«Μαύρη τρύπα» στα έσοδα


Στα 13,203 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουάριος-Ιούλιος 2012 έναντι 14,829 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα την ίδια περίοδο ανήλθε σε 3,070 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,536 δισ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών το οποίο στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η βελτίωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είναι 2,782 δισ. ευρώ και του πρωτογενούς ελλείμματος 2,696 δισ. ευρώ.

Ωστόσο υστέρηση παρουσιάζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού το επτάμηνο: Το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 27,644 δισ. ευρώ και είναι χαμηλότερα κατά 2,794 δισ. ευρώ συγκριτικά με το στόχο του προϋπολογισμού (30,438 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 25,847 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2012, παρουσιάζοντας υστέρηση 2,235 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (28.081 εκατ. ευρώ). Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η υστέρηση των εσόδων οφείλεται πρωτίστως στην υστέρηση των εισπράξεων Φόρου Εισοδήματος (κατά 1,255 δισ. ευρώ) κυρίως λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012. Οφείλεται επίσης και στις μειωμένες εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 537 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης καθώς και στην υστέρηση των εισπράξεων από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών και λοιπών άμεσων φόρων.

Τμήμα της υστέρησης των εσόδων, όπως αναφέρει το υπουργείο, καλύφθηκε από τις εισπράξεις των τελών κυκλοφορίας οχημάτων, τις εισπράξεις από φόρους στην περιουσία, καθώς και από τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα Έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 1,798 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 2,357 δισ. ευρώ. Η απόκλιση από τους στόχους εξαμήνου κατά 559 εκατ. ευρώ οφείλεται σε καθυστερήσεις πληρωμών από Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Ταμεία μέρος της οποίας κατά το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καλυφθεί τους επόμενους μήνες.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το επτάμηνο του 2012 ανήλθαν στα 40,847 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4,420 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (45,267 δισ. ευρώ).

Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την εξέλιξη αυτή τόσο στον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες κατά 2,443 δισ. ευρώ όσο και στην μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,977 δισ. ευρώ. Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες λόγω κυρίως του περιορισμού των πρωτογενών δαπανών κατά 1,983 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο, λόγω του περιορισμού των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (207 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και λόγω της μείωσης των δαπανών για τόκους σε καθαρή βάση (160 εκατ. ευρώ χαμηλότερες από το στόχο).

Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Ιούλιο 2012 παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 3,155 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει, σχεδόν όλες οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν, με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση να παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζονται μειωμένες κατά 8,6% ή 2,6 δισ. ευρώ. Αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί τον κύριο δείκτη περιορισμού των κρατικών δαπανών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.