Λιγότεροι εκπαιδευτικοί, περισσότερες ώρες διδασκαλίας


thumb

Από το Μαρικάκι

Ανάστατοι είναι οι εκπαιδευτικοί για μια ακόμη φορά καθώς το πακέτο των 11,5 δις. μεταφράζεται σε ακόμη λιγότερες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για το 2012- 2013, ακόμη χειρότερες συνθήκες εργασίας για μόνιμους, αναπληρωτές και ωρομίσθιους, περισσότερη τρομοκρατία η οποία περνάει και μέσα από την επερχόμενη «Αξιολόγηση» που εκτιμάται ότι θα κόψει κεφάλια και γενικώς περαιτέρω εξαθλίωση ύστερα από δυο χρόνια περικοπών στο εισόδημά τους. Πλέον, σημαίνει νέο αυξημένο ωράριο εργασίας, ώστε να καλυφθούν τα κενά από τη μείωση των προσλήψεων.

Μπορεί το ωράριο στην δευτεροβάθμια να αυξάνεται από 21 σε 22 ώρες (στην πρωτοβάθμια θα ανέβει στις 25 ώρες)όμως αυτή η εξέλιξη ανησυχεί τους εκπαιδευτικούς. Όπως υποστηρίζει η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της, η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση, στην οποία βασίζεται ο εν λόγω σχεδιασμός (και η οποία παραγγέλθηκε επί Διαμαντοπούλου έναντι 127.653 €), μπορεί να υποστηρίζει ότι το εκπαιδευτικό ωράριο στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη, όμως υπάρχουν μελέτες που την διαψεύδουν.

Η ΟΛΜΕ σημειώνει τα εξής:

«Παραγνωρίζεται το γεγονός ότι το βασικό ωράριο των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι 21 διδακτικές ώρες την εβδομάδα. Σε αυτό το σημείο, παρά τα όσα λέγονται, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια διαφορά από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου η πλειονότητα των εκπαιδευτικών διδάσκουν από 18 ως 20 ώρες την εβδομάδα. Υπάρχει φυσικά μια αποκλιμάκωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα που τους οδηγεί, στο τέλος τους εργασιακού του βίου, στις 16 ώρες, αλλά ούτε αυτό συνιστά ελληνική πρωτοτυπία. Σε αρκετές χώρες μάλιστα οι ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών στο Λύκειο δεν ξεπερνούν τις 17 (Φιλανδία), τις 16 (Τσεχία) ή τις 14 (Γαλλία και Πολωνία) κ.λπ. (στοιχεία από σχετική Έκθεση του Δικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ευρυδίκη», έτους 2009)».

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Μελετών της ΟΛΜΕ  «ο μέσος όρος των διδακτικών ωρών στις χώρες της Ευρώπης είναι 18,5 ανά εβδομάδα, όσος δηλ. είναι και ο μ.ο. στη χώρα μας».

Τέλος, η ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί πέρα είναι επιφορτισμένοι με διοικητικά και γραφειοκρατικά καθήκοντα, εκτός της σχολικής αίθουσας:

«Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί είναι επιφορτισμένοι σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό και με καθήκοντα διοίκησης και γραμματείας. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι εκπαιδευτικοί είναι απαλλαγμένοι από τέτοια καθήκοντα, τα οποία αναλαμβάνει πολυμελής γραμματεία. Η παντελής έλλειψη διοικητικών υπαλλήλων στα σχολεία υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς να αναλαμβάνουν όλη τη γραφειοκρατία που αφορά τη σχολική μονάδα, και να αφιερώνουν σε αυτή αρκετές ώρες. Οι εκπαιδευτικοί εργάζονται μέχρι 30 ώρες την εβδομάδα, συμπληρώνοντας με αυτό το διοικητικό έργο το ωράριό τους. Επίσης εργάζονται αρκετές ώρες εκτός σχολείου τόσο για την προετοιμασία του μαθήματος, όσο και για την διόρθωση των εργασιών των μαθητών τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα που πολλοί θέλουν να ξεχνούν για να απαξιώσουν τους εκπαιδευτικούς στην κοινωνία».

Η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών αντιδρώντας στο ζήτημα του ωραρίου, χτυπάει το καμπανάκι, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών είναι οι συνθήκες μάθησης των μαθητών. Ενδιαφέρεται κανείς;

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.