Ο Παλαιστίνος έδωσε τ’ όνομα του στην Παλαιστίνη!


Μία από τις θυγατέρες (Πλειάδες) του Άτλα, βασιλέα μέρους της Αρκαδίας, η Ηλέκτρα έκανε του Δία τον ΔΑΡΔΑΝΟ -Θάσο, τον ΚΑΔΜΟ-Ιασίωνα, την ΕΥΡΩΠΗ-Αρμονία, τον ΦΟΙΝΙΚΑ και τον ΚΙΛΙΚΑ (θεωρούνται και παιδιά του Ωγυγού και της Θήβης). Όταν ο Δίας προκάλεσε το δεύτερο κατακλυσμό ο Δάρδανος με τον Κάδμο και μία ομάδα ανθρώπων από την Αρκαδία πήγαν στη Θράκη-Δαρδανία όπου ίδρυσαν στην Σαμοθράκη τα Καβείρια μυστήρια.Όταν ο Κάδμος έφυγε στην Καδμεία και μετά στην Ιλλυρία, έφυγε κι ο Δάρδανος στη χώρα του Τεύκτρου όπου ίδρυσε την πόλη Δάρδανο και ονόμασε και τούτη τη χώρα Δαρδανία. Άρα οι Δάρδανοι είναι πανάρχαιο ελληνικό φύλο που κινήθηκε από το νότο προς το βορρά και απλώθηκε.
Όταν στη Δαρδανία -Θράκη βασίλευε ο γιος του Ποσειδώνα Παλαιστίνος, ο ποταμός Στρυμών ονομαζόταν Κόνιζος. Όταν ο Παλαιστίνος έκανε πόλεμο στους γείτονες αρρώστησε και τότε στη θέση του έστειλε τον γιο του Αλιάκμονα. Ο Αλιάκμων σκοτώθηκε και ο πατέρας του όταν το έμαθε έπεσε μέσα στον Κόνιζο και πνίγηκε, έτσι ο ποταμός ονομάσθηκε Παλαιστίνος. Τότε βασιλιάς έγινε ο Στρυμών, γιος του Άρη και της Ηλίκης, ο οποίος έστειλε βοήθεια στους Τρώες τον γιο του Ρήσο. Όταν ο Ρήσος σκοτώθηκε ο Στρυμών πνίγηκε στον ίδιο ποταμό που τώρα ονομάσθηκε Στρυμών.
Το όνομα Παλαιστίνος πιθανόν προέρχεται από τις λέξεις πάλλω και πάλη (πυγμή) και ἂϊστος  (αόρατος, αθέτος), κάτι σαν “αόρατος παλμός” όμοιος με τη δόνηση της ψυχής, το αιώνιο παιδί ψυχή Διόνυσο (ο εσωτερικός Απόλλων). Καμία έκπληξη αφού  υπήρχε μεγάλη λατρεία του Διονύσου στο Παγγαίο και τ’ όνομα Παλαιστίνος θα μπορούσε να είναι παλαιότερη ονομασία ή ένα από τα επίθετα του θεού.
Έναν Παλαιστίνο – Πηλούσιο αναφέρει και ο Πλούταρχος (“Περί Ίσιδος και Οσίριδος”, 357e), λέει ότι οι Αιγύπτιοι τιμούσαν τον μικρό γιο του βασιλιά της Βύβλου στη Φοινίκη με τ’ όνομα Μαν-έρως και ότι πρώτος εφηύρε τη μουσική. Το ότι πρόκειται για παιδί το οποίο εφηύρε την μουσική είναι απόδειξη ότι πρόκειται για τον Διόνυσο.
Ο Παλαιστίνος προφανώς έδωσε τ’ όνομα του στην Παλαιστίνη.
Τις δύο περιοχές συνδέει και ο Άγιος Γεώργιος.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα, ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ - ΑΝΤΙΔΑΝΕΙΑ. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

3 ἀπαντήσεις στὸ Ο Παλαιστίνος έδωσε τ’ όνομα του στην Παλαιστίνη!

 1. Ὁ/ἡ Δηφορβος γράφει:

  ΕΥΓΕ! ΛΑΚΩΝΙΚΑ!

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ Krinelos Dimitriw γράφει:

  Πράγματι ο Παλαιστίνος έδωσε το όνομά του στην Παλαιστίνη. Πώς ]ο “περιούσιος λαός δέν έδωσε ΚΑΝΕΝΑ όνομαστην περιοχή παρά μόνον μετά την κατάκτησί της; Ακόμη και τα Ιεροσόλυμα(και όχι Ιερουσαλήμ) δφείχνου φανερότατα ότι ιδρύθησαν από τό ελληνικό φύλο των Σο΄’υμων, όπως εμμέσως ομολογεί και ο πλαστογράφος Ιώσιπος.Εκεί ίδρυσαν και τον περικαλή ναόν του Σολυμίου Διός ο οποίος καθηγιάσθη από [Ιαμίδην μάντιν(ιερέα)Με τήν ονομασίαν φυσικά έχει καί τό [ελλημικό όνομα των Ε΄΄’ηνων της Παλαιστ’ινης Φιίσταίοι, τ~ων οποίων το μή παρηλλαγμ’ενο όνομα @ητο Πελασγοί καί [από τους γειτονικούς λαούς Πελεστού, Πελεστίμ, Παλεστίμ!!! [Οπερ [εδει δείξαι.

  Μοῦ ἀρέσει

 3. Ὁ/ἡ βλακομετρητης γράφει:

  πεντε να γραψεις τετοια ακομα, θα ευνουχισεις απαντων την σκεψη, μεσιέ ευνουχο!

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.