Τι σημαίνει μια ρήξη με την ΔΗΜ.ΑΡ.


Tου Τάσου Παπαδόπουλου

Το παιχνίδι, όπως όλα δείχνουν θα παιχθεί στις καθυστερήσεις. Ο Φ. Κουβέλης δηλώνει αποφασισμένος να μην ψηφίσει τα εργασιακά, αν δεν αποσυρθούν.

Σε διαφορετική περίπτωση, ζητάει να έρθουν σε χωριστό νομοσχέδιο τα διαρθρωτικά, για να υπερψηφίσει και σε άλλο τα εργασιακά που θα καταψηφίσει . Κατά την ΔΗΜ.ΑΡ. υπάρχει χρόνος μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, για να αποσυρθούν τα μέτρα και γι αυτό απευθύνθηκε στους ευρωπαίους ηγέτες, ζητώντας τους να μεσολαβήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου αυτά να συζητηθούν σε μελλοντικό χρόνο.
Αντίθετα η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο χρόνος των διαπραγματεύσεων έχει τελειώσει και γι αυτό με κλεισμένο το πακέτο, εμφανίστηκε την Πέμπτη στο Euro working group στο οποίο παρουσίασε συμφωνηθέντα τα μέτρα.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και τις επόμενες ημέρες, το τρίτο επί της ουσίας μνημόνιο, θα έρθει σε ένα μόνο άρθρο, όπως δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας, για ψήφιση στη Βουλή. Τα σενάρια και οι υποθέσεις, για το τι θα συμβεί, είναι πολλά και ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι μέλλει γενέσθαι.
Η κυβέρνηση κάνει μια ύστατη προσπάθεια να μεταπείσει την ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία σε όλους τους τόνους διατείνεται, ότι σε ένα άρθρο αν έρθουν τα μέτρα. Σε αυτήν την περίπτωση ο Φ. Κουβέλης έχει δηλώσει ότι θα αναγκασθεί να τα καταψηφίσει στο σύνολό τους.
Όμως μια τέτοια δυσμενής για την κυβέρνηση εξέλιξη, θα ανοίξει όπως όλα δείχνουν, τον ασκό του Αιόλου, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ., μια και δεν είναι λίγοι αυτοί που δηλώνουν στα δύο αυτά κόμματα, ότι θα καταψηφίσουν το πακέτο. Στο ΠΑΣΟΚ έχουν για την ώρα καταγραφεί εννέα και στη ΝΔ πέντε.
Με δεδομένες τις αριθμητικές δυνάμεις των κομμάτων στη Βουλή, ΝΔ 127, ΠΑΣΟΚ 33, ΔΗΜ.ΑΡ. 16 και αφαιρούμενων των των βουλευτών που έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα, πέντε από ΝΔ, των εννέα από ΠΑΣΟΚ και το σύνολο των βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ., τα κουκιά δεν βγαίνουν. Αυτό σημαίνει, ότι αν όλα αυτά συμβούν στο Κοινοβούλιο, το πακέτο θα καταψηφιστεί στο σύνολό του, από την πλειοψηφία των βουλευτών.
Εκτός αν παίζουν θέατρο, όπως διατείνονται κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης. Αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε όλα παίζονται, ακόμη και η διατήρηση στην εξουσία του παρόντος κυβερνητικού σχήματος.
Πάντως ο Α. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να μην κάνει πίσω, και δηλώνει, ότι θα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, στην κατάθεση του νομοσχεδίου με το πακέτο των μέτρων στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Αν υπερψηφιστεί, η κυβέρνηση θα έχει υπερπηδήσει έναν μεγάλο σκόπελο και θα μένει να διαχειριστεί τις επιπτώσεις που συνεπάγεται η υλοποίηση των μέτρων, που θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την ζωή της πλειοψηφίας των πολιτών.
Αν δεν υπερψηφισθεί, τότε θα έχουμε αναπόφευκτα πτώση της παρούσας τρικομματικής κυβέρνησης, με ότι αυτή συνεπάγεται σε σχέση με την αναμενόμενη δόση των 31,5 δις. Με αυτή την έννοια πολλά και αναπότρεπτα ενδεχομένως μπορεί να συμβούν, από ένα ατύχημα. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και πολλά θα κριθούν τα επόμενα κρίσιμα εικοσιτετράωρα…

foxblog.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Τι σημαίνει μια ρήξη με την ΔΗΜ.ΑΡ.

  1. Ὁ/ἡ bazioto2012 γράφει:

    Στιγμιαίο γκριζάρισμα ενός μπαρμπουνιού…
    (Ως γνωστόν τα μπαρμπούνια είναι κόκκινα επειδή σφίγγονται αλλά άμα κλά… ηρεμούν και γκριζάρουν…)

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.