Στην Κύπρο εκτάκτως ο Β.Πούτιν – Η τρόϊκα θέλει να ελέγξει τα κοιτάσματα


Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, επισκέπτεται αιφνιδιαστικά την Κύπρο τις επόμενες εβδομάδες. Όπως ανακοινώθηκε ο πρόεδρος της Κύπρου Δ.Χριστόφιας απηύθυνε την πρόσκληση κατά τη διάρκεια ημίωρης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου συζητήθηκαν οι όροι της περαιτέρω οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

“Η συνομιλία ήταν πολύ θετική και πολύ θερμή” – αναφέρει το ανακοινωθέν – καιδόθηκε η ευκαιρία να τονιστεί το πόσο θερμές και στενές είναι διαχρονικά οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου – Ρωσίας και μεταξύ του κυπριακού και του ρωσικού λαού”.

Επαναβεβαιώθηκε, επίσης, “η ετοιμότητα των δύο Προέδρων όπως αυτή η συνεργασία συνεχιστεί. Διαπιστώθηκε ότι στα βασικά ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες υπάρχει συναντίληψη”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε προς τον Ρώσο Πρόεδρο ευχαριστίες για τη διαχρονική στήριξη της Ρωσίας για την επίτευξη συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού και ιδιαίτερα για τη στάση της εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι η στάση της Ρωσίας αποτελεί θέση αρχής ενώ εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα να υπάρξει σύντομα συμφωνημένη λύση προς το συμφέρον των δύο κοινοτήτων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, εντός των πλαισίων που καθορίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Συζητήθηκαν, αναφέρει, “επίσης θέματα που αφορούν στην παγκόσμια οικονομική κρίση και ειδικότερα στην κρίση στην Ευρωζώνη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε ευχαριστίες για το δάνειο ύψους 2,5 δις. το οποίο έχει ήδη δοθεί από την Ρωσική Ομοσπονδία στην Κύπρο”.

Τι σημαίνουν όλα αυτά: Η Κύπρος αποφάσισε να παίξει full το ρωσικό “χαρτί” σε αντίθεση πλέον με την Ελλάδα που έχει γείρει 100% προς την πλευρά της τρόϊκας και των ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή την Κύπρου ήρθε ως απάντηση στο ΔΝΤ το οποίο διέρρευσε το Reuters ότι “Τα στελέχη της Τρόικας βρήκαν την οικονομία της Κύπρου σε «χειρότερη» κατάσταση από ό,τι αναμενόταν και η ανάγκη για επίπονες προσαρμογές στους επόμενους μήνες είναι μεγάλη”.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότητατα το ρωσικό δάνειο των 5 δισ. ευρώ ακόμα και να διπλασιαστεί από ρωσικής πλευράς για να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια της Δύσης να ελέγξει υπόγεια την κυπριακή οικονομία.

Η Τρόικα στις 27 Ιουλίου, τόνισε μιλώντας στους Κύπριους βουλευτές ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία του νησιού δεν προέρχονται μόνο από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος στην Ελλάδα, αλλά και από τις δημοσιονομικές ανισορροπίες που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν.

Δηλαδή θέλουν να ελέγξουν 100% την οικονομία του νησιού και φυσικά τα ενεργειακά αποθέματα της Κϋπρου, γιατί περί αυτού πρόκειται. Σε τελική ανάλυση μια χώρα με το μικρότερο έλλειμμα στην ευρωζώνη και τα μεγαλύτερα ενεργειακά κοιτάσματα αναλογικά με τονν πληθυσμο, πόσο σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα μπορεί να έχει;

Έτσι γα “να κοπεί ο αέρας” της τρόϊκας, κλήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος αφου πλέον “χοντραίνει” το παιχνίδι της κυπριακής οικονομίας που δεν έχει να κάνει με τίποτα άλλο, πέρα από τον έλεγχο των ενεργειακών πεδίων που βρίσκονται στην ΑΟΖ του νησιού. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.