Το επόμενο στάδιο του αντιαμερικανισμού


thumb

Δημήτρης Μυς 

Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο δύο χρόνια στη Γερμανική κυβέρνηση για να καταφέρει αυτό που οι αμερικανικές κυβερνήσεις δημιούργησαν μέσα σε  δεκαετίες. Με λίγη ακόμη προσπάθεια, του χρόνου τέτοια εποχή πιθανότατα η Γερμανία θα είναι η πιο μισητή χώρα ανάμεσα στους Ελληνες πολίτες, αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ και τον «παραδοσιακό» ελληνικό αντιαμερικανισμό.

Η επικοινωνιακή διαχείριση της πραγματικότητας, δεν μπορεί να αλλάξει την ουσία της. Έτσι, όσο κι αν  το mediako σύστημα βομβαρδίσει με τα «δώρα και τις υποσχέσεις» που έφερε η Μέρκελ, ή για το πόσο «έχει βελτιωθεί το κλίμα» ή ακόμη «για τη βαθειά ελληνογερμανική  σχέση» που αναπτύσσεται, δεν είναι δυνατό να αλλάξει αυτό, που τεράστια τμήματα του πληθυσμού της χώρας αντιλαμβάνεται στο πετσί του: Την κατάρρευση της οικονομίας, την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, την διάλυση του κοινωνικού ιστού.

Ο αντιαμερικανισμός στη χώρα, οικοδομήθηκε στους δεσμούς υποτέλειας και εξάρτησης που ανέπτυξε η πολιτική/ οικονομική  μετεμφυλιακή ηγεσία και ενισχύθηκε από τον υπονομευτικό ρόλο που έπαιξε/ παίζει η υπερδύναμη σε μια κρίσιμη σειρά ζητημάτων, όπως το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Είναι προφανές, ότι η διεκδίκηση ενός ρόλου επικυρίαρχου από την πλευρά του Βερολίνου, έχει αρχίσει και ερεθίζει πρόσφατες ιστορικές μνήμες οι οποίες έμοιαζαν θαμμένες κάτω από τα πέπλα μιας ψευδεπίγραφης  ευημερίας…

Καθώς οι ψευδαισθήσεις κατέρρευσαν κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης οι φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι άρχισαν να εμφανίζονται με το πραγματικό τους πρόσωπο σε μια μάχη ισχύος, η οποία δύσκολα πια κρύβεται. Από την μία οι ΗΠΑ, που κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει τα αυτοκρατορικά δικαιώματα που εξασφάλισε με τη νίκη στον Β παγκόσμιο  και τον ψυχρό πόλεμο. Από την άλλη η Γερμανία η οποία θεωρεί ότι ήρθε ο καιρός να αντιστοιχίσει   σε  γεωπολιτικό επίπεδο αυτό που έχει κατοχυρώσει σε οικονομικό.

Ίσως δεν είναι ακόμη σαφής η εικόνα, αλλά ολοένα και περισσότερο αρχίζει να αποτυπώνεται—δυστυχώς με οδυνηρό τρόπο στην ελληνική πλάτη—η σύγκρουση των επικυρίαρχων για τον έλεγχο του ελληνικού προτεκτοράτου, το οποίο:

Από την μία είναι άρρηκτα δεμένο στον αμερικανικό στρατιωτικό βραχίονα και  από την σύρεται οικονομικά ψοφοδεές πίσω από το «γερμανικό» χρήμα.

Είναι προφανές, ότι στην πραγματική ζωή, «μιλάει» αυτός που έχει το χρήμα. Το είδαμε αυτό στις εικόνες από τις συναντήσεις της Μέρκελ με το Σαμαρά. Βέβαια, εξ ίσου ισχυρή παραμένει και η φωνή αυτού που διατηρεί υπό τον στρατιωτικό του έλεγχο ολόκληρο το ελληνικό οικόπεδο…

Μάλλον δεν χρειάζονται πια ιδιαίτερες αναλύσεις για να κατανοήσει κανείς ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει να κάνει με τη διαμάχη για τον έλεγχο του προτεκτοράτου. Δεν απαιτείται, επίσης, ιδιαίτερη σοφία για να  καταλήξει κανείς στο αυτονόητο συμπέρασμα ότι οι «προστάτες» ουδέποτε  κατάφεραν να κρύψουν την πραγματικότητα. Δηλαδή τις αλυσίδες και τους δεσμούς υποτέλειας που δημιουργούν.

Υπό αυτήν την έννοια, οι Γερμανοί προφανώς υποτιμούν το κόστος που συνεπάγεται η αλαζονική επίδειξη της επικυριαρχίας τους. Ενδεχομένως, κάτι θα είχαν να μάθουν από τους αμερικανούς (και) σε αυτόν τον τομέα…

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Το επόμενο στάδιο του αντιαμερικανισμού

  1. Ὁ/ἡ parentis kostas γράφει:

    ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΙΛΑΣ????? Η ΜΕΡΚΕΛ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ???? ΞΕΚΟΛΑΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΛΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΑΠ΄ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ..ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ!!!!!!

    Μοῦ ἀρέσει

  2. Ὁ/ἡ Aννη γράφει:

    Ωστόσο να θυμηθούμε και να αναρρωτηθούμε πότε δεν είμασταν υποτελείς στους Γερμανούς;;;;;; Από τον ΄Οθωνα στους Γκλύσμπουργκ και από τη SIEMENS στα LDL και έχει ο Θεός…….

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.