Obama – Romney: Άλλο το 2008 & άλλο το 2012…


Του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

Την ερχόμενη Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012 οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται να επιλέξουν τον άνδρα που θα κατοικήσει στον Λευκό Οίκο τα επόμενα 4 χρόνια ξεκινώντας τον Ιανουάριο του 2013 και θα χειρισθεί τις τύχες όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά, ως Πλανητάρχης, και ολόκληρης της Υφηλίου…

Θεωρείται πρωτοφανές ότι μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις ΔΕΝ δίνουν σαφές προβάδισμα στον κ Obama ή στον κ Romney. Οι καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Sandy στις Ανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ πριν λίγες μέρες εκτιμάται ότι ίσως ευνόησαν τον κ Obama με τον χειρισμό της κρίσης.

Να θυμίσω εδώ σε όσους το λησμόνησαν ότι το 2002 ο τότε Καγκελάριος της Γερμανίας κ Gerhard Schroeder που δεν επρόκειτο να επανεκλεγεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, χειρίστηκε με τέτοια επιτυχία τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτέμβρη 2002 ώστε να πείσει τους συμπολίτες του ότι αξίζει μα τον εμπιστευθούν για μια ακόμη θητεία.

Μία εκλογική ιδιομορφία στο Εκλογικό Σύστημα των ΗΠΑ αφορά στο γεγονός ότι στις ΗΠΑ δεν εκλέγεται ο Πρόεδρος κατευθείαν από τη Λαϊκή ψήφο αλλά παρεμβάλλονται οι 538 «Εκλέκτορες» (ο αριθμός προκύπτει από τη πρόσθεση 435 μελών του Κογκρέσου, 100  μελών της Γερουσίας και 3 εκλεκτόρων από την περιοχή District of Columbia  όπου βρίσκεται η Ουάσιγκτον, έδρα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης).

Με τον τίτλο «Μπαράκ Ομπάμα: Μονόδρομος για την Αμερική το 2008..» είχα καταθέσει τις παρακάτω 10 δικές μου ερμηνείες που εξασφάλισαν την ΕΚΛΟΓΗ του κ Μπαράκ Ομπάμα στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ, με κύριο σύνθημα την ΑΛΛΑΓΗ, το 2008…

1. Ο Μπάρακ Ομπάμα παιδί του έρωτα μιας λευκής φοιτήτριας με έναν Αφρικανό συμφοιτητή της αναδεικνύει εκατομμύρια άλλων παιδιών που γεννιούνται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο από «μικτούς γάμους»

2. Ο χωρισμός των φυσικών του γονιών σε δύο χρόνια και το διαζύγιο του ζευγαριού μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα αναδεικνύει τις ίδιες ακριβώς περιπτώσεις εκατομμυρίων Αμερικανών που παντρεύονται μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο ή στη διάρκεια των σπουδών τους σε Κολλέγια και Πανεπιστήμια και χωρίζουν πριν καν φτάσουν στα 25 τους.

3. Ο νέος γάμος της μητέρας του με τον Ινδονήσιο θετό του πατέρα και η απόκτηση ετεροθαλούς αδελφής αναδεικνύει εκατομμύρια άλλων παρομοίων περιπτώσεων στις ΗΠΑ.

4. Η ανάθεση, στη συνέχεια, της επιμέλειάς του στον παππού και τη γιαγιά μοιάζει με αμέτρητες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που χαρακτηρίζουν τον κοινωνιολογικό ιστό της Αμερικής.

5. Το γεγονός ότι ο έφηβος Μπάρακ δοκίμασε και ναρκωτικά και έκανε κατάχρηση αλκοόλ συμπίπτει με τη συμπεριφορά εκατομμυρίων άλλων Αμερικανών εφήβων που προσπαθούν να ανακαλύψουν τον εσώτερο εαυτό τους με παρόμοιο τρόπο χωρίς, φυσικά, να καταλήγουν όλοι και όλες ως εξαρτημένα από ουσίες άτομα.

6. Η ένταξη σε πρόγραμμα σπουδών σε ένα Κολλέγιο (και η παράλληλη απασχόληση για τα σχετικά έξοδα και το χαρτζιλίκι) περιγράφει παρόμοιες πορείες εκατομμυρίων παιδιών της σύγχρονης Αμερικής.

7. Η μεταγραφή του στο επιφανές Πανεπιστημιακό Ίδρυμα που λέγεται Columbia University είναι πράξη που δείχνει άτομο με μεγάλες ικανότητες, με ευγενείς φιλοδοξίες και δυνατούς μελλοντικούς στόχους.

8. Η ένταξή του στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και το γεγονός ότι εκεί διέπρεψε επιδεικνύοντας την ευφυΐα και τις ιδιαίτερες ικανότητές του στο γραπτό και προφορικό λόγο (όπλα απαραίτητα για ένα Νομικό) τον καταξίωσε στο να βρεθεί – παρά το χρώμα της επιδερμίδας του – επικεφαλής ακόμη και του κορυφαίου Νομικού Περιοδικού του Χάρβαρντ (για πρώτη φορά κέρδισε Νέγρος και φοιτητής τη θέση αυτή).

9. Η επιλογή του να δουλέψει σε ΜΚΟ της πατρίδας του, στις φτωχογειτονιές του Σικάγου σκιαγραφεί το προφίλ ενός επιστήμονα και άνδρα που ξέρει να παίρνει τις ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ στο σωστό χρόνο.

10. Όσοι έχουμε ζήσει αρκετά χρόνια στην Αμερική γνωρίζουμε πολύ καλά ότι με τα ακαδημαϊκά προσόντα, την προσωπικότητα ΚΑΙ το χρώμα της επιδερμίδας του ο σημερινός 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να διεκδικήσει μια από τις κορυφαίες θέσεις συνεργάτη με τεράστιες απολαβές σε ένα από τα κορυφαία Δικηγορικά Γραφεία της Βοστόνης, της Νέας Υόρκης ή της Ουάσιγκτον. Πριν να εμπλακεί στην πολιτική σκηνή της Πολιτείας του Illinois επέλεξε την ενασχόληση με χαμηλό μισθό σε ένα πρόγραμμα αρωγής φτωχών στο Σικάγο.

Ο Άφρο-αμερικανός 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ δημιούργησε σημαντικότατες προϋποθέσεις για να σμιλέψει ένα κοινό παρονομαστή με το 65% των συμπατριωτών του, κάθε χρώματος επιδερμίδας, κάθε θρησκευτικής πίστης, κάθε κοινωνικό-οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου που χαρακτηρίζουν τις συνιστώσες της σύγχρονης πολυπρόσωπης, πολυπολιτισμικής αλλά ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ πικραμένης από το σμπαράλιασμα του Αμερικανικού Ονείρου Αμερικής ΚΥΡΙΑΡΧΑ των νέων, των φτωχών, κατατρεγμένων και λιγότερο μορφωμένων Αμερικανών και της προδομένης ΜΕΣΑΙΑΣ τάξης…

Η επιλογή του Μπάρακ Ομπάμα, κατά την ταπεινή μου άποψη, ήταν… ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ, ιδιαίτερα όταν όλα τα παραπάνω χειρίστηκε ένα επιτελείο ικανών ανδρών και γυναικών με αντιπάλους τον απερχόμενο Πρόεδρο Μπους και το διάγοντα την 7η δεκαετία της ζωής του κ. Μακ Καίην…

Σε λίγα 24ωρα θα γνωρίζουμε τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου χωρίς βασικά να γνωρίζουμε πώς θα φερθεί στην Ελλάδα ο κ Obama παραμένοντας Πρόεδρος ή ο κ Romney εάν εκλεγεί…

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.