Το κουρδικό πετρέλαιο δημιουργεί κράτος


Οι μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες στοιχηματίζουν υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν. Ποιες όμως είναι οι επιπτώσεις στην περιοχή; Ιδού μια ενδιαφέρουσα ανάλυση από την  Financial Post:

Η κουρδική περιοχή του Ιράκ, στα βόρεια της χώρας, ίσως να μην αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από τα Ηνωμένα Έθνη, πόσο μάλλον από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ.

Ωστόσο, το Ιρακινό Κουρδιστάν έχει όλη την αναγνώριση που χρειάζεται, από εκείνους που έχουν σημασία , την αμερικάνικη ExxonMobil, την γαλλική Total, τη ρωσική Gazprom , τους ευρωπαϊκούς εμπορικούς οίκους Trafigura και Vitol, και άλλους  μεγάλους φορείς στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Πέρυσι, η ExxonMobil υπέγραψε ανεξάρτητη συμφωνία έρευνας για πετρέλαιο με το Ιρακινό Κουρδιστάν παρά τις αντιδράσεις της κυβέρνησης του Ιράκ.

Η Chevron μαζί με άλλες εταιρείες,  που επίσης αγνοούν τις απειλές του Ιράκ, σύντομα συνενώθηκαν με την ExxonMobil.

Αυτή την εβδομάδα, το Ιρακινό Κουρδιστάν ξεκίνησε τις πρώτες ανεξάρτητες εξαγωγές πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, στα πλαίσια συμφωνίας με τη Gemel, μια βρετανοτουρκική επιχείρηση που διευθύνεται από τον Tony Hayward, πρώην πρόεδρο της BP, και που υποστηρίζεται από τους διεθνείς χρηματοδότες Nathaniel Rothschild και Paulson & Co.

Οι απειλές του Ιράκ κατά αυτών των εταιρειών και οι απαιτήσεις του να αναγνωριστεί η κυριαρχία του επί του Κουρδιστάν φαίνεται να πέφτουν στο κενό, καθώς οι ποσότητες πετρελαίου στην περιοχή είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Πέραν όμως του πετρελαίου, ένα φιλοδυτικό κουρδικό κράτος, δεν θα χρησιμοποιούσε ενεργειακούς πόρους από την Τεχεράνη και θα αποτελούσε έναν ισχυρό σύμμαχο της Δύσης στην Μέση Ανατολή, αμβλύνοντας την πρόοδο των αδελφών μουσουλμάνων σε όλη την περιοχή και όντας μαζί με το Ισραήλ οι μόνοι αξιόπιστοι συνεργάτες της Δύσης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Το κουρδικό πετρέλαιο δημιουργεί κράτος

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.