Το τι είναι δημοκρατία μας το μάθαν οι δάσκαλοί μας στην 4η δημοτικού, στην Ιστορία, στο μάθημα αμέσως μετά τους περσικούς πολέμους.


Στα χρόνια που η γενιά μου πήγε στο δημοτικό σχολείο, στη δεκαετία του 1960 δηλαδή, το τι είναι δημοκρατία μας το διδάσκανε οι δάσκαλοί μας στο μάθημα της ιστορίας της 4ης δημοτικού. Ηταν το μάθημα αμέσως μετά τους περσικούς πολέμους. Αν δεν θυμάμαι καλά ας με διορθώσει κάποιος.

Από τότε και μετά, αυτό που είδα σ’ αυτή τη ζωή ως δημοκρατία, στην “δημοκρατία” μας, καμμία σχέση δεν έχει με το μάθημα. Μοιάζει σαν να είναι όλοι μετεξεταστέοι.

Μετεξεταστέο το πολίτευμα, μετεξεταστέα και τα κόμματα (οι καθύλην αρμόδιοι υποτίθεται), μετεξεταστέα τα στελέχια τους. Μετεξεταστέοι οι θεσμοί μας. Μετεξεταστέα και η κοινωνία μας και ο λαός μας.

Εδώ οι περισσότεροι έλληνες νομίζουν πως δημοκρατία είναι οι εκλογές. Οι εκλογές κιόλας! Το πανηγύρι της ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ.

Αμα, ως υπόθεση το λέω, μας βάλει κάποιος κάνα πρόχειρο διαγώνισμα πάνω στο τι είναι δημοκρατία, σας το λέω, θα κοπούμε όλοι.

Ιδίως αν εξεταστής των γραπτών μας ήταν εκείνος ο αυστηρός δάσκαλός μου, με το βαρύ χέρι. Ο οποίος σε κείνο το μάθημα, είπε σε μας τα παιδάκια (πάνω-κάτω όπως το θυμάμαι) τα εξής: “πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι δημοκρατία και να διαδίδουμε τις απλές ιδέες της, γιατί η δημοκρατία απελευθερώνει τον άνθρωπο και τον οδηγεί σε μεγάλα έργα”. Και ήταν και χούντα.

Επειδή λοιπόν μπορεί να μπει αυτό το πρόχειρο διαγώνισμα, και εξεταστής μας να είναι η ίδια η ιστορία, έχω γράψει μερικές περιλήψεις, για όσους εκείνη την ημέρα απουσίαζαν από το μάθημα.

Εχω επίσης να πω ακόμα, πως όσο δεν έχουμε δημοκρατία θα έχουμε τον διχασμό δεξιός και αριστερός, διότι περί διχασμού πρόκειται. Διότι η δημοκρατία καθιστά άνευ νοήματος την ένταξη ενός ανθρώπου που προέρχεται από τον λαό, σε μια δεξιά ή αριστερή παράταξη και πολύ περισσότερο σε ένα δεξιό ή αριστερό κόμμα. Και το οτι δεν το καταλαβαίνουμε αυτό δείχνει και το τι μαύρο μεσάνυχτο έχουμε περί δημοκρατίας.

Και για κείνους που θα με πάρουν από τα μούτρα για αυτή μου τη δήλωση έχω να τους πω, πως δεν προτείνω να παραιτηθούμε από τις δεξιές ή τις αριστερές ή και τις αναρχικές μας απόψεις, που κάλλιστα κάποιος μπορεί να έχει απ’ όλες για επιμέρους θέματα, αλλά από την ένταξή μας σε σχηματισμούς που οδηγούν σε διχασμούς. Που διευκολύνουν την χειραγώγησή μας.

Διότι πολύ μικρή πρακτική αξία έχει το να είμαι δεξιός ή αριστερός σε ένα ολιγαρχικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα σαν το δικό μας. Ετσι κι αλλιώς δεν υπάρχω ως θεσμός σε αυτό το πολίτευμα, δεν υπάρχω ως δήμος, ώστε να μπορώ να κάνω τις αριστερές ή δεξιές ή αναρχικές μου ιδέες προτάσεις στους συμπολίτες μου ώστε να τις ψηφίσουν και να γίνουν νόμοι. Το μόνο που μπορώ να κάνω σήμερα είναι να διαλέξω πρόσωπα στις εκλογές, από ένα προκατασκευασμένο μενού, για να με κυβερνήσουν, σε πλήρη ασυλία, κατά το κέφι τους. Δηλαδή να επιλέξω ένα ολιγαρχικό κόμμα για κυβερνήτη, νομοθέτη μου και διοριστή των δικαστών μου. (Ολα τα κόμματα είναι ολιγαρχικά).

Εχω λοιπόν την αίσθηση οτι θα ξυπνήσουμε ένα πρωϊ και θα ακούσουμε ξαφνιασμένοι την ιστορία να μας λέει: “Παιδάκια, βγάλτε μια κόλλα χαρτί. Θα γράψουμε διαγώνισμα σήμερα, με θέμα τι είναι δημοκρατία”.

Και φοβάμαι οτι μπορεί να γίνει και τώρα κοντά. Γι’ αυτό ας μελετήσουμε λίγο.

Να πιάσουμε τη βάση τουλάχιστον μπας και περάσουμε και στην επόμενη τάξη.

Θραξ Αναρμόδιος

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα Συνεργατών. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.