Τα ψιλά γράμματα της έκθεσης της τρόικας


Στην αποπληρωμή του χρέους τα χρήματα των δόσεων, ρήτρες για έσοδα από φόρους-ιδιωτικοποιήσεις

Μπορεί το κείμενο του προσχεδίου της έκθεσης της τρόικας να έχει θετικές αναφορές για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας, κρύβει όμως και πολλές άλλες προβλέψεις και ρήτρες, που στην ουσία αποτελούν το καλύτερο μέτρο πίεσης προς την ελληνική πλευρά για να προχωρήσει σε ό,τι δεν έχει κάνει τόσο επί δεκαετίες, όσο και τα τελευταία δυόμισι χρόνια του μνημονίου.

Στην ουσία, η τρόικα μας λέει «να πετύχετε άμεσα πρωτογενές πλεόνασμα», δηλαδή να μπορούμε να πληρώνουμε τις εσωτερικές μας ανάγκες -μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία κλπ. – με δικά μας χρήματα και όχι με δανεικά. 
Νέα μετρά

Πέραν, όμως, αυτού, γίνεται ξεκάθαρα λόγος για επιπλέον μέτρα 6,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να έχουν κλειδώσει στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013 – οπότε και θα μας αξιολογήσουν ξανά οι δανειστές μας – και θα εφαρμοστούν την περίοδο 2014-2016. Πρόκειται για μέτρα, τα οποία είναι επιπλέον του πακέτου λιτότητας των 13,5 δισ. ευρώ, που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή!

Από κόσκινο η εκταμίευση των δόσεων

Το γεγονός ότι πέρασε η σκληρή γραμμή της Γερμανίας, τουλάχιστον στο προσχέδιο, αποδεικνύεται στη ρήτρα, που έχει τεθεί σχετικά με τους όρους εκταμίευσης των δόσεων. Τα χρήματα, που θα δοθούν, θα κατευθυνθούν στην εξυπηρέτηση του χρέους και στις τράπεζες και σταδιακά.

Τα έσοδα στο χρέος

Προβλέπεται ότι για κάθε 100 ευρώ εσόδων από φορολογία, ιδιωτικοποιήσεις ή οποιαδήποτε άλλη πηγή, τα 30 θα οδεύουν υποχρεωτικά στην αποπληρωμή του χρέους. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα 70, θα μπορούν να δοθούν στο κομμάτι της ανάπτυξης και της στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Ρήτρα για ιδιωτικοποιήσεις

Επιπλέον, κάθε φορά, που επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα αποκλίνει ο στόχος των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, θα μειώνονται αυτόματα οι δαπάνες του κράτους. Δηλαδή, θα επιβάλλεται και άλλο μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις, και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη. Συγκεκριμένα, πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να ενισχύεται με το 50% της υστέρησης των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.

newsbeast.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.