Η καμπάνα άρχισε να κτυπάει για την ΕΚΤ!


Γράφει ο Δευκαλίων

Διαβάζουμε στην σημερινή ειδησεογραφία ότι τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας και της Γαλλίας τραβούν αποκλίνουσα πορεία. Αναλυτικά τα επιτόκια δανεισμού των Ισπανικών τίτλων αυξάνονται συνεχώς ενώ η ζήτηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Αντίθετα τα επιτόκια δανεισμού της Γαλλίας συνεχώς μειώνονται, αλλά παραμένουν ακόμα θετικά σε αντίθεση με τα επιτόκια δανεισμού της Γερμανίας, Φινλανδίας, Αυστρίας και πρόσφατα του Βελγίου που είναι πλέον αρνητικά.
Αντικειμενικά η ταφόπλακα του ευρώ βρίσκεται σε παρόμοιες ειδήσεις. Βρισκόμαστε ουσιαστικά μπροστά σε μία Ευρώπη δύο οικονομικών ταχυτήτων. Κάποιες χώρες δανείζονται ακριβά ή βρίσκονται εκτός αγορών (έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν) και κάποιες χώρες δανείζονται φθηνά ή ακόμα και με αρνητικό επιτόκιο. Δηλαδή, κάποιες χώρες πλέον θα αντιμετωπίζουν μόνιμα το φάσμα της ύφεσης λόγω και του ακριβού δανεισμού και κάποιες χώρες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται λόγω και του πάρα πολύ φθηνού δανεισμού.
Προς το παρόν αυτή η κατάσταση βολεύει τους ισχυρούς του ευρώ. Μία διχασμένη οικονομικά Ευρώπη σημαίνει ένα σχετικά ανίσχυρο νόμισμα. Ο λόγος εξαιρετικά απλός. Έχουμε μιλήσει επίσης αρκετές φορές στο παρελθόν για τον εμπορικό-νομισματικό πόλεμο και την ανάγκη που έχει το βόρειο-ευρωπαϊκό βιομηχανικό κεφάλαιο για φθηνό ευρώ. Δεδομένο που ενισχύει τις…
ευρωπαϊκές βιομηχανικές εξαγωγές.
Όμως, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί ακόμα για πολύ. Ο λόγος επίσης εξαιρετικά απλός. Η ΕΚΤ θα καταλήξει στο τέλος, από ισχυρός βραχίονας να είναι η αχίλλειος πτέρνα της ενωμένης Ευρώπης και του ευρώ. Στον Ισολογισμό της ΕΚΤ συμπεριλαμβάνονται πάρα πολλά ομόλογα χωρών όπως της Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας και Ιταλίας. Δηλαδή ομόλογα των οποίων η ονομαστική και πραγματική αξία έχουν σημαντική διαφορά.
Για πόσο ακόμα η αξία και η φερεγγυότητα της ΕΚΤ θα παραμένει ισχυρή όταν ο Ισολογισμός και ιδιαίτερα το ενεργητικό βασίζεται σε αφερέγγυα και αναξιόπιστα ομόλογα;
Οι χρονικοί κύκλοι ολοκλήρωσης στα δημοσιονομικά προβλήματα και ζητήματα είναι μεγάλοι. Όταν όμως ολοκληρώνονται προκαλούν μείζονος κλίμακας προβλήματα. Η καμπάνα άρχισε να κτυπάει για την ΕΚΤ!

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.