Η Γερμανία διεκδικεί περισσότερο έλεγχο επί της ΕλλάδαςThe Trumpet
1 Nοεμβρίου 2012

Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

H Γερμανία συμφωνεί να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους της, σε αντάλλαγμα για περισσότερο έλεγχο επί των δημοσιονομικών της χώρας, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε και βρίσκεται στα χέρια των Financial Times.

Η πληροφορία ότι οι δανειστές της Ελλάδας συμφωνούν να παραχωρήσουν δύο χρόνια επιπλέον στην Ελλάδα για την αποπληρωμή έχει κυκλοφορήσει ευρέως στα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες. Η παράταση αυτή θα της κοστίσει 16 με 18 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Αυτό, ωστόσο, που δεν αναφέρουν τα διάφορα δημοσιεύματα, είναι ότι η νέα γερμανική πρόταση θα υποβάλει την Ελλάδα σε σκληρούς όρους σε αντάλλαγμα για αυτή την παράταση.

Η Γερμανία επιδιώκει να ενισχύσει τις αρμοδιότητες της Task Force που έχει εγκαταστήσει στην Ελλάδα, μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Horst Reichenbach, η οποία έχει αναλάβει να αναδιοργανώσει την διακυβέρνηση της Ελλάδας, ώστε να την κάνει πιο αποτελεσματική. Στη νέα αυτή πρόταση της Γερμανίας συμπεριλαμβάνονται απαιτήσεις για εντατικότερη και υποχρεωτική χρήση εξωτερικής τεχνικής βοήθειας. Η “υποχρεωτική” αυτή βοήθεια υποτίθεται ότι θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της είσπραξης φόρων, την μείωση της διαφθοράς και τη βελτίωση συλλογής στατιστικών στοιχείων.

Ωστόσο, η πρόταση προβλέπει επίσης, ότι εάν η Ελλάδα παρεκκλίνει από τους όρους του μηχανισμού στήριξης, η κυβέρνηση αυτόματα θα είναι υποχρεωμένη να μειώσει τις δαπάνες. Αυτό συνιστά ένα μέρος αυτού που οι Financial Times αποκαλούν πολύ μεγαλύτερο έλεγχο επί της φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας.

Επίσης, σύμφωνα με το γερμανικό σχέδιο, το νέο ποσό που θα παραλάβει η Ελλάδα θα πάει κατ’ ευθείαν σε έναν κλειστό λογαριασμό τον οποίο θα διαχειρίζεται ένας διεθνής φορέας, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτός ο όρος, σύμφωνα με τους FT, ουσιαστικά αφαιρεί από την Ελλάδα τον έλεγχο που είχε μέχρι τώρα επί του προϋπολογισμού της.

Αλλά ακούστε και αυτό. Μόλις η ελληνική κυβέρνηση κατορθώσει να εξοικονομήσει κάποια ποσά (πριν την αποπληρωμή των τόκων) ώστε να μπορέσει να αρχίσει να κάνει ανάπτυξη, η Γερμανία απαιτεί αυτά τα ποσά να μπουν σε αυτό τον ίδιο λογαριασμό!

Είναι φανερό ότι στην Ελλάδα έχει αρχίσει να εκδηλώνεται μια γενική δυσφορία για την παραβίαση αυτή της εθνικής ακεραιότητας της χώρας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου (“Δεν είμαστε προτεκτοράτο“), καθώς έδειχνε να απορρίπτει τις νέες διεκδικήσεις των δανειστών. Ανάμεσα στις διεκδικήσεις αυτές είναι η απαίτηση να εργάζονται όλοι οι Έλληνες 6 ημέρες την εβδομάδα, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι η Ελλάδα θα είναιη πρώτη χώρα στην οποία θα επαληθευθεί το απόσπασμα της Αποκάλυψης του Ιωάννη που αναφέρεται σε αυτήν ακριβώς την επιβολή, κατά τα χρόνια της βασιλείας του Αντίχριστου.

Παρ’ όλα αυτά, αφού υπό τις παρούσες συνθήκες η Ελλάδα αποζητεί κάποια χαλάρωση από τους σκληρούς όρους της “διάσωσής” της, δεν είναι απίθανο να υποκύψει σε αυτούς τους νέους όρους.Εάν, όμως, υποκύψει, δεν θα είναι σαν να αποδέχεται ότι όντως είναι προτεκτοράτο της Ε.Ε. και συγκεκριμένα της Γερμανίας;

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.