Από τα Άγραφα-> Το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε την κατασκευή Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) σε περιοχή Νατούρα!


Απίστευτο και όμως αληθινό. Σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως βιότοπος Natura έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 41,40 MW στη θέση «Ζυγορουλίβαδο – Παλαιό μαντρί» του δήμου Αργιθέας, Νομού Καρδίτσας από την εταιρεία «CL-AM ΑΡΓΙΘΕΑ ΑΕΕ».

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία:…

ΑΣΠΗΕ 18 Α/Γ ονομαστικής ισχύος 2,2 MW και συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 41,4 MW.

  • Υπόγειο δίκτυο μέσης τάσης 20 KV, μήκους 14,9 km για τη σύνδεση του αιολικού πάρκου με το διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Βελτίωση της υφιστάμενης οδοποιίας συνολικού μήκους 8.120 m και πλάτους 5m, για την πρόσβαση στο υπό μελέτη έργο, βελτίωση της εσωτερικής οδοποιίας για την προσπέλαση και την επικοινωνία των Α/Γ συνολικού μήκους 3.435m και πλάτους 5m και νέα οδοποιία μήκους 3.593m και πλάτους 5m, για την προσπέλαση και επικοινωνία μεταξύ των ανεμογεννητριών.
  • Οικίσκο ελέγχου έκτασης περίπου 80m2.
  • Αποθεσιοθαλάμου έκτασης περίπου 39,525m2.

Η απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου από το ΥΠΕΚΑ στο Διαύγεια ΕΔΩ

Και όλα αυτά θα κατασκευαστούν σε μία προστατευόμενη περιοχή Natura που όπως αποκαλύψαμε πέρυσι (3 Σεπ 2011) έχει καταγραφεί ως βιότοπος Natura γιατί αποτελεί περιοχή με σπάνια πανίδα και χλωρίδα σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τη βάση δομένων για την Ελληνική φύση «ΦΙΛΟΤΗΣ» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το υπόψη έργο θα κατασκευαστεί πάνω από την περιοχή όπου υπάρχει η κυριότερη και μεγαλύτερη πηγή «Κεφαλόγουρνο» από την οποία υδροδοτείται το μισό χωριό Πετρίλο της Κοινότητας Ανατολικής Αργιθέας.

Μπορεί κάποιος αρμόδιος να μας απαντήσει αν σύμφωνα με το νόμο επιτρέπεται η κατασκευή του παραπάνω έργου στη συγκεκριμένη περιοχή που χαρακτηριστεί ως βιότοπος Natura;

Διαβάστε το σχετικό άρθρο της τοπικής εφημερίδας «Φωνή Στεφανιωτών Καρδίτσας» από όπου αντλήσαμε τις πληροφορίες για την κατασκευή του έργου.

(κλικ για μεγέθυνση)

Διαβάστε επίσης το σχετικό άρθρο όπου η περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως βιότοπος Natura σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέρχονται από τη βάση δομένων για την Ελληνική φύση «ΦΙΛΟΤΗΣ» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2011

 

Αυτό κι αν είναι από τα Άγραφα. Σε χθεσινή συνεδρίαση (29 Αυγ 2011) το ΔΣ του Δήμου Αργιθέας ενέκρινε την κατασκευή Αιολικού πάρκου σε περιοχή Νατούρα. Αφορά το έργο «Αιολικό Πάρκο συνολικής ισχύος 41,4MW στη θέση «Ζυγουρολίβαδο-Παλιό Μαντρί» της Κοινότητας Ανατολικής Αργιθέας του Νομού Καρδίτσης» που βρίσκεται στο όρος Βουτσικάκι το οποίο έχει χαρακτηριστεί περιοχή προστατευόμενη περιοχή Natura. Έχει καταγραφεί ως βιότοπος γιατί αποτελεί περιοχή με σπάνια πανίδα και χλωρίδα.
Ενώ η απόφαση του ΔΣ του Δήμου Αργιθέας πάρθηκε χθες (29 Αυγ) το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας θα συζητήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του παραπάνω έργου την Τετάρτη 31 Αυγ 2011 όπως έγραψε η εφημερίδα ΕΛΕΘΕΥΡΙΑ της Λάρισας την 27 Αυγ 2011, δηλαδή γνώριζαν τουλάχιστον 2 ημέρες πριν ότι το ΔΣ του Δήμου Αργιθέας θα εγκρίνει έργο.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κατήγγειλε στο ΔΣ του Δήμου Αργιθέας ότι η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως βιότοπος Natura και σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται να κατασκευαστεί το παραπάνω έργο στη συγκεκριμένη περιοχή, δυστυχώς, ήταν από τους ελάχιστους που το καταψήφισαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΔΣ που έγινε δεν παρουσιάστηκε ούτε περιβαλλοντική μελέτη ούτε οικονομική μελέτη ούτε επίσης αναφέρθηκε ότι το έργο θα κατασκευαστεί πάνω από την περιοχή που υπάρχει η κυριότερη και μεγαλύτερη πηγή «Κεφαλόγουρνο» από την οποία υδροδοτείται το μισό χωριό Πετρίλο της Κοινότητας Ανατολικής Αργιθέας.

 

H περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως βιότοπος Natura  σύμφωνα με πληροφορίες που  προέρχονται από τη βάση δομένων για την Ελληνική φύση «ΦΙΛΟΤΗΣ» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.