Ούτε το κολατσιό των νηπίων δε γλιτώνει!


thumb

Από το Μαρικάκι

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, της οποίας η διαχείριση συνίσταται στο μοίρασμα της χασούρας και των χρεών στα νοικοκυριά πλέον και  των δυτικών κοινωνιών, στους απλούς ανθρώπους, εργαζόμενους και άνεργους, ανυποψίαστους μέχρι πρότινος για τις υπόγειες διαδρομές του παγκόσμιους χρήματος, έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις σε εγκληματικές περικοπές μισθών, συντάξεων και δημοσίων δαπανών. Τουλάχιστον, στην Ευρώπη αυτό το έργο παίζεται σήμερα. Μερικές όμως από αυτές τις επιλογές είναι απλώς «καρμίρικες» αφού επιχειρούν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι προσπαθώντας να καλύψουν τη χασούρα δις ευρώ με ψίχουλα από κατασκευασμένες «υπηρεσίες» που άλλοτε θα ήταν αυτονόητες συνταγματικές παροχές ενός κράτους προς τους πολίτες του στο πλαίσιο της διασφάλισης της ευημερίας του.

Εφόσον επικράτησε το δόγμα της κατά προτεραιότητα ικανοποίησης των δανειστών και των οικονομικών αλλά και πολιτικών τους αξιώσεων έναντι των πολιτών, η παραμικρή συμπεριφορά στο πλαίσιο μιας τοπικής κοινωνίας μπορεί να καταστεί μετρήσιμη και φορολογητέα!

Τόσο οι αγοραστικές συνήθειες όσο και η απόσυρση από αυτές, ελέω κρίσης, έχουν το ανάλογο οικονομικό αντίτιμο αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια ελιγμών στα νοικοκυριά στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ένα τέτοιο παράδειγμα η χρέωση του σπιτικού κολατσιού σε σχολεία της Ισπανίας, (αν ευσταθεί η σχετικήείδηση). Λόγω της κρίσης οι ισπανοί άρχισαν να καταφεύγουν στη λύση του σπιτικού κολατσιού για ταπαιδιά τους, κάτι που είχε επιπτώσεις στη ζήτηση των γευμάτων που προσφέρρονταν στο σχολεία έναντι 4,5 ευρώ τη μέρα. Αφού οι γονείς ολο και λιγότερο πληρώνουν για τα σχολικά γεύματα, προμηθεύοντας τα παιδιά τους απ’ το σπίτι, θα πληρώνουν για τη χρήση της τραπεζαρίας!

«Η χρέωση» σύμφωνα με τα ρεπορτάζ « “αντανακλά το κόστος που συνεπάγεται η χρήση της σχολικής τραπεζαρίας και της επίβλεψης που απαιτείται”, αναφέρεται σχετικά, σε ένα μέτρο που οι σύλλογοι γονέων της Ισπανίας χαρακτηρίζουν βάρβαρο.

Η κυβέρνηση της χώρας, που έχει κόψει σχολικές επιχορηγήσεις για γεύματα ύψους 26 εκατ. ευρώ λόγω της κρίσης, αναφέρει ότι η εφαρμογή του μέτρου εξαρτάται από τις κατά τόπους περιφέρειες. Η Καταλονία ανακοίνωσε ήδη ότι θα χρεώνει περί τα 3 ευρώ την ημέρα ενώ η Βαλένθια ανακοίνωσε ότι εξετάζει χρέωση ύψους 1,45 ευρώ».

Κοινώς, όταν είναι για επιδρομή στα εισοδήματα των μικρομεσαίων νοικοκυριών η ευρηματικότητα περισσεύει, κι εδώ και αλλού και παραπέρα…

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.