Τριγμών συνέχεια στο ΠΑΣΟΚ λόγω… λίστας Λαγκάρντ


Της Μαριτίνας Ζαφειριάδου

Νέους τριγμούς προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η περίφημη… «λίστα Λαγκάρντ». Αφορμή, αυτή την φορά η χθεσινή εξάωρη κατάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην αρμόδια για το θέμα Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του προκατόχου του στο υπουργείο Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου – αλλά και του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ τότε Ιωάννη Διώτη – και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το υλικό που είχε στα χέρια του και απέστειλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να έχει όντως υποστεί αλλοιώσεις, κάνει την κατάθεση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου να αναμένεται με… μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών άλλωστε, παρότι βρίσκεται στις ΗΠΑ, φροντίζει να ενημερώνεται αναλυτικά για την πορεία της υπόθεσης που τον αγγίζει προσωπικά και με τη δική του κατάθεση στην Επιτροπή, θα δώσει τις «δέουσες» απαντήσεις, τόσο για το κατά πόσον αλλοιώθηκε το περιεχόμενο στο βαθμό που μπορεί να ξέρει, όσο για το κατά πόσον ενημέρωσε ή όχι τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για το πότε παρέλαβε και πότε παρέδωσε το υλικό στο ΣΔΟΕ και με ποια εντολή κ.ο.κ.

Την ίδια ώρα, η «λίστα Λαγκάρντ» συγκλονίζει συθέμελα το ΠΑΣΟΚ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να έχει σχεδόν «απομονωθεί», και τους περισσότερους βουλευτές του κόμματος να διαφωνούν κάθετα με τους χειρισμούς του στο θέμα. Κορυφαία στελέχη ζητούν να πέσει «άπλετο φως» στην υπόθεση, μη κατανοώντας γιατί το εν λόγω υλικό δεν εξετάστηκε έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο στο βαθμό που αποτελεί προϊόν υποκλοπής. Η όλη υπόθεση μάλιστα, φέρεται να «ακολουθεί» τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως και την ψήφιση των νέων μέτρων στη Βουλή, χωρίς κανείς να μπορεί προς ώρας να αποκλείσει νέα «ανταρσία» βουλευτών εκεί…

Λάβρος κατά των «χειρισμών» επί του θέματος και ο Τάσος Γιαννίτσης

«Ο τρόπος που έγιναν οι χειρισμοί είναι μία προσβολή στο κράτος Δικαίου και στους θεσμούς. Είναι μια βάναυση προσβολή των θεσμών από αυτούς που υποτίθεται θα έπρεπε να τους υπερασπιστούν», είπε χθες για το θέμα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, μιλώντας στη ΝΕΤ.

Παρατήρησε έλλειψη πολιτικής βούλησης και ζήτησε προκειμένου να διαπιστωθεί το ‘γνήσιο’ της λίστας, να σταλεί πίσω στη Γαλλία για να απαντήσουν από εκεί αν έχει πειραχτεί ή όχι.

Ο ίδιος, διαπιστώνοντας την ανάγκη για νέο πολιτικό λόγο, υποστήριξε με νόημα ότι «ένας νέος πολιτικός φορέας θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει το πολιτικό σύστημα»…

Στο Παρίσι σήμερα ο Βενιζέλος

Σήμερα πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μεταβαίνει στο Παρίσι, προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση ανοιχτής συζήτησης που διοργανώνει το περιοδικό “Nouvel Observateur”, με θέμα «Παγκοσμιοποίηση : Είναι εκτός παιχνιδιού τα κράτη;»

Εκεί, ο κ.Βενιζέλος θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Ά Γραμματέα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Harlem Desir, ενώ στο πάνελ της εκδήλωσης θα βρεθεί μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου Guy Verhofstadt και άλλες ηγετικές προσωπικότητες της Ευρώπης.

real.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.