Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρωτοφανής πτώση ζήτησης


Η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του, λόγω της εξομοίωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με του κίνησης, ο σχετικά καλός καιρός και η αποθεματοποίηση του περασμένου Απριλίου έβαλαν στον «πάγο» την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα ακριβώς ένα μήνα από την έναρξη της διακίνησής του οι ποσότητες που έχουν πωληθεί να είναι ελάχιστες.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, πολλοί είναι εκείνοι που στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές φθηνότερης θέρμανσης (από φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό, πέλετ, καυσόξυλα κ.λπ.). Σύμφωνα στοιχεία που προέρχονται τόσο από τους βενζινοπώλες όσο και από τα διυλιστήρια, η πτώση της ζήτησης πετρελαίου θέρμανσης ξεπερνά σε πανελλαδικό επίπεδο το 80% σε σχέση με πέρυσι, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση της τιμής του κατά 3 έως 4 λεπτά το λίτρο που καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών άφησε αδιάφορους τους καταναλωτές, αφού και πάλι για τη συντριπτική πλειονότητά τους η τιμή αγοράς παραμένει σε απαγορευτικά επίπεδα.

Χθες οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης κινούνταν μεταξύ του 1,30 έως 1,42 ευρώ ανά λίτρο, υψηλότερες κατά περίπου 40 – 45 λεπτά το λίτρο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ), Μιχάλης Κιούσης, οι ποσότητες που έχουν διατεθεί έως τώρα από τα πρατήρια είναι αμελητέες, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι και ο καιρός να χαλάσει, δεν θα παρατηρηθεί αξιοσημείωτη αύξηση των πωλήσεων, διότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει πετρέλαιο και θα παγώσει, αλλά και για το λόγο ότι ένα άλλο επίσης μεγάλο ποσοστό έχει επιλέξει ως πηγή θέρμανσης άλλο καύσιμο. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι απ’ όσους έχουν αποθεματοποιήσει πετρέλαιο από τον περασμένο Απρίλιο, πολύ λίγοι θα είναι αυτοί που θα γεμίσουν τις δεξαμενές, όταν τελειώσουν τα αποθέματά τους.

foxblog.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.