Απέτυχε η Μέρκελ να βελτιώσει την εικόνα του Ράιχ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Πανθομολογούμενη είναι σε όλη την Ευρώπη η αποτυχία της Ανγκελα Μέρκελ να αλλάξει προς το καλύτερο με την επίσκεψή της στη χώρα μας την εξαιρετικά αρνητική εικόνα που έχει η πλειονότητα των Ελλήνων για τη γερμανική πολιτική απέναντι στην πατρίδα μας.

«Αθήνα: η γοητεία της Μέρκελ δεν λειτουργεί» ήταν π.χ. ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας «Λε Φιγκαρό». «Οι δρόμοι της Ελλάδας υποδέχτηκαν με εχθρότητα την Ανγκελα Μέρκελ που ήρθε ”ως καλή φίλη”» έγραφε στον δικό της τίτλο η «Λε Μοντ», επίσης γαλλική. «Στις 9 Οκτωβρίου 1944, οι Γερμανοί έφευγαν από την Αθήνα καταστρέφοντας τα πάντα. Είναι βαρύς συμβολισμός να έρθει (σ.σ.: η Μέρκελ) στις 9 Οκτωβρίου» πρόβαλλε στους υπότιτλούς της η «Μοντ» μεταφέροντας τα λόγια Ελληνα διαδηλωτή, ο οποίος πρόσθετε ότι «σήμερα ζούμε μια οικονομική κατοχή». «Εξω το Τέταρτο Ράιχ» ανέφεραν πανό, σημειώνει ο ανταποκριτής της. Αλλο που δεν ήθελαν φυσικά οι Γάλλοι για να προβάλουν την αποτυχία του ταξιδιού της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα. «Από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η πρώτη φορά που ένας Ευρωπαίος αρχηγός κυβέρνησης γιουχαΐστηκε από τον πληθυσμό ενός άλλου κράτους της ΕΕ» έγραψε μέχρι και η επαρχιακή γαλλική εφημερίδα «Σιντ – Ουέστ» του Μπορντό. Οι Ισπανοί δεν έχουν φυσικά λόγους να διαφοροποιήσουν τη στάση τους από εκείνη των Γάλλων. «Στην περίπτωση που η Ανγκελα Μέρκελ είχε στόχο με την επίσκεψή της στην Αθήνα να καθησυχάσει τους Ελληνες και να κατευνάσει τα αρνητικά συναισθήματά τους απέναντί της, τότε απέτυχε» έγραφε χωρίς περιστροφές π.χ. η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς». Ενδιαφέρον όμως έχουν και οι αντιδράσεις του γερμανικού Τύπου, ο οποίος κάθε άλλο παρά ενθουσιασμένος ήταν στην απεικόνιση του κλίματος και των αποτελεσμάτων της επίσκεψης Μέρκελ στη χώρα μας. «Η Ελλάδα που εμφανίστηκε χτες στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας δεν ανήκει στην οικογένεια του ευρώ» ισχυρίστηκε η ακροδεξιά «Μπλιντ», ένα φύλλο κατωτάτης υποστάθμης που όμως το διαβάζουν τουλάχιστον έξι (!) εκατομμύρια Γερμανοί την ημέρα.

«Η Μέρκελ υπόσχεται στην Αθήνα λιγουλάκι βοήθεια» ήταν ο εμφανώς σαρκαστικός κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της σκληρής δεξιάς γερμανική εφημερίδας «Ντι Βελτ» στο προχθεσινό της φύλλο. «Μαζικές διαμαρτυρίες στους δρόμους. Κουκουλοφόροι πετάνε πέτρες στους αστυνομικούς» τονιζόταν στους υπότιτλους. Από εκεί άρχιζε και το πρωτοσέλιδο κύριο σχόλιο της εφημερίδας: «Ενώ έξω έπεφταν πέτρες και μολότοφ, ενώ έξω κυμάτιζαν σημαίες με αγκυλωτούς σταυρούς και η κραυγή ”Μέρκελ, δρόμο!” αντηχούσε, μέσα ανταλλάσσονταν φιλοφρονήσεις υπολογισμένες και εφοδιασμένες με μικρές δυσκολίες». Η επίσης συντηρητική γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» έκανε, ως συνήθως, τη βαθύτερη προσέγγιση του θέματος. «Πουθενά μέχρι τώρα δεν έχουν υποδεχτεί έτσι την καγκελάριο: με στρατιωτικές τιμές και με σημαίες με τον αγκυλωτό σταυρό» έγραφε ευθύς εξαρχής στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της που είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οχι το Τέταρτο Ράιχ» στο οποίο ξεκαθάριζε ότι «η καγκελάριος δεν έχει τίποτα περισσότερο να δωρίσει στους Ελληνες».

Το άρθρο συνέχιζε: «Το υποσχόμενο από την καγκελάριο φως στο τέλος του τούνελ θα το δουν όμως οι Ελληνες μόνο αφού πρώτα καταλάβουν ότι δεν είναι το ”Τέταρτο Ράιχ” υπεύθυνο για τις δυστυχίες τους. Οι διαδηλώσεις εναντίον της Μέρκελ πρέπει όμως να οδηγήσουν σε σκέψεις και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Δείχνουν πόσο γρήγορα και εύκολα μπορεί η Ευρώπη να ξαναπέσει σε παλιά πρότυπα σκέψης και αντανακλαστικά, όταν σκιστεί ο λιπαντικός ιμάντας του μοτέρ της ενοποίησης, η ευημερία». Η εφημερίδα αποφεύγει όμως να πει αν αυτός ο «λιπαντικός ιμάντας» της ευρωπαϊκής ενοποίησης έσπασε τυχαία ή αν η πολιτική κάποιας χώρας είναι υπεύθυνη για αυτό το γεγονός με τις μοιραίες συνέπειες.

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.