Μετά τη Grexit έρχεται η BRIXIT


Συζητήσεις για έξοδο της μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Του Θ. Κατσανέβα

Το Brixit, δηλ. η πιθανότητα εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι το αντικείμενο ενός άρθρου του Steven Castle που δημοσιεύτηκε στους Νew York Times στις 28 Οκτωβρίου, όπου γίνεται αναφορά για ενέργειες της κυβέρνησης Cameron που καταδεικνύουν την προετοιμασία ενός δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό. Οι Βρετανοί ποτέ δεν υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού ιστορικά διακατέχονται από το φόβο μιας γερμανοποιημένης Ευρώπης-ένα ζήτημα που τον τελευταίο καιρό αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη υπόσταση.

Αν και μέλη της Ένωσης, οι Βρετανοί δεν εντάχθηκαν στην Ευρωζώνη, όπως και οι Δανοί και όχι μόνο, και αυτό τους βγήκε μάλλον σε καλό, αφού η οικονομία τους διατηρείται σε σχετικά ικανοποιητική κατάσταση και η κρίση τους έπληξε πολύ λιγότερο απ’ ότι άλλες χώρες.

Η αντίληψη ότι από το ευρώ, δηλ. η σύσφιξη των ευρωπαϊκών εταιρικών δεσμών, έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση της γερμανικής υπεροπλίας, φαίνεται να δικαιώνει τους βρετανούς ευρωσκεπτικιστές που με επικεφαλείς τους Ανεξάρτητους του Νάιτζελ Φάραγκ, κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Για αυτό και το Brixit αποτελεί πλέον ένα θέμα προβληματισμού που μπορεί, ανάλογα και με το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ να αποτελέσει μια ισχυρή πιθανότητα στο μέλλον.

Όσο για το ευρώ, όλες οι υποψήφιες χώρες για ένταξη στον ψευτοπαράδεισό του, όπως η Βουλγαρία, Πολωνία, κλπ., έχουν ξεκαθαρίσει ότι «απέλθετω το ποτήριον τούτο…»

freepen.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.