυγής μας στον μηχανισμό στήριξης, ενώ μπορούσε να το αποφύγει με τα κατάλληλα μέτρα, τα οποία είχε στην διάθεσή του και τα απέφυγε τελείως αδικαιολόγητα και δεύτερο, το γεγονός ότι υπέγραψε το πολυσέλιδο και λεόντειο Μνημόνιο και δανειακή σύμβαση χωρίς καμιά αντίρρηση και ενδεχομένως χωρίς να έχει διαβαστεί, ποσώ δε μάλλον να έχουν κατανοηθεί τα περίπλοκα και επιβαρυντικά νοήματα που περιείχε, θα έπρεπε να σας βάλει σε σκέψεις αν ήταν ποτέ δυνατό να εκτελεστεί όπως προσδοκούσατε. Αναμενόμενη συνέπεια επομένως ήταν τα αποτελέσματα να είναι απογοητευτικά. Οι εύκολες λύσεις με οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και την αύξηση των φόρων, χωρίς διαθρωτικές αλλαγές και περιστολή του διογκωμένου δημοσίου, ήταν επόμενο τα αποτελέσματα να είναι αντίθετα από τα επιδιωκόμενα.

Τώρα όμως έχουμε μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση συνεργασίας της οποίας οι σκέψεις και προοπτικές είναι τελείως διαφορετικές και θα πρέπει να της δοθεί ο χρόνος να βελτιώσει την εφαρμογή των όρων των Μνημονίων, με την ανάγκη βελτίωσης των όρων εκείνων που αποδείχτηκε ότι όχι μόνο συντελούν στην χειροτέρευση της κατάστασης αντί της βελτίωσης, αλλά δυστυχώς εξαθλιώνουν τους Έλληνες επί ματαίω.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο δεν θα πρέπει καν να σκέπτεστε να μας ωθήσετε εκτός Ευρωζώνης, είναι το γεγονός ότι η οικονομία της Ελλάδας αποτελεί μόνο το 2% της οικονομίας της Ευρωζώνης και ως εκ τούτου οι συνέπειες των λανθασμένων χειρισμών της προηγούμενης κυβέρνησης να μην επηρεάζουν σε βαθμό που να δημιουργεί άμεσο πρόβλημα στην Ευρωζώνη, έτσι ώστε να υπαγορεύει την έξοδό μας από το Ευρώ.

Θα πρέπει επίσης να θυμούνται όλοι ότι η Ελλάδα είναι ιστορικά, πολιτιστικά και δημοκρατικά, αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης. Να θυμούμαστε επίσης ότι η Ελλάδα ήταν από τα πρώτα έξι μέλη που υπέγραψαν τη σύμβαση της Ρώμης το 1960 από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, του οποίο το όνειρο και η προσδοκία ήταν η Ενωμένη Ευρώπη και αγωνίστηκε για να επιτευχθεί. Είναι επομένως δυνατό, ύστερα από εξήντα χρόνια συνεχούς  συμμετοχής και προσπάθειας  της Ελλάδας, να βρεθεί εκτός; Για να μη καταστεί η εσχάτη αυτή πλάνη της Ευρώπης, χείρων της πρώτης, δηλαδή της μη ενοποίησής της.

Στο στάδιο αυτό που βρισκόμαστε, χωρίς τελείως δική μας ευθύνη, χρειαζόμαστε τηε κατανόηση και την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων μας, εντός των σκοπών και του πνεύματος της Ε.Ε. Το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε, είναι να συμπεριλάβετε την Ελλάδα στην τελευταία απόφαση της συνόδου κορυφής, κατά τον τρόπο που θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ισπανίας και Ιταλίας. Ο λόγος μιας τέτοιας απόφασης είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να μην επιβαρύνει το δημόσιο χρέος των χωρών αυτών. Εάν αυτό γίνεται δεκτό για χώρες με πολύ μικρότερο δημόσιο χρέος, τόσο περισσότερο χρειάζεται η Ελλάδα με το μεγάλο της χρέος. Οποιοσδήποτε συσχετισμός με τα Μνημόνια και τους όρους τους, είναι τελείως άσχετος.

Η καλλίτερη συμπαράσταση που η Ε.Ε. θα μπορούσε να προσφέρει, είναι για δύο –μ τρία χρόνια, να ανασταλούν όλα τα αυστηρά οικονομικά μέτρα , έτσι ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία μας, να δεχτείτε μηδενική συμμετοχή μας στο ΕΣΠΑ και κάθε άλλο υποστηρικτικό μέτρο ανάπτυξης και να ανασταλούν οι πληρωμές τοκοχρεολυσίων. Εμείς από τη πλευρά μας, θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να μηδενίσουμε το έλλειμμα. Με αυτό τον τρόπο, μετά τα δύο-τρία χρόνια, υπάρχει μια δυνατή πιθανότητα να έχουμε επιλύσει το οικονομικό μας πρόβλημα., χωρίς η Ε.Ε. ή οποιοσδήποτε άλλος να έχει χάσει τίποτε.

Σεβαστείτε λοιπόν την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας που αφειδώς σας μεταδώσαμε, διότι διαφορετικά μπορεί κανείς να υποθέσει, κάτι που εμείς το αρνούμαστε, ότι άλλοι ταπεινοί λόγοι σας υπαγορεύουν την έξοδό μας από την Ευρωζώνη.

thiakos

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.