Τρόϊκα: «Αν θέλετε να σώσετε τα ειδικά μισθολόγια, κόψτε κι άλλο μισθούς και συντάξεις»…


Ως «ημίμετρα» απέρριψε η Τρόικα, πριν αναχωρήσει την Κυριακή από την Αθήνα, τα μέτρα 4,5 δισ. από τα συνολικά 11,5 δισ. ευρώ που απαιτεί, για να εγκρίνει την επόμενη δόση των δανείων προς τη χώρα μας.

Πηγή της κυβέρνησης υποστήριζε χθες ότι μέχρι στιγμής έχουν «κλειδώσει» μέτρα 7 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 2.000.000.000 αναμένεται να «κλείσουν» μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Στη συνέχεια θα απομένουν μέτρα 2,5 δισ., τα οποία θα είναι πολύ σκληρά και θα τα αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν χθες ότι μέσα στην εβδομάδα θα οριστικοποιηθούν και τα ισοδύναμα μέτρα που θα απαιτηθούν για να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και για να επιτρέψει η Τρόικα να αποπληρωθούν σταδιακά με 5 ή έως και 7 δόσεις, οι φόροι που προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά.

Πριν φύγει η Τρόικα πάντως, στη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, οι ελεγκτές ξεκαθάρισαν πως, αν στην κυβέρνηση θέλουν να περισώσουν τα ειδικά μισθολόγια, ίσως χρειαστεί να κάνουν οριζόντιες περικοπές μισθών σε όλο το Δημόσιο ή και στις συντάξεις.

Στα μέτρα που τελούν ακόμα υπό αίρεση, καθώς η Τρόικα αμφισβητεί την επάρκεια του πακέτου, περιλαμβάνονται: μείωση 30% έως 35% στις αποδοχές στις ΔΕΚΟ με την επέκταση της εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου, αναθεώρηση του βαθμολογίου-μισθολογίου στο στενό δημόσιο τομέα, λουκέτα σε Οργανισμούς, “πάγωμα” προσλήψεων, “ψαλίδι” στις επιχορηγήσεις δημοσίων φορέων, κατάργηση των… υπολειμμάτων των «δώρων» στο Δημόσιο, αλλά επίσης και μέτρα όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 ή 67 χρόνια, μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, επιβολή πλαφόν στο σύνολο των κύριων συντάξεων, μείωση έως και 50% στα εφάπαξ, και της 13ης ή και 14ης σύνταξης, μείωση από το πρώτο ευρώ των συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ, αλλά και μειώσεις σε ακόμα πιο χαμηλές συντάξεις.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης επισημαίνει ότι όλα είναι στο τραπέζι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο περικοπών, συμπληρώνοντας ότι τη τελευταία κουβέντα θα έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί, που συνεδριάζουν σήμερα. Σε όλη τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει την επεξεργασία του σχεδίου των περικοπών, προκειμένου να αποστείλει στην Τρόικα νεώτερα στοιχεία, έως την επόμενη Παρασκευή.

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σε κοινή τους ανακοίνωση τόνισαν χθες ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση. Έκαναν λόγο για παραγωγική συνεργασία με τα υπουργεία και τόνισαν ότι θα επιστρέψουν στην Αθήνα το Σεπτέμβριο για νέες διαπραγματεύσεις.

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.