Λιβύη: Δύο φωτογραφίες, ένα βίντεο και η ελαφρότητα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ


Ο Λίβυος πρεσβευτής Omar Brebesh διπλωμάτης καριέρας ο οποίος αρχικά ήταν πολιτιστικός ακόλουθος και στη συνέχεια πρεσβευτής της Λιβύης στη Γαλλία μεταξύ 2004 και 2008, ειδοποιήθηκε λίγο μετά την πτώση του Καντάφι από τις λιβυκές «αρχές» να προσέλθει στην Τρίπολη για ανάκριση σχετικά με την εμπλοκή του στο πρώην καθεστώς της χώρας.

Image

 

Το πτώμα του βρέθηκε λίγο αργότερα άγρια κακοποιημένο σε ένα νοσοκομείο στην πόλη Zintan, όπως ακριβώς το βλέπετε στις ανωτέρω φωτογραφίες. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν χρειάζονται.

Image

Η δεύτερη φωτογραφία ανήκει στον άτυχο πρεσβευτή των ΗΠΑ Κρίστοφερ Στίβενς ο οποίος βρήκε τόσο τραγικό θάνατο στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη στις 12 Σεπτεμβρίου.

Το περίφημο βίντεο στο τέλος του κειμένου είναι της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κλίντον η οποία δεν μπορεί να συγκρατήσει το γέλιο της όταν την πληροφορούν ότι ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι είναι νεκρός. «Ήρθαμε, είδαμε, πέθανε» ήταν τα λόγια της που κατέγραψε η κάμερα ενώ ετοιμαζόταν να δώσει συνέντευξη.

Είναι άξιο απορίας πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στηρίζεται σε τόσο επιπόλαιες θέσεις, που δεν μπορούσαν τότε να διαγνώσουν το τι έρχεται. Το γέλιο της αυταρέσκειας ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον θριάμβευσε εναντίον ενός, αρχικά εχθρού, αλλά τα τελευταία χρόνια, στενού σύμμαχου των ΗΠΑ, δείχνει με τον πιο περίτρανο τρόπο την έλλειψη σοβαρότητας αλλά και την έλλειψη πολιτικού ειδικού βάρους που απαιτείται για αυτές τις θέσεις.

Και αν η Κλίντον ήταν η υπουργός Εξωτερικών μιας άλλης χώρας, του Λουξεμβούργου για παράδειγμα μικρό το κακό. Δυστυχώς ηγείται του υπουργείου Εξωτερικών της μοναδικής πλέον υπερδύναμης του κόσμου και αυτό λέει πολλά.

Και λέει πολλά καθώς οι αποφάσεις της επηρεάζουν όχι μόνο τη χώρα της αλλά ολόκληρου του κόσμου. Σίγουρα όταν γέλαγε η Κλίντον δεν φανταζόταν ότι ύστερα από κάποιους μήνες ο δικός της άνθρωπος, η προσωπική της επιλογή θα κείτονταν νεκρός και περιφερόταν ως τρόπαιο από αυτούς με τους οποίους είχε συνάψει συμμαχία εναντίον του Καντάφι.

Δεν γνώριζε, ότι καταστάσεις όπως αυτή στη Λιβύη απελευθερώνουν τυφλές δυνάμεις, και οι δυνάμεις αυτές ως τυφλές που είναι μπορούν να βλάψουν τα συμφέροντα του οποιουδήποτε και τα δικά της; Όσο για τον πρώην πρέσβη της Λιβύης στη Γαλλία, αλλά και εκατοντάδες, χιλιάδες άλλους Λίβυους που βρήκαν τέτοιο ίσως και χειρότερο θάνατο στα χέρια των «σκοτεινών» συμμάχων της Ουάσιγκτον στη Λιβύη δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Άλλωστε δεν όλοι οι πρεσβευτές του ίδιου ειδικού βάρους.

Και τώρα τις προτίθεται να πράξει η Χ. Κλίντον; Η δολοφονία ενός πρεσβευτή από άλλη χώρα είναι σε διπλωματικό επίπεδο ένα από τα σοβαρά εγκλήματα, και σίγουρα όχι μόνο σε άλλες εποχές αλλά και σήμερα αποτελεί αιτία πολέμου. Αλλά τι θα κάνουν τώρα οι ΗΠΑ; Θα κηρύξουν τον πόλεμο σε μια χώρα που μόλις «απελευθέρωσαν»;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.