Περί φωνηέντων, συμφώνων και.. αγραμμάτων


Δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες ένα ζήτημα με το .. ”κούρεμα” των φωνηέντων (είναι της μόδας τα κουρέματα) και τις άλλες αλχημείες στα σύμφωνα στο βιβλίο γραμματικής της Ε’ και Στ’ Δημοτικού. Μάλιστα, κάποια ιστολόγια ανεξάρτητα έσπευσαν να υπερασπιστούν τον… καημένο τον κ. Αρβανιτόπουλο – τον υπουργό Παιδείας – που έχει στο κεφάλι του να απαντά σε κάθε ”αγράμματο ξερόλα” – ”αγράμματοι ξερόλες” είναι όσοι διαμαρτύρονται για τις .. ασυναρτησίες του βιβλίου γραμματικής. Τα ίδια ιστολόγια επικαλούνται την αυθεντία μιας ιστοσελίδας η οποία παραθέτει – υποτίθεται – τη γραμματική του Μανόλη Τριανταφυλλίδη, για να επιβεβαιώσει πως το ου είναι φωνήεν, αλλά δεν είναι το υ και το ω, ή το η… Επιπλέον, λένε στον κόσμο ότι πρέπει να ντρέπεται, επειδή δημιουργεί τέτοια θέματα – ο αγράμματος!

Ωστόσο, αν ψάξουμε λίγο τη γραμματική του Μανόλη Τριανταφυλλίδη (http://www.greek-language.gr/greekLang/files/document/modern_greek/grammatiki.triantafyllidi.pdf, σελ. 13), ανακαλύπτουμε πως τα φωνήεντα είναι τελικά 7, αυτά που ξέρει κάθε Έλληνας, δηλαδή, α,ε, ο, η, ι, ω, υ και τα σύμφωνα 17, β, γ, δ, ζ, θ, κ, λ, μ, ν, ξ, π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ. Τα ίδια βλέπουμε και στη γραμματική της αρχαίας ελληνικής γλώσσας του Αχιλλέως Τζάρτζανου (γραμματικής της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, σελ. 6).

Επικαλούνται οι υπερασπιστές της νέας γραμματικής τη διάκριση φωνολογικής και γραπτής γλώσσας (στο κάτω – κάτω, ο λόγος γίνεται για τη ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ της γλώσσας, όχι τη φωνολογία της), χωρίς, όμως, να μας εξηγούν αν κάτι τέτοιο εξηγείται στα μικρά παιδιά, ή απλά, αφήνονται τα παιδιά σε σύγχυση. Πάντως, πέρα από τα επιχειρήματα των αναθεωρητών της γραμματικής, η διάκριση φωνηέντων – συμφώνων που παραθέτουν στη γραμματική θυμίζει την αγγλική γλώσσα, όπου γκ, μπ, ντ είναι από μόνα τους σύμφωνα (g, b, d), όπως και το ου που στα αγγλικά είναι u. Η νέα γραμματική που μας προτείνουν θυμίζει γραμματική των greeklish που προετοιμάζει τα νέα παιδιά στη χρήση τους, αφού χαρακτηριστικό των ”ελληνικών με λατινικούς χαρακτήρες” είναι η χρήση των ήχων αντί των γραμμάτων.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.