Λίστα Λαγκάρντ: Ανεπάρκεια κι ανευθυνότητα σε βαθμό κακουργήματος…


Γράφει ο Σωτήρης Μανιάτης

Τελικά για όσα συνέβαιναν -και δυστυχώς εξακολουθούν να συμβαίνουν-σ’ αυτήν την χώρα,  υπάρχει εξήγηση.

Ένα cd, φλασάκι με λίστα περίπου 2.000 Ελλήνων καταθετών σε τράπεζα της Ελβετίας παζαρεύεται την άνοιξη του 2010, από άγνωστο, με τον τότε γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Δημήτρη Γεωργακόπουλο. Ο ίδιος παραπέμπει τον «μεσάζοντα» σε σύμβουλο του υπουργείου και ζητά οδηγίες από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος όπως – αναφέρει – δεν απάντησε ποτέ.

Η λίστα, πάντως, θα βρεθεί στα χέρια του τελευταίου, διά μέσου Κριστίν Λαγκάρντ όπως λέει. Ο ίδιος ξεχωρίζει 20 ονόματα με τα υψηλότερα ποσά και τη στέλνει στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη. Για να φτάσει η λίστα στα χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται να έχει μεσολαβήσει και ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας.

Ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης, ισχυρίζεται ότι δεν άκουσε ποτέ για τέτοια λίστα και παραπέμπει στον πρώην διευθυντή ελέγχου του ΣΔΟΕ, Νίκο Λέκκα, ο οποίος λέει πως όλα τα στοιχεία με «κλειδάριθμους» προωθήθηκαν στον Οικονομικό Εισαγγελέα. Ο Γ. Καπελέρης έκανε χθες λόγο για δέκα ονόματα που του δόθηκαν άτυπα από τον κ. Παπακωνσταντίνου για να διερευνήσει καταθέσεις τους στην Ελβετία. Τα αποτελέσματα, μάλιστα υποστηρίζει ότι τα παρέδωσε στον κ. Παπακωνσταντίνου. Ο τελευταίος, πάντως, συνεχίζει να απορεί τι έγινε με αυτήν την έρευνα. Ο Γ. Καπελέρης προσθέτει ότι συζητήθηκε και η σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση της λίστας Λαγκαρντ η οποία, όμως, δεν έγινε ποτέ. Γιατί άραγε;

Ο επίσης πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Διώτης, υποστηρίζει ότι παρέδωσε το cd  στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο με καθυστέρηση όπως επισημαίνει λόγω των πολλών ταξιδιών του τελευταίου. Αρχικά λέει ότι δεν την είδε, καθώς την πήρε ατύπως(!) αλλά μετά στη Βουλή εξηγεί ότι… έριξε μια ματιά. Και οι δύο, πάντως, συμφωνούν ότι η λίστα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, καθώς πρόκειται για προϊόν υποκλοπής. Παρόλα αυτά ο κ. Βενιζέλος, που είχε τη λίστα στα χέρια του, την παρέδωσε τώρα στην κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει και στην οποία μέχρι σήμερα δεν είχε γνωστοποιήσει κάτι. Τώρα, μάλιστα, ζητά να πάει η λίστα στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής. Δεν είναι, αλήθεια, δικαιολογημένο πολλοί να αναρωτιούνται γιατί δεν το έπραξε όταν ήταν υπουργός ή γιατί καταχωνιάστηκε στο συρτάρι του γραφείου της γραμματέως του;

Το σίγουρο είναι ότι ακούμε, αν όχι ψεύδη και απίθανες δικαιολογίες, τουλάχιστον μισές αλήθειες. Αν μη τι άλλο μας δουλεύουν ψιλό γαζί όταν έπειτα απ’ όλο αυτό το γαϊτανάκι, επί σχεδόν δύο χρόνια, κανείς δεν είχε κάνει αντίγραφο του cd, κανείς δεν την είδε ή την είδε φευγαλέα, δεν ξέρει τι έγινε και πάει λέγοντας. Ακόμα και αυτή να είναι η πραγματικότητα ο τρόπος χειρισμού δείχνει τουλάχιστον ανεπάρκεια και ανικανότητα. Και μάλιστα, σε τέτοιο βαθμό που έχει οδηγήσει σε σοβαρότατη βλάβη του δημοσίου συμφέροντος.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Διώτης υποστηρίζουν κάτι που σε άλλες πολιτισμένες ευρωπαϊκές χώρες ξεπεράστηκε με διάφορους τρόπους, καθώς πρόκειται για προστασία δημοσίου συμφέροντος. Ακόμα και αν η λίστα ήταν μη εκμεταλλεύσιμη νομικά, αναρωτιέται κανείς γιατί δεν μπορούσαν να έχουν προχωρήσει έλεγχοι για πιθανό ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αδήλωτα ποσά, έρευνα του πόθεν έσχες  και πάει λέγοντας.

Στη Γαλλία, και μόνο η αναφορά του υπουργού Οικονομικών στα ΜΜΕ για ύπαρξη τέτοιας λίστας και έναρξη ελέγχων, έστειλε 3.500 Γάλλους να δηλώσουν ποσά που η φορολογία τους απέδωσε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, ενώ στη Γερμανία υπήρξαν σχετικές αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων άμεσα χωρίς καθυστερήσεις.

Το ΠΑΣΟΚ, σε άτυπη ενημέρωση, αναφέρεται σε άλλα 70 δισ ευρώ «όσων απέσυραν φορολογικά και γενικότερα νομικά αδικαιολόγητες καταθέσεις από τις ελληνικές τράπεζες από το 2009 και μετά», τα οποία θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά φορολογικά έσοδα, «χωρίς να υπάρχει καμία νομική εμπλοκή ή ένσταση». Κανείς, όμως, από την Ιπποκράτους δεν εξηγεί γιατί αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Ευρήματα -και μάλιστα απίθανα-από τις αρμόδιες υπηρεσίες υπάρχουν, αλλά οι έλεγχοι δεν έχουν ολοκληρωθεί  και ουσιαστικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής πάταξης μέρους της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος δεν υπάρχουν.

Έωλες,  τουλάχιστον εν μέρει, είναι και οι … εξηγήσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, ως προς το γιατί από τη λίστα των σχεδόν 2.000 επέλεξε τους 20. Ακόμα κι αν αυτοί ήταν που είχαν τις υψηλότερες καταθέσεις, θα έπρεπε απλώς να ζητήσει να εξεταστούν κατά προτεραιότητα χωρίς να αποκρύψει τους υπόλοιπους. Αλλά ακόμη κι αν κανείς δεχθεί τη δικαιολογία του, πώς εξηγείται ότι μετέπειτα δεν ενδιαφέρθηκε για την πορεία των ελέγχων; Ακόμα και όταν έφυγε από υπουργός Οικονομικών δεν θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να έχει συζητήσει σχετικά με τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο;. Αλλά και για τον κ. Γεωργακόπουλο, που λέει ότι για τις οδηγίες που ζήτησε δεν πήρε ποτέ απάντηση από τον κ. Παπακωνσταντίνου, προκύπτει το ερώτημα, πώς για μια τόσο σοβαρή υπόθεση δεν επανήλθε μετέπειτα;

Τόση ανικανότητα, τόσες ολιγωρίες, τόση ανεπάρκεια, τόση ανευθυνότητα, τόση αναξιοπιστία από πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς είναι αν μη τι άλλο ύποπτη. Και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος…

aixmi.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.