Η φωνολογία της ελληνικής γλώσσας δε δικαιολογεί τις… περικοπές φωνηέντων και συμφώνων


Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με τη μείωση των φωνηέντων και των συμφώνων στη νέα γραμματική της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, ακούμε ως επιχείρημα από τους υποστηρικτές του βιβλίου ότι φωνολογικά η ελληνική γλώσσα έχει 5 φωνήεντα. Από σεβασμό στην ελληνική γλώσσα της ιστορίας χιλιετιών οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ακόμη και φωνολογικά η ελληνική γλώσσα – αρχαία και σύγχρονη – δεν έχει μόνο 5 φωνήεντα. Τα φωνήεντα η και ω δεν είναι απλά γραμματικές εκφάνσεις του ι.

Συγκεκριμένα, από φωνολογικής άποψης το η δεν προφέρεται βραχέως [ι], αλλά μακρώς [ιι], γι’ αυτό και παίρνει περισπωμένη, άλλωστε και η μορφή του δείχνει σαν δύο ι ενωμένα: παρατηρείστε ότι διαφορετικά προφέρεται το [ι] του ήλιος από το [ι] του ίππος. Το ίδιο ισχύει και για το ωμέγα: η προφορά του δεν είναι η βραχεία [ο], αλλά η μακρά [οο], γι’ αυτό και παίρνει περισπωμένη, το σύμβολό του είναι δύο [ο] ενωμένα: παρατηρείστε τη διαφορετική προφορά (φωνολογία) του [ο] στο ακριβός και του [ο] στο ακριβώς. Βασικοί κανόνες φωνολογίας της ελληνικής…

Φυσικά, τα ίδια ισχύουν και για τα σύμφωνα: το ξ για παράδειγμα δεν προφέρεται [κσ] – συγκρίνετε το πόσο διαφορετικά προφέρεται το [κσ] στη λέξη ξερός και το [κσ] στη λέξη εκστρατεία. Παρομοίως, το ψ δεν είναι απλά άθροισμα προφορών του π και σ – συγκρίνετε το πώς προφέρει το ψ ένας Έλληνας και πώς ένας που δεν ομιλεί την ελληνική (το ψ δεν υπάρχει σε άλλη γλώσσα), όταν φωνάζουν μια γάτα και πώς αλλάζει η προφορά των ελληνικών λέξεων, όταν μεταφέρονται στην αγγλική, π. χ. η λέξη ψυχολογία, στα αγγλικά όπου δεν υπάρχει ψ και χρησιμοποιούν στη θέση του το ps, προφέρεται σάι: psychology [σαϊκόλοτζι].

Η ελληνική γλώσσα δεν είναι λατινικά, αλλά έχει και ξεχωριστή φωνολογία κάτι που ξεχνούν (;) δυστυχώς και οι 140 γλωσσολόγοι.

endelehia

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

4 ἀπαντήσεις στὸ Η φωνολογία της ελληνικής γλώσσας δε δικαιολογεί τις… περικοπές φωνηέντων και συμφώνων

 1. Ὁ/ἡ ΕΛΕΝΗ γράφει:

  “Πσιλά” γράμματα …

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ ΑΝΔΡΕΑΣ γράφει:

  Θα προτεινα στους νεους ευφυεις γραμματικολογους να καταργησουν τελειως την Ελληνικη γλωσσα και να θεσπισουν την Greeklish. Την Ελληνικη γλωσσα ας την μαθαινουν μονο οι κατοικοι του εξωτερικου. Και μη χειροτερα!…….

  Μοῦ ἀρέσει

 3. Ὁ/ἡ George N. Maris γράφει:

  Οι διάφοροι αυτοί δήθεν «γλωσσικοί μεταρρυθμιστές», ας αφήσουν την γλώσσα μας ήσυχη κι ας ασχοληθούν με ο,τιδήποτε άλλο. Ας ασχοληθούν με την κινεζική, που και περισσότερα γράμματα έχει και πολλά χρόνια σπουδών απαιτεί. Εάν πείσουν τους Κινέζους, ας έλθουν μετά και σ’ εμάς. Άλλως, μπορούν να έχουν τις απόψεις τους, τις οποίες κανείς δεν τους απαγορεύει, μπορούν να δίδουν τις συμβουλές τους, όποτε τους ζητηθούν, αλλά δεν δύνανται να τις επιβάλουν. Η γλώσσα είναι δημιούργημα των ανθρώπων και όχι της Γλωσσολογίας. Πρέπει δε, να ρέει ελεύθερα και όχι υπό διαφόρους απαγορεύσεις. Μόνον γλωσσικά φανατικοί, θα μπορούσαν να κάνουν τέτοια ατοπήματα στην ελληνική γλώσσα, η οποία θεωρείται και γλώσσα των θεών. Ας την αφήσουν λοιπόν ήσυχη και ας ασχοληθούν με τίποτ’ άλλο… Δεν πείθουν κανέναν με τις σαχλαμάρες τους…

  Μοῦ ἀρέσει

 4. Ὁ/ἡ Kynorodi γράφει:

  Τό θέμα εἶναι ἐντελῶς γελοῖον, δέν ἀντέχει κριτικῆς, γελοῖον ὰλλά ἐπικίνδυνον! (θά θυμιθῶ μέχρι καί τά Ν, ἀκούω ὃτι ἀκονίζει τόν νοῦν!).

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.