Περί επενδύσεων


Στο φύλο της 15/16 Σεπτεμβρίου της εφημερίδας «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ» και συγκεκριμένα στη σελίδα 32 του ένθετου «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ», ο οικονομικός –νομίζω- δημοσιογράφος Χρήστος Κώνστας, σχολίαζε ότι «ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα που ακούγονται στο δημόσιο διάλογο αυτής της χώρας είναι ότι η δραματική πολυετής ύφεση της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στο ψαλίδισμα μισθών και συντάξεων. Ότι λόγω του περιορισμού  του διαθεσίμου εισοδήματος δεν έχει λεφτά ο παππούς να αγοράσει δώρο στο εγγονάκι του, και γι αυτό έχουμε ύφεση στην οικονομία». Αυτό είναι το ψέμα.

Παρακάτω αναφέρει ότι η Ελλάδα υποφέρει από ύφεση του 6% και 7% ετησίως τα τελευταία 4 χρόνια όχι από την μειωμένη κατανάλωση των μικρών νοικοκυριών, αλλά από την ανυπαρξία επενδύσεων.

Οι επιχειρήσεις –λέει- κλείνουν επειδή ουδείς επενδύει σ αυτή τη χώρα, επειδή όσοι έχουν λεφτά για επενδύσεις επιλέγουν να κρύψουν τα λεφτά τους σε τράπεζες εκτός Ελλάδος.

Διαβάζοντας το παραπάνω λαϊκίστικο σχόλιο, θυμήθηκα κάτι φορές που ο εν λόγω «οικονομολόγος» έλεγε κάτι  τέτοιες χαζομάρες στο κανάλι που δούλευε –στο ALTER- και ο Χατζηνικολάου –καλή του ώρα- του τραβούσε το αφτί και τον έβαζε στη θέση του, οπότε αναγκαζόταν να μασήσει τα λόγια του, να αναψοκοκκινήσει για λίγο και να σημάνει άτακτη υποχώρηση.

Κατ αρχή κύριε δημοσιογράφε Κώνστα, αμφισβητείς ότι οι εκατοντάδες  χιλιάδες μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο λόγω  πτώσης πωλήσεων,  επιβολής δυσβάστακτων φόρων και λοιπών  χαρατσιών ήταν επενδύσεις εν ενεργεία;;

Αμφιβάλεις ότι από την λειτουργία τους το Δημόσιο εισέπραττε φόρους, ΦΠΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία εισφορές, το προσωπικό τους μισθούς από τους οποίους μεγάλο ποσοστό επέστρεφε στην αγορά συμβάλλοντας στην κίνηση της όπως το ίδιο έκαναν και οι παππούδες που ειρωνεύτηκες με το χαρτζηλίκι των εγγονών τους;;

Το θέμα των επενδύσεων που σχολιάζεις, δεν είναι μονόπλευρο όπως το παρουσιάζεις. Δεν είναι μόνο ο επενδυτής  με τα κεφάλαια που έχει ή προτίθεται να διαθέσει. Η επένδυση δεν σταματά στην ύπαρξη ή όχι του επενδυτή.

Ο κάθε επενδυτής, εγχώριος ή ξένος δεν είναι ο ηλίθιος που έρχεται στη χώρα, ακουμπά ένα τσουβάλι  λεφτά και μας λέει  «κάντε τα ότι νομίζετε».

Ο επενδυτής αποσκοπεί να δημιουργήσει μια μονάδα που πάνω από όλα θα του αποφέρει κέρδος. Και όσο μεγαλύτερο κέρδος, τόσο και πιο γρήγορα παίρνει την απόφαση.

Όμως υπάρχει και μια άλλη σημαντική παράμετρος, η άλλη όψη του νομίσματος της επένδυσης, που δεν σχολιάζεις αν και θα έπρεπε να ξεκινήσεις απ αυτήν.

Αυτό το κράτος πότε δημιούργησε επενδυτικό περιβάλλον για να στεριώσουν επενδύσεις;;

Πότε υπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων, διευθυντές, προϊστάμενοι και απλοί υπάλληλοι του δημόσιου τομέα λειτούργησαν με αίσθημα ευθύνης και στήριξαν επενδυτικές πρωτοβουλίες;; Ναι ξέρω όταν τα φακελάκια με το παχυλό χρηματικό περιεχόμενο κυκλοφορούσαν σαν μαρουλόφυλα από γραφείο σε γραφείο του κάθε χοντροκόλη μανδαρίνου, για να λαδωθεί και να πάρει μπρος η κρατική διεφθαρμένη μηχανή.

Άλωστε μη ξεχνάς τα πρόσφατα περιστατικά με τις πληρωμές κάποιων επιχορηγήσεων που είχαν πέρισυ την τιμητική τους.

Θα γνωρίζεις βέβαια την περίπτωση του «COSTA NAVARINO», που αν δεν πήγαινε ο μακαρίτης ο καπετάνιος να χτυπήσει τη γροθιά του στο γραφείο του Πρωθυπουργού θα ήταν ακόμα στα χαρτιά. Έτσι έχει μάθει να λειτουργεί ο δημόσιος τομέας.  Με ανοιχτή την παλάμη, σαν τους ζητιάνους έξω από τις εκκλησιές..

Ποιος επενδυτής θα διαβεί τα σύνορα όταν δεν γνωρίζει το φορολογικό καθεστώς που θα αντιμετωπίσει, όταν αυτό αλλάζει κάθε έξη μήνες, όταν ποινικοποιείται η κερδοφορία των επιχειρήσεων και η ιδιοκτησία;;

Ξεχνάς τις έκτακτες εισφορές στις κερδοφόρες επιχειρήσεις;; Γιατί η COCA-COLA μετέφερε την έδρα της;; Γιατί  επιχειρήσεις ακόμα και ελληνικές μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες;;

Εκεί λοιπόν έπρεπε να στρέψεις τα βέλη σου και όχι στους παππούδες και τη συμβολή τους ή όχι στην ύφεση που ταλανίζει τη χώρα.

Απόδειξη για όλα τα παραπάνω είναι το κομμάτι του συναδέλφου σου Γιάννη Βερμισσώ στο φύλο της 6/7 Οκτωβρίου που μας ενημερώνει ότι «βγαίνουν από το συρτάρι 5.000 επενδυτικές προτάσεις».

Βγαίνουν –λέει- από το συρτάρι 5.000 επενδυτικιές προτάσεις.. Τι λέτε μωρέ!!! Τώρα τις θυμηθήκατε;;; Γιατί ρε παλικάρια;; Είχατε χάσει τα κλειδιά από το συρτάρι;;;;;

Μόνο που δεν μας λέει – ίσως γιατί και ο ίδιος δεν γνωρίζει, αφού αυτά δεν λέγονται όχι από αυτόν, αλλά από αυτούς που τις κρατούσαν στο συρτάρι- επί πόσα χρόνια παρέμεναν στο συρτάρι, σε τίνος το συρτάρι και για ποιο λόγο.

Να λοιπόν που ομολογείται δημόσια η διαχρονική ανικανότητα του Δημόσιου Τομέα να διαχειριστεί το μέλλον του τόπου. Τόσο των πολιτικών όσο και των αρμοδίων υπαλλήλων. Ναι,  αυτών που τώρα όλοι κόπτονται να φρενάρουν τις απολύσεις που ζητά και επιμένει η τρόικα,γιατί θα χάσουν την εκλογική τους «πελατεία» δεξιά, κεντρώα και αριστερή.

Προτιμούν λοιπόν να κόβουν και να ξανακόβουν μισθούς, επιδόματα και συντάξεις, να εξαθλιώνουν τον ιδιωτικό τομέα, την μέχρι τώρα ατμομηχανή της οικονομίας που τάϊζε και ταΐζει  πολιτικούς και χαραμοφάηδες δημόσιους,  αρκεί να μην πειραχτεί η «πελατεία».

Τώρα ψάχνουν την ανάπτυξη στο λεξικό του Μπαμπινιώτη, χωρίς να σκαμπάζουν γρι τι σημαίνει ανάπτυξη.

Να σου θυμίσω ακόμα την περίπτωση του νεαρού που τόλμησε να ξεκινήσει επιχείρηση ηλεκτρονικών πωλήσεων (κάτι σαν το e-bay) και αναλώθηκε σε ένα σχεδόν ετήσιο αγώνα μέχρι να το καταφέρει, λόγω γραφειοκρατίας, που του ζητούσαν να προσκομίσει μέχρι και ανάλυση κοπράνων του ιδίου όσο και των υπαλλήλων του επειδή ενέταξαν την επιχείρηση του στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος γιατί δεν έβρισκαν αντίστοιχο κωδικό με το αντικείμενο του;;

Βρέθηκε κανείς ποτέ από Πρωθυπουργό μέχρι κλητήρα να προσπαθήσει να αποκεφαλίσει την γραφειοκρατία;; Αντίθετα η γραφειοκρατία τους αναιρεί.

Βλέπεις λοιπόν κύριε Κώνστα γιατί δεν γίνονται επενδύσεις σ αυτή τη χώρα;; Όχι γιατί δεν υπάρχουν επενδυτές, αλλά γιατί έχει σαπίσει το κράτος από μέσα, με τη συμβολή των χρωματισμένων και κρατικοδίαιτων εργατοπατέρων, που έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να αυτοπροβληθούν, να σταματήσουν και να ακυρώσουν τις όποιες επενδύσεις είχαν στηθεί με επιτυχία, (ΠΙΤΣΟΣ, ΙΖΟΛΑ, ΠΕΙΡΑΪΚΗ-ΠΑΤΡΑΪΚΗ, PIRELLI, NISSAN στο Βόλλο, κ.ά.) να πετάξουν στο δρόμο χιλιάδες  εργαζόμενους, να ζημιωθεί η εθνική οικονομία, εξασφαλίζοντας όμως για τους εαυτούληδες  θέσεις,  παχυλούς μισθούς, επιδόματα, μπόνους, πελατειακή υποδομή για μεταπήδηση στη Βουλή, ώστε από εργατοπατέρες να μεταβληθούν σε εθνοπατέρες και όλα αυτά λόγω «απαράβατου συνδικαλιστικού δικαίου».

Επενδύσεις, ναι θέλουμε. Εργαλεία και θέληση έχουμε για να τις  στηρίξουμε;;  Ιδού η απορία.

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.