Αλβανία: Δημοψήφισμα για την κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών


Ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο, τη διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος για την κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών και υψηλών αξιωματούχων του κράτους.

Ο κ. Μπερίσα ανακοίνωσε την απόφασή του αυτή μετά από την αποτυχία ακροαματικής διαδικασίας για την αφαίρεση της βουλευτικής ασυλίας, την οποία η αντιπολίτευση αρνήθηκε να ψηφίσει.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι συμφωνούν για την άρση την ασυλίας, αλλά χρειάζονται αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, όπου να περιλάμβανεται και η άρση της ασυλίας, και μετά οι αλλαγές αυτές να περάσουν στη Βουλή.

Οι Σοσιαλιστές ζητούν την τροποποίηση των άρθρων του Συντάγματος που ορίζουν την εκλογή του Γενικού Εισαγγελέα, του επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας και των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι αντιπολίτευση απαιτεί η εκλογή τους να γίνει με 3/5 των ψήφων των μελών του κοινοβουλίου. Αλλά ο πρωθυπουργός Μπερίσα θεώρησε αυτό απαράδεκτο.

Αναλυτές αλλά και διεθνείς αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία ότι η μη άρση της ασυλίας μπορεί να εμποδίσει την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για την ΕΕ.

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.