Ποιό είναι το πραγματικό κόστος της παραγωγής ρεύματος;


Προπαγάνδα για την  πράσινη ενέργεια, τα πράσινα άλογα και τα πράσινα ανθρωπάκια που θα εμφανιστούν αν δεν υπακούσουμε τυφλά στις εντολές ηλιθίων, για να γίνουμε εμείς ηλιθιότεροι των ηλιθίων και τα λαμόγια πλουσιότερα των πλουσίων… (διαβάστε εδώ)

Μιλάμε για παραμύθια ανωτέρου επιπέδου…. Προπαγάνδα Γ’ κατηγορίας, με “στοιχεία” για να κοροϊδεύεις μικρά παιδιά. Η περίληψη είναι ότι (α) αν προσθέσεις αφανή κόστη του συμβατικού ρεύματος, το αιολικό ρεύμα είναι φτηνό, (β) πολλοί δεν ξέρουν το κόστος του ρεύματος και (γ) είναι δύσκολο, αλλά θα μας πει ο Γκαίμπελς την πραγματική αλήθεια… Από πού να το πιάσω; Ένα-ένα: 
1) Το αιολικό ρεύμα κοστίζει αυτό που το πληρώνουμε, και το πληρώνουμε (μα το απέδειξα) αυτό που χρειάζονται οι αιολικοί για να βγάζουν το 15% τους. Πώς τώρα το 80-90 είναι φτηνότερο από το 30 ή το 50, μόνο ο Γκαίμπελς το ξέρει. Αυτό, από μόνο του, κλείνει την κουβέντα.

2) Τα αιολικά, ατυχώς, δεν παράγουν ρεύμα, όχι όπως το χρειάζεται ένα εργοστάσιο, ή ένα νοσοκομείο, ή μία πόλη. Παράγουν στατιστικό ρεύμα. Πότε παράγουν, και πότε δεν παράγουν. Σήμερα πχ, δεν φυσάει. Αλλά οι τόκοι και τα έξοδα τρέχουν και κάτι άλλο καίει αυτή την στιγμή που δεν φυσάει. Τα αιολικά “εγχύουν” χωρίς να υποκαθιστούν, και μπορούν μόνο να συνυπάρξουν με αναποτελεσματικό αέριο ανοιχτού κύκλου για εφεδρεία. Πολύ ακριβός τρόπος ηλεκτροδότησης.

3) Τα αφανή κόστη, τα externalities, είναι τρόπος να λές ψέματα σε μικρά παιδιά και ηλιθίους, να κλέβεις, να φοροδιαφεύγεις και να ξεπλένεις χρήματα. Βεβαίως και υπάρχουν μη λογιστικοποιημένα κόστη, παντού, αλλά είναι μη λογιστικοποιημένα γιατί δεν υπάρχει έγκυρος, έντιμος, τρόπος να λογιστικοποιηθοιούν, και ας υπολογίσει κάποιος αιολικός το externality να τον τρέχουν με έμφραγμα στο νοσοκομείο, και να μην φυσάει εκείνη την στιγμή. Άσε το να μην υπάρχει βιομηχανία, εμπόριο, φως, θέρμανση και τέτοια  ταπεινά externalities.

4) Ορισμένα Γερμανικά ιδρύματα και Γερμανο-καθοδηγούμενες οικολογικές οργανώσεις, και ένα σωρό πλασιέ, προωθούν το παραμύθι ότι, κάποτε, όλα θα είναι ΑΠΕ και πάμφθηνα. Αυτά είναιθρησκευτικές υποσχέσεις, ή, απλά, προπαγάνδα. Η Ευρώπη και η Γερμανία ηλεκτροδοτούνται από κάρβουνο και πυρηνικά. Η Γερμανία έκλεισε παλιά πυρηνικά και τα αντικαθιστά με λιγνίτη και κάρβουνο, επειδή όλες οι ΑΠΕ της είναι βασικά άχρηστες για ηλεκτροδότηση.  Το παραμύθι “ενέργεια από πολλές διάσπαρτες πηγές” αποδεικνύεται ουτοπία.  Όλες οι ΑΠΕ της Ευρώπης, και 10 φορές άλλες τόσες, μπορούν να υποκαταστήσουν συμβατικές μονάδες, αλλά, για μία ώρα, για μία μέρα, αλλά όχι για 24 ώρες επί 365 μέρες. Και, σημαντικό αυτό, όταν έχεις πολλές ΑΠΕ, ή αυτές είναι παντελώς άχρηστες (όσον αφορά υποκατάσταση καυσίμου), ή οι μονάδες βάσης!  Για να μην είναι άχρηστες οι ΑΠΕ, χρειάζονται αέριο. Ούτε οι Γερμανοί ούτε κανείς δεν έχει τόσο αέριο (και οι Γερμανοί το έχουν πολύ φτηνότερα από εμάς!).

5) Ο Σκάϊ επικαλείται ένα Γερμανικό Ίδρυμα για την αρλούμπα της DW, που σαν καλό παπαγαλάκι αναδημοσιεύει. Εγώ, δεν βρήκα πουθενά αυτή την μελέτη, αντίθετα βρήκα μελέτες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα φορτίζονται από αιολικά και τέτοια… Σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Υποθέσεις. Θεωρίες. Ζωγραφιές. Το ότι είναι επιστημονικά ή και τεχνικά εφικτό, δεν σημαίνει ότι θα το δούμε εμείς, ποτέ, ή ότι θα συμφέρει, ή ότι θα είναι για όλους ή για λίγους, ή αν είναι, απλά, επιστημονοφανής στάχτη.  Πρώτα θα δούμε τον ποδαρόδρομο, από φτώχεια, και στον ύπνο μας τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ή το Μετρό που θα ηλεκτροδοτείται από αιολικά…  Η Πράσινη Ανάπυξη, να μου το θυμηθείτε, θα είναι τελικά Πράσινη Αποκοίμιση.

6) Το “πραγματικό” κόστος του ρεύματος εξαρτάται από
(α) το αρχικό κόστος της επένδυσης σε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες,
(β)  το κόστος καυσίμου,
(γ) άλλα λειτουργικά κόστη,
(δ) άλλα σταθερά και μεταβλητά έξοδα,
(ε) το κέρδος του ιδιοκτήτη της ηλεκτροπαραγωγής (να μην είναι +3 με +5%, αποπληθωρισμένο;),
(στ) φόροι,
(ζ) άλλα κόστη υποδομής και
(η), πιθανά, εξωλογιστικά, externalities. ΑΥΤΑ είναι τα συστατικά του κόστους, και εάν δεν είσαι λίγο μηχανολόγος και λίγο κοστολόγος, και λίγο financier, είναι λίγο δύσκολο να τα ξέρεις (στην ετικέτα “κόστος ρεύματος, έχω μαζέψει διάφορα σχετικά, για όποιον έχει αϋπνίες).
Μην τρελαθούμε όμως, τα externalities ωχριούν μπροστά στα (α), (β) και (γ). Εκτός αν είμαστε ζόμπυς (βρε μπας και…)

Είναι δύσκολο να ξέρεις πως δουλεύει το PC, ή το αυτοκίνητο, ή η …Κεντρική Τράπεζα.  Αλλά αυτή η δυσκολία δεν πρέπει να είναι λόγος για σκοταδισμό, και αισχρή προπαγάνδα.  Εσείς κρίνετε για πάρτη σας ποιά είναι η αλήθεια και ποιά η προπαγάνδα.

Πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Ποιό είναι το πραγματικό κόστος της παραγωγής ρεύματος;

  1. Ὁ/ἡ Archaeos Pteryx γράφει:

    1) Ευχαριστώ για τηναναδημοσίευση. 2) τα στοιχεία συγκλίνουν ότι όντως, ειδικά τα αιολικά, δεν υποκαθιστούν παρά μικρό μέρος του συμβατικού καυσίμου που αντιστοιχεί στις τυχαίες μεγαβατώρες που “εγχύουν”. Πληρώνονται για να εγχύουν και δεν υποκαθιστούν. Μπακάλικα, “εγχύουν”, στατιστικά, μέσο ετήσιο όρο το 20-24% της ονομαστικής ισχύος τους (1700 MW έχουμε στήσει) αλλά υποκαθιστούν το 4-6% της ονομαστικής ισχύος τους. Κοινώς, πετάμε περί τα 300-700 ευρώ την μεγαβατώρα, αναλόγως παραδοχών, για όνομα του Θ., 35 έκανε όταν ανέλαβε ο ΓΑΠ! Μαύρη τρύπα.

    Μοῦ ἀρέσει

  2. Ὁ/ἡ kiki 1 γράφει:

    Ο Αρχαιος που παει παντου

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.