Το παραμύθι του πραξικοπήματος δεν είχε δράκο…


20120930-100035.jpgΓράφει ο Ιάκωβος Ποθητός

Και ξαφνικά, εκεί που δεν υπήρχε λόγος, η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», με πρωτοσέλιδο άρθρο της, ενημερώνει τους Έλληνες για τα απόρρητα σχέδια ενός πραξικοπήματος που δεν έγινε.
Και στεναχωριέμαι πολύ γιατί με πρόλαβε, αφού ήθελα να βγάλω μια δική μου αποκλειστική είδηση, για το γλυκό της κυρά – Μαρίκας που δεν πέτυχε.
Όμως ας σοβαρευτούμε κι ας προσπαθήσουμε να δούμε τι κρύβεται πίσω από αυτό το δημοσίευμα.
Είναι αλήθεια, πως τις τελευταίες ημέρες στην πρωθυπουργία του καθηγητή στο Χάρβαντ Γιώργου Παπανδρέου, είχαν διαρρεύσει διάφορες φήμες περί πραξικοπήματος.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιο ήταν το κέντρο που διέδιδε αυτές τις φήμες, αν είχαν συγκεκριμένα στοιχεία στην διάθεσή τους ή εξυπηρετούσαν άλλες πολιτικές σκοπιμότητες. Αυτό όμως που πολιτικά έγινε, ήταν, οι αλλαγές στο στράτευμα από τον τότε υπουργό κ. Πάνο Μπεγλίτη.
Όπως πολλοί θα θυμούνται, από τον Οκτώβριο του 2011, είχε ξεσπάσει ένας «πόλεμος» μεταξύ του Πάνου Μπεγλίτη και του στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου, με αφορμή επιχειρησιακά σχέδια του στρατού, που εκτελούντο εν αγνοία του υπουργού.
Την περίοδο αυτή προέκυψε και το πραγματικά περίεργο δημοσίευμα του Forbes το οποίο έκανε λόγο για στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα! Είχε όντως πληροφορίες το Forbes, ήταν πληρωμένο το δημοσίευμα; Ποιος ξέρει; Όμως, όπως λεγότανε τότε, ο Πάνος Μπεγλίτης προχώρησε άμεσα στις αλλαγές, γιατί υπήρχαν οι πληροφορίες, ότι κάποιοι από τους αρχηγούς ετοίμαζαν αντικυβερνητικές δηλώσεις.
Όμως το θέμα του «πραξικοπήματος» δεν σταματάει εκεί. Τον περασμένο Μάιο, το περιοδικό Der Spiegel σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο Χέριμπερτ Ντίτερ, ερευνητής του Ιδρύματος Οικονομίας και Πολιτικής, προειδοποιεί ότι, εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, μπορούν όλα να προκύψουν, μέχρι και στρατιωτική δικτατορία, αλλά επισημαίνει ότι ο ελληνικός στρατός, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την δικτατορία του 1967, δείχνει αυτή τη στιγμή αδύναμος. Μόλις στις αρχές του 2011 ο σοσιαλιστής υπουργός Άμυνας άλλαξε αιφνιδιαστικά το σύνολο της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. Η ηγεσία είχε τότε εκφράσει δυσφορία για τις ριζικές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες. Θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί πάντως τον στρατό να παρεμβαίνει σε σοβαρότερες ταραχές. Και τότε, θα γινόταν πάλι παράγοντας εξουσίας».
Γίνεται λοιπόν σαφές, ότι η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» δεν έρχεται να προσθέσει κάτι καινούργιο. Απεναντίας, προβληματισμό δημιουργεί η δήλωση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Κωνσταντίνου Μπίκα, ο οποίος είπε:
«Επί προηγούμενης Διοίκησης η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουδέποτε ενημέρωσε τον τότε Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου για ενδεχόμενο πραξικόπημα. Επίσης η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουδέποτε έγινε αποδέκτης από άλλη Αρχή σχετικών Πληροφοριών, ώστε να προβεί στις από το νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την προστασία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».
Προς τι λοιπόν το δημοσίευμα της εφημερίδας; Ένα δημοσίευμα που
• τίποτα το καινούργιο δεν ήρθε να προσθέσει
• μας έκανε να σκεφτούμε παλιά – ξινά σταφύλια
• ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ διαψεύδει τις πληροφορίες
Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος που – τουλάχιστον σ’ εμάς – δεν διαφεύγει.
Ο πορτογαλικός στρατός, αντέδρασε δυναμικά απέναντι στην πολιτική ηγεσία απαιτώντας, ή να πάρει πίσω τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ήθελε να επιβάλει ή να πάρει το πρώτο αεροπλάνο και να φύγει.
Η στρατιωτική ηγεσία στην Πορτογαλία έδειξε να έχει άλλα αντανακλαστικά από εκείνα της Ελληνικής.
Όμως, τίποτα δεν αποκλείει, κάποια στιγμή (ειδικά με τις περικοπές που γίνονται στο στράτευμα, είτε σε οπλικά συστήματα είτε σε μισθούς), να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, να αρχίσουν οι στρατιωτικοί να σκέφτονται διαφορετικά από ότι μέχρι σήμερα. Πιθανόν, και να έχουν αρχίσει να σκέφτονται διαφορετικά.
Εξυπηρετεί επομένως την τριαδική κυβέρνηση αυτό το δημοσίευμα, αφού βάζει για μια ακόμη φορά τον στρατό απέναντι στον λαό;
Προειδοποιεί τους πιθανόν δυσαρεστημένους στρατιωτικούς, ότι κοιτάξτε, θα σας διαπομπεύουμε συνεχώς για να σας καταστήσουμε επικίνδυνους κι αναξιόπιστους;
Το σύστημα λοιπόν, πολύ καλά κάνει και ενεργεί με αυτούς, τους γνωστούς τρόπους.
Θα ήθελα όμως να ήξερα: θα βρεθεί κάποιος πολιτικός να υπερασπιστεί την τιμή των αξιωματικών;
Τουλάχιστον οι στρατιωτικοί, μετά την μεταπολίτευση, ποτέ δεν εξαπάτησαν τους πολίτες αυτής της χώρας, αλλά και δεν ευθύνονται για τυχόν επίορκους συναδέλφους τους. Γιατί πάντα, στις επιτροπές για την αγορά οπλικών συστημάτων, επέλεγε η κάθε κυβέρνηση, ο κάθε υπουργός τους «δικούς» της, δηλαδή όχι τους στρατιωτικούς που ορκίστηκαν να φυλάττουν πίστη εις την πατρίδα, αλλά τους στρατιωτικούς εκείνους που είχαν δηλώσει υποταγή στο κόμμα και στον αρχηγό του.
Αν υπάρχουν υγιείς πολιτικές δυνάμεις, θα πρέπει να ζητήσουν έρευνα της υπόθεσης σε βάθος κι αν δεν υπάρξουν αποδείξεις που να βεβαιώνουν το δημοσίευμα, να το καταδικάσουν και να ασκηθούν διώξεις.
Επιτέλους, προστατεύστε το στράτευμα από την σαπίλα του πολιτικού συστήματος. Στο κάτω – κάτω, χιλιάδες στρατιωτικοί έχουν ποτίσει το δέντρο της λευτεριάς με αίμα ενώ οι πολιτικοί, το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να ξεπουλήσουν την Ελλάδα και να καταστρέψουν τους Έλληνες! Ντροπή!…

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.