Ισλαμική φρενίτιδα στη Τουρκία – Μετατρέπουν ιστορικές εκκλησίες σε τεμένη


Η «ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ» ΚΑΙ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ» ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙΑ(παλιά μου τέχνη κόσκινο δηλ.)!

Γράφει η Σοφία Τ.

Η τουρκική εφημερίδα CUMHURIYET γράφει ότι μετά την μετατροπή της Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Προύσας, που είναι 700 ετών, σε τέμενος τώρα θα μετατραπεί και το μουσείο της Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας που είναι από τα πιο ιστορικά κτήρια της Τραπεζούντας και είχε κατασκευαστεί το 13ο αι. από τον Αυτοκράτορα Εμμανουήλ Κομνηνό τον Α’. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Arınç, σχετικά με το θέμα είπε: «Τα τεμένη είναι χώροι προσευχής στο Θεό. Το τέμενος της Αγίας Σοφίας είχε μετατραπεί σε μουσείο. Επί δικής μας εποχής δεν είναι εφικτό κάτιτέτοιο. Τα τεμένη είναι για προσευχή στο Θεό». Ο κ. Arınç υπενθύμισε ότι στο τέμενος της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια δεν έγινε προσευχή επί 700 χρόνια και πρόσθεσε: «Στην εορτή των θυσιών πέρυσι ανοίξαμε το τέμενος της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια στο προσκύνημα. Η 2η χαρμόσυνη είδηση μας είθε να είναι το άνοιγμα στο προσκύνημα του τεμένους της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα». Στον παροξυσμό αυτό της ισλαμικής κυβέρνησης που μετατρέπει ακόμα και εκκλησίες που έχουν γίνει- παρανόμως- μουσεία σε τζαμιά, βρίσκει αντιδράσεις ακόμα και από Τούρκους, που ποντάρουν στον Θρησκευτικό τουρισμό Ελλήνων, Ρώσων, Αρμενίων κλπ για εμπορικούς λόγους: Ο έπαρχος της συνοικίας όπου βρίσκεται το τέμενος της Αγίας Σοφίας, κ. Zeki Baitar, αντιδρώντας είπε: «Θα αντιταχθούμε στην απόφαση αυτή. Το κτήριο αυτό εδώ και χρόνια άνοιξε προς τα έξω ως μουσείο. Τεμένη έχουμε, αλλά αυτά μένουν άδεια. Πρώτα ας γεμίσουμε τα τεμένη αυτά και αργότερα ο Arınç αν θέλει ας το κάνει τζαμί. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να παραμείνει μουσείο. Αν χρειαστεί θα ξεσηκωθούμε». Σημειώνεται από την τουρκική εφημερίδα ότι οι κάτοικοι τις περιοχής και οι καταστηματάρχες αντιτάχθηκαν και αυτοί στην απόφαση στην μετατροπή του μουσείου σε τζαμί και είπαν ότι αυτό θα καταφέρει χτύπημα στον τουρισμό της Τραπεζούντας.

Η ιστορία Στο σημείο αυτό το OnAlert παρουσιάζει ένα απόσμασμα πρόσφατου άρθρου του Σάββα Καλεντερίδη για την ιστορία της Αγίας Σοφίας Νίκαιας: «Ανασύραμε την ομιλία αυτή για να δώσουμε τη δυνατότητα στους αναγνώστες μας να αντιληφθούν καλύτερα ένα γεγονός που είναι σε εξέλιξη στη Νίκαια της Βιθυνίας, İznik κατά τους Τούρκους, από το ελληνικόν Εις Νίκαιαν, όπως İstanbul από το Εις την Πόλην, İzmir από το Εις Σμύρνην, İstanköy από το Εις την Κω κ.λπ. Στη Νίκαια της Βιθυνίας, όπου πραγματοποιήθηκε η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος, υπάρχει ο ιερός ναός της Αγίας Σοφίας, στον οποίο έγινε η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος και τον οποίο μετέτρεψε σε ισλαμικό τέμενος ο Orhan Gazi, όταν κατέλαβε την ιστορική πόλη, το 1331. Οι Τούρκοι, όταν ασπάστηκαν το Ισλάμ, ενσωμάτωσαν τη λογική του Ιερού Πολέμου(Jihad) και της Εκπόρθησης(Fetih). Στα πλαίσια της λογικής αυτής, ο κάθε Τούρκος, από τον απλό στρατιώτη μέχρι το σουλτάνο, είχε ιερή υποχρέωση να εκπορθήσει όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις και περιοχές «απίστων» και να επεκτείνει τη νέα θρησκεία, το Ισλάμ,«λυτρώνοντας τους απίστους από το καθεστώς άγνοιας και σκοταδισμού που βιώνουν»!!! Έτσι μετατράπηκε σε τζαμί και η Αγία Σοφία της Νίκαιας, το 1331, στα πλαίσια της λογικής των κατακτητών, που αντί να χτίζουν δικούς τους λατρευτικούς χώρους, χρησιμοποιούσαν χριστιανικούς, για να υπάρχει ες αεί η αίσθηση της βάρβαρης υποδούλωσης στους ατυχείς ραγιάδες. Η Αγία Σοφία, με την αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων από την περιοχή έπαψε να λειτουργεί ως τζαμί, το 1922, παρέμενε κλειστή, για να χαρακτηριστεί αργότερα ως Μουσείο από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές. Το 2007 άρχισαν οι εργασίες αναστήλωσης του μνημείου, για την ποιότητα και των ακρίβεια των οποίων αντέδρασαν σφοδρά με ανακοίνωση που είχε τίτλο «Η καταστροφή μιας πρωτεύουσας»(η Νίκαια ήταν η πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μετά την Άλωσης της Πόλης από τους Σταυροφόρους, το 1204), οι υπεύθυνοι του Προγράμματος Αρχαιολογικών Χώρων Τουρκίας. Το 2011 η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων της Τουρκίας, μετά από αίτημα της πανίσχυρης Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, αποφάσισε να επιτρέψει την προσευχή, κατά τη διάρκεια του Μπαϊραμιού, ενώ φέτος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων, τοποθετήθηκε μόνιμος ιμάμης στην Αγία Σοφία, η οποία από τούδε και στο εξής θα λειτουργεί κανονικά ως τζαμί. Μάλιστα φέτος, κατά τη διάρκεια του Μπαϊραμιού, που αρχίζει σε λίγες ημέρες, αναμένεται να δοθεί πανηγυρικός χαρακτήρας στις θρησκευτικές τελετές που θα γίνονται στον ιστορικό χώρο της Αγίας Σοφίας».

Υ.Γ.: η «ελληνική» κυβέρνηση όμως το σκέφτεται για τζαμί στην Αθήνα…

olympia.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.