Η Γεωργία ετοιμάζεται να εισβάλει ξανά στη Νότια Οσετία


“…Τα ανδρείκελα που κυβερνούν εδώ και χρόνια την Γεωργία παίζουν ακριβώς τον ίδιο ρόλο με της Τουρκίας στη Συρία. Και ό,τι γίνει στον Καύκασο στο επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για τις μετέπειτα εξελίξεις…”

Global Research
19 Σεπτεμβρίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Χθες, Τρίτη, 18/09, στην πρωτεύουσα τηςΝότιας Οσετίας, Τσχινβάλ, ο Πρόεδρος της χώρας, Λεονίντ Τιμπίλοφ, δήλωσε σε ομάδα διαμεσολαβητών διπλωματών που είχαν συμμετάσχει στις συζητήσεις της Γενεύης για την ασφάλεια στην Υπερκαυκασία (αμέσως μετά τον πόλεμο στην περιοχή το 2008) ότι η γεωργιανή πλευρά διεξάγει εντατικές προετοιμασίες για νέο πόλεμο γύρω από την περίμετρο των συνόρων με τη Νότια Οσετία. 

Η ακριβής δήλωση του Προέδρου της Νότιας Οσετίας ήταν:

Η Γεωργία ετοιμάζεται σοβαρά για πόλεμο. Διαθέτουμε αξιόπιστες πληροφορίες μέσω των μυστικών υπηρεσιών μας σχετικά με τις τρέχουσες προθέσεις της Γεωργίας. Ειδικότερα, στην περιοχή κοντά στην επαρχία του Λένινγκορ, το γεωργιανό Υπουργείο Άμυνας κατασκευάζει οχυρώσεις. Σε όλα τα μεθοριακά χωριά, η Γεωργία έχει κατασκευάσει υπόγειες αποθήκες για όπλα και πολεμοφόδια“.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες αυτές οι ενέργειες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στρέφονται κατά του λαού της χώρας, ο οποίος σε δύο μέρες θα γιορτάσει την 22η επέτειο από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας.

Όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουμε τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και των καλών σχέσεών μας με τις άλλες χώρες. Επιζητούμε συνεχώς την ειρήνη. Ο πόλεμος ποτέ δεν οδηγεί σε κάτι ωφέλιμο. Υπάρχουν θύματα και από τις δύο πλευρές. Και οφείλουμε να προστατεύσουμε τον λαό μας, τόνισε ο πρόεδρος.

Υπογράμμισε επίσης ότι δεν είναι καιρός για “εκδικητικές διαθέσεις”, και οι προκλήσεις που αναμένονται από την γεωργιανή πλευρά θα είναι υπ’ ευθύνη των ηγετών της.

Το σημερινό άρθρο του Russia Today:

Ο πρόεδρος της Νότιας Οσετίας δήλωσε σήμερα σε σύσκεψη με διεθνείς διαμεσολαβητές ότι η δραστηριότητα κοντά στα σύνορα της χώρας του υποδηλώνει ότι η Γεωργία προετοιμάζεται για νέο πόλεμο.

Ο Λεονίντ Τιμπίλοφ δήλωσε στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΑΣΕ και των Ηνωμένων Εθνών ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Οσετίας κατέχουν σοβαρές πληροφορίες ότι η γεωργιανή πλευρά κατασκευάζει οχυρώσεις και υπόγειες αποθήκες πυρομαχικών στα χωριά που βρίσκονται κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Πρόσθεσε ότι τέτοια γεγονότα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Γεωργία σχεδιάζει στρατιωτική επίθεση εναντίον του λαού της Νότιας Οσετίας.

Ο Τιμπίλοφ δήλωσε στους ξένους διπλωμάτες ότι η χώρα του θα παραμείνει πιστή στις θέσεις της υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης με τους άλλους λαούς και οι ευθύνες για οποιαδήποτε πρόκληση και απειλή θα βαραίνουν την τρέχουσα ηγεσία της Γεωργίας.

Η επίσκεψη των διαμεσολαβητών στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, Τσχινβάλ, πραγματοποιήθηκε πριν τις λεγόμενες “Διεθνείς συζητήσεις για την κρίση στη Γεωργία, ένα διακρατικό φόρουμ στο οποίο έχει ανατεθεί η αποστολή της βελτίωσης της ασφάλειας και των ανθρωπιστικών συνθηκών στην περιοχή.

Τον Αύγουστο, αξιωματούχοι του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είχαν δημοσιοποιήσει την πληροφορία ότι οι γεωργιανές αρχές εξακολουθούν να εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Οι Ρώσοι διπλωμάτες επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση της Γεωργίας επιχειρούσε να διασπείρει φόβους για την “ρωσική απειλή” πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία είναι δύο αποσχισθέντα κρατίδια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τα οποία επισήμως αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητα κράτη από τη Ρωσία και πολλές άλλες χώρες, μετά την τελική υποχώρηση του στρατού της Γεωργίας, με τη βοήθεια της Ρωσίας από τα εδάφη τους το 2008Η στρατιωτική εισβολή της Γεωργίας στα δύο αυτά κρατίδια είχε στόχο στη διεκδίκηση αυτών των εδαφών. 

Αναλυτικότερα, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η Γεωργία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της (1991). Η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία διεκδικούσαν την ανεξαρτησία τους ήδη από τη δεκαετία του ’80. Παρ’ όλα αυτά, και οι δύο συμπεριλήφθηκαν στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Γεωργίας με αποτέλεσμα να ανακηρύξουν ντε φάκτο την ανεξαρτησία τους σχηματίζοντας μάλιστα και κυβερνήσεις. Οι πολεμικές συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ Γεωργίας- Ν. Οσετίας – Αμπχαζίας κατέστησαν τη Ρωσία κεντρικό συνομιλητή. Εγκατέστησε μάλιστα και ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Η Γεωργία σήμερα δεν αναγνωρίζει τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία ως διαφορετικές κρατικές οντότητες ή αυτόνομες περιοχές, αλλά τις θεωρεί γεωργιανά εδάφη και αναφέρεται σε αυτές με διαφορετικά ονόματα. Οι δύο αυτές περιοχές λόγω της ρωσικής καταγωγής των κατοίκων τους ανέπτυξαν σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία και παραχώρησε ρωσικά διαβατήρια στην πλειονότητα των πολιτών αυτών.

Η Ρωσία θεωρεί τη Νότια Οσετία ως κύριο σύμμαχό της στην περιοχή και παρέχει σημαντική βοήθεια στο κρατίδιο αυτό. Ενδεικτικά, φέτος η Μόσχα διέθεσε 9 δισ. ρούβλια (298,8 εκατομμύρια δολάρια) για την αποκατάσταση των καταστροφών της Νότιας Οσετίας από τον πόλεμο, και άλλα 8,5 δισεκατομμύρια ρούβλια (282.200.000 δολάρια) θα διατεθούν στη χώρα αυτή πριν από το τέλος του 2013.

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Σχόλιο ιστολογίου:

Στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία συνέβη το 2008 κάτι ανάλογο με ό,τι συμβαίνει σήμερα στη Συρία, με την παρείσφρηση ξένων μισθοφόρων, που η Τουρκία εκπαιδεύει και εξοπλίζει με την αρωγή των Δυτικών και του Ισραήλ, με σκοπό να ανατρέψουν το καθεστώς, να καταστρέψουν τη χώρα και να επιβάλουν το νόμο της Σαρία. Ανάλογες επιχειρήσεις είχαν στηθεί στην Τσετσενία παλιότερα, πάλι με χρήση ισλαμιστών μισθοφόρων. Τα ανδρείκελα που κυβερνούν εδώ και χρόνια την Γεωργία παίζουν ακριβώς τον ίδιο ρόλο με της Τουρκίας στη Συρία. Και ό,τι γίνει στον Καύκασο στο επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για τις μετέπειτα εξελίξεις.

Για να το αντιληφθεί κανείς αυτό, αρκεί να ρίξει μια προσεκτική ματιά στο χάρτη της περιοχής και να δει με ποιά κράτη γειτνιάζουν οι εμπλεκόμενες χώρες. Έτσι, γίνεται ευκολότερα αντιληπτό γιατί κάποιοι επιμένουν σε μια δεύτερη εισβολή και την προετοιμάζουν ήδη.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.