Εκρηκτική κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία


Αιτία οι επιθέσεις του ΡΚΚ και οι χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες. Εκρηκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία. Αφενός οι συνεχείς συγκρούσεις με τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ και, αφετέρου, ο τεράστιος αριθμός προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν στο τουρκικό έδαφος για να σωθούν από τον εμφύλιο στη Συρία, δημιουργούν τεράστιο πονοκέφαλο στην Άγκυρα.

Μάλιστα, οι εξελίξεις ενισχύουν την άποψη των «γερακιών» ότι για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός ο οποίος τείνει να δημιουργηθεί, απαιτείται, το συντομότερο δυνατό, μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, μεγάλο μέρος της οποίας θα εκτυλιχθεί εντός των δύο γειτονικών της χωρών – με ό,τι συνέπειες μπορεί κάτι τέτοιο να έχει.

Τα δεδομένα και τα σενάρια αυτά, καθώς και οι εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράν, είναι βέβαιο ότι βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο επικεφαλής της CIA, το αεροπλάνο του οποίου προσγειώθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος επισκέπτεται για δεύτερη φορά εφέτος την Τουρκία (χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως επίσημη ανακοίνωση), θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου, αλλά και με τον ομόλογό του της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια σχεδόν στιγμή που έφτανε ο Πετρέους, στην Ανατολία σημειώνονταν πολύνεκρες μάχες: σε συντονισμένες επιθέσεις που πραγματοποίησαν Κούρδοι αυτονομιστές έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα Τούρκοι στρατιώτες και είκοσι αντάρτες, σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα.

Υπενθυμίζεται ότι η δραστηριότητα του ΡΚΚ έχει ενταθεί πολύ τους τελευταίους μήνες, με την Άγκυρα να κατηγορεί γι’ αυτό όχι μόνο τη Δαμασκό, αλλά και την Τεχεράνη, οι οποίες φέρονται να αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο στη στήριξη των Σύρων αντικαθεστωτικών από την Τουρκία.

Ημερησία

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.