Όταν ανοίγεις ένα ανέκαθεν ανοικτό επάγγελμα αυτό κλείνει για τους επαγγελματίες του κλάδου!
Λογικό, «άνοιξαν» ένα ανοικτό επάγγελμα ώστε ν’ αποκλείσουν από αυτό τους εκπαιδευμένους και ειδικά καταρτισμένους (Σχολή Ξεναγών) και διαρκώς ενημερωμένους (ετήσια σεμινάρια-εκπαιδευτικές εκδρομές) επαγγελματίες, τους μόνους που νομιμοποιούνται να ξεναγούν και το έδωσαν σε ανειδίκευτους εργαζομένους. Είναι σα να δίνουν άδεια σε τραυματιοφορείς να χειρουργούν! Εξαιρετικά!
Ένα τρίμηνο σεμινάριο προβλέπεται ν’ αντικαταστήσει τις Ελληνικές Σχολές Ξεναγών που αποτελούν εδώ και χρόνια το Ευρωπαϊκό πρότυπο. Χρόνων σπουδές, διαρκής μελέτη και εμπειρία στον κάλαθο των αχρήστων!
Απορυθμίζουν το επάγγελμα απαξιώνοντας τους ανθρώπους, τους επαγγελματίες που χρόνια τώρα αθόρυβα σηκώνουν επάξια τεράστιο βάρος. Το γνωστικό αντικείμενο που είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν είναι τεράστιο, οι ώρες εργασίας και τα χιλιόμετρα αδύνατον να μετρηθούν με οκτάωρα και υπερωρίες και το κυριότερο πρέπει ανά πάσα στιγμή να έχουν πειστικές δικαιολογίες για τ’ αδικαιολόγητα, όταν οι ξένοι δίκαια τα κατακρίνουν ή παραπονούνται, και την ικανότητα να στρέφουν την προσοχή τους στην ουσία και στις ομορφιές, έτσι ώστε να μένουν εντέλει με τις καλλίτερες εντυπώσεις, να τις διαδίδουν και να επιστρέφουν!
Τι οδηγεί λοιπόν την κυβέρνηση στην απορρύθμιση του επαγγέλματος και στην κατάργηση της εκπαίδευσης των ξεναγών που θεωρείται η αρτιότερη στην Ευρώπη;
Το θέμα δεν είναι οικονομικό, αντίθετα καταργούν το κατ’ εξοχήν επάγγελμα που προσελκύει τουρίστες και μάλιστα τουρίστες που ζητούν πολιτιστικό τουρισμό (ξεναγήσεις σε αρχ, χώρους, μουσεία, μνημεία, ιστορικά κέντρα πόλεων, φρούρια, εκκλησίες, κλπ. αναπόσπαστα δεμένα με το φυσικό περιβάλλον, περιοχές natura, δρόμοι κρασιού κλπ. όλα δεμένα μεταξύ τους με τη μυθολογία και την παράδοση) αφήνοντας έσοδα στις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και στον Υπουργείο Πολιτισμού! Αυτός είναι ο ποιοτικός τουρισμός για τον οποίο η χώρα παίρνει εύσημα. Υπάρχει και ο τύπου «σουβλάκι και Greek dance», όχι στην παραδοσιακή αλλά στη χειρότερη μορφή του που έμμεσα προωθείται μέσα από τις «μεταρρυθμίσεις» του πολιτισμού!
Η μόνη λογική απάντηση που προκύπτει είναι ότι «αναγκάζονται» να εναρμονίσουν και τον τουρισμό με τα νέα ήθη και την νέα εκδοχή της ιστορίας και της γλώσσας. Στην εναρμόνιση δεν χωρά το Ολυμπιακό ιδεώδες, το Απολλώνιον φως, η Δημοκρατία, η Ισονομία, η Ελευθερίες του ατόμου, η Ορθοδοξία….!
Μάλιστα… με τον όρο “ανειδίκευτοι εργαζόμενοι” αναφέρεστε προφανώς στους αρχαιολόγους. Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Είμαι αρχαιολόγος, με μεταπτυχιακό στην προϊστορική αρχαιολογία και γνωρίζω άριστα δύο ξένες γλώσσες. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια για τη σύγχρονη τέχνη και πλήθος διαλέξεων για την αρχαιολογία της Ελλάδας. Αγαπώ τον τόπο μου, τον πολιτισμό που κουβαλά, έχω εργαστεί ως αρχαιολόγος και από την πλευρά μου έχω καταβάλει τα μέγιστα για την προστασία της κληρονομιάς μας. Ναι, λυπάμαι που θα διαφωνήσω, αλλά θεωρώ ότι με ενα τρίμηνο σεμινάριο δε θα είμαι κατώτερη από κάποιον από αυτούς που υπερασπίζεστε. Δεκτή η αντίδραση των ήδη πτυχιούχων ξεναγών, καθένας κοιτά το προσωπικό του συμφέρον. Ας ανοίξουμε όμως και λίγο τα ματια μας.
Υ.Γ. “Χρόνων σπουδές, διαρκής μελέτη και εμπειρία στον κάλαθο των αχρήστων”. Τα λόγια είναι δικά σας
Μοῦ ἀρέσειΜοῦ ἀρέσει
Κύρια Μαρία,
Εύχομαι να γίνετε ξεναγός, εφ’ όσον αγαπάτε τη χώρα σας (μακάρι να έφτανε αυτό μόνο), ώστε να διαπιστώσετε μετά λύπης, ότι το μεταπτυχιακό στην Προϊστορική Αρχαιολογία θα σας είναι επιεικώς άχρηστο. Δεν θα πω περισσότερα πέραν τούτου: δεν καταλαβαίνω γιατί έχει συνδεθεί το επάγγελμα του ξεναγού μόνο με την αρχαιολογία. Πιστέψτε με όταν σας λέω, από προσωπική εμπειρία, ότι η αρχαιολογία είναι το 1/6 του συνόλου της ξενάγησης. Το άρθρο όταν έγραφε “ανειδίκευτους” δεν αναφερόταν σε εσάς, αλλά και πάλι, με την αυστηρή σημασία της λέξης, φυσικά και είστε ανειδίκευτοι στην τεχνική ξενάγησης. Ως ξεναγός, όντως, δεν με συμφέρει να εισέλθουν πληθώρα άνεργων στο επάγγελμα, αλλά και εσείς γίνεστε φαιδρή όταν θεωρείτε ότι με 2 μήνες σεμινάρια αποκτάτε επαρκή γνώση ενός τεχνικού επαγγέλματος προερχόμενη από θεωρητική σχολή – και εσάς σας συμφέρει που θα πάρετε αυτή την άδεια με 2 μήνες μόνο, παρακάμπτοντας την αναγκαία πρακτική άσκηση των ξεναγών. Θεωρώ μη αναγκαίο να εξηγώ το προφανές αλλά θα το κάνω: μπορείς να γίνεις αρχαιολόγος χωρίς πρακτική άσκηση; Όχι. Ούτε ξεναγός αντίστοιχα. Τέλος, προσωπικά (όντας επίσης αρχαιολόγος) δεν κρατώ τόσο κάθετη στάση με τα εν λόγω σεμινάρια. Απλά θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 1 εξάμηνο ώστε να καλύπτει το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων που θα ξεναγήσει ο μελλοντικός επαγγελματίας. Ξεναγός δεν σημαίνει μπαίνω στην Ακρόπολη και μιλώ για την ανωδομή του σηκού – θέλει ευρεία πολιτισμική γνώση.
Μοῦ ἀρέσειΜοῦ ἀρέσει
Υπάρχει μία τεράστια απόσταση ανάμεσα στην αντικειμενική αλήθεια και, στην άποψη που διαμορφώνεται αναλόγως της ανάγκης.
Η επαγγελματική εξειδίκευση απέχει από το τι νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε.Όταν κάποιος αποφασίζει ότι θέλει να σπουδάσει αρχαιολογία είτε ιστορία είτε ιστορία της τέχνης ,αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη επιστήμη τον εμπνέει, τον εκφράζει και ότι θα μπορούσε να είναι δημιουργικός στον συγκεκριμένο τομέα και ότι σ’αυτόν τον τομέα θα ήθελε να αφιερώσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία.
Βεβαίως αρκετές φορές στην ζωή μας αλλάζουμε γνώμη σε σχέση με κάποιες αποφάσεις που έχουμε πάρει και αυτό είναι απολύτως ανθρώπινο και διόλου κατακριτέο.Αυτό όμως το οποίο θεωρώ ανήθικη σοφιστική είναι το να δημιουργώ θεωρίες και δόγματα τα οποία εξυπηρετούν τον δικό μου ιδιοτελή σκοπό και μόνο, προκειμένου να ανοίξω διόδους οι οποίοι εξυπηρετούν εξ’ ολοκλήρου τα προσωπικά μου συμφέροντα.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν φοιτούσα στην Σχολή Ξεναγών της Αθήνας ότι υπήρχαν συμμαθητές και συμμαθήτριές μου οι οποίοι ήταν πτυχιούχοι αρχαιολόγοι οι οποίοι ακολούθησαν τα 2.5 χρόνια σπουδών προκειμένου να λάβουν το δίπλωμα του ξεναγού.Ομολογώ ότι κατά την διάρκεια των μαθημάτων κρατούσαν σημειώσεις και καθ’ όλη την διάρκεια των μαθημάτων διάβαζαν.Ποτέ κανένας τους δεν επαναπαύτηκε στο πτυχίο του και ουδέποτε άκουσα από μέρους τους να δηλώνουν ότι αυτά τα οποία μάθαιναν στην Σχολή Ξεναγών ήταν μία απλή επανάληψη.Έχει άλλη λειτουργικότητα η γνώση όταν είναι να λάβεις στα χέρια σου την αρχαιολογική σκαπάνη και άλλη όταν έχεις να άγεις τους ξένους.Γιατί θα πρέπει να αναγνωρίζουμε το θέμα της εξειδίκευσης στον ένα επαγγελματικό τομέα και να την καταργούμε στον άλλον;Και πόσο θα μπορούσε να θεωρηθεί δίκαιο απέναντι στους ίδιους τους αρχαιολόγους ή στους ιστορικούς διπλωματούχους ξεναγούς κάτι τέτοιο;Μιλάμε για το ίδιο επίπεδο γνώσεων;
Ξεναγώ δεν σημαίνει απλά μεταφέρω ιστορικές ή αρχαιολογικές πληροφορίες και η Ελλάδα την οποία επισκέπτονται οι ξένοι αναμφισβήτητα δεν σημαίνει μόνο αυτό.Δεν είναι ξηρή αρχαιολογική και ιστορική γνώση και όποιος ξεναγός λειτουργεί με αυτό το σκεπτικό αναμφίβολα χαρακτηρίζεται ώς αποτυχημένος.
Ελλάδα σημαίνει πορεία αιώνων και παράδοση η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.Και η Ελλάδα του σήμερα πρέπει να ερμηνευτεί βάση δεδομένων και γνώσεων και η γνώση μόνο των μετακιονίων διαστημάτων του Παρθενώνα δυστυχώς δεν αρκεί.
Μία ομάδα ανθρώπων η οποία ταξιδεύει και επισκέπτεται χαρακτηρίζεται τόσο από μία ομοιογένεια όσο και από ανομοιογένεια. Στην συγκεκριμένη περίπτωση χρειάζεται ειδική κατάρτιση και γνώση προκειμένου να τροποποιηθεί και να μορφοποιηθεί η ξενάγηση λαμβάνοντας την σωστή αξιολόγηση και κατά συνέπεια παρουσίαση.Χρειάζεται να έχεις την δυνατότητα να κοινωνείς και να επικοινωνείς.
Το να είσαι ξεναγός σημαίνει εξίσου διά βίου μάθηση,μελέτη και ενημέρωση.
Μία 2μηνη κατάρτηση πτυχιούχων οποιοδήποτε κλάδου σημαίνει επαγγελματική και γνωστική αναπηρία τόσο για τους ίδιους όσο και για τον ίδιο τον κλάδο των ξεναγών.Οι συνέπειες μίας προχειρότητας – είναι παρόμοιες σαν να χτίζουμε παλάτια επάνω στην άμμο.Θα γκρεμιστούν εν καιρώ συθέμελα.
Από την άλλη οι δύσκολοι καιροί δικαιολογούν την διαμόρφωση της ανάγκης στο να κατευθυνθούν οι άνθρωποι σε επαγγέλματα τα οποία σε άλλους καιρούς ούτε που μπορούσαν να φανταστούν ότι θα τα εξασκούσαν.Απόλυτα δεκτό.Και αυτοί οι οποίοι έχουν δημιουργήσει αυτές τις ανάγκες είναι και αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για τις αποφάσεις αυτής της υποβάθμισης.Τα 2μηνα ή 3μηνα σεμινάρια δεν αποτελούν πανάκεια για τους άνεργους πτυχιούχους και αυτό βραχυπρόθεσμα θα φανεί.Και βεβαίως θα είναι καταστροφικό για την ίδια την επαγγελματική εικόνα των ενδιαφερομένων.
Ο τουρισμός από την άλλη αποτελεί ο ίδιος επιστήμη πλέον από μόνος του.Η ψυχολογία των τουριστών άλλη μία επιστήμη.Μία επιστήμη δεν καλύπτεται σε 2 μήνες.
Μία ξενάγηση απαιτεί μία πολύμορφη εκπαίδευση και παιδεία.Παρουσιάζοντας τον εαυτό μας και την χώρα μας και καθιστώντας τον εαυτό μας εκπρόσωπο της Ελλάδος ΑΠΑΙΤΕΙ το να έχουμε την δυνατότητα να σταθούμε στο ύψος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δεν παίρνουμε το μικρόφωνο και απλά τραγουδάμε.Και διανύοντας μία περίοδος κρίσης σημαίνει ότι
μέσα από την κρίση αναπτύσσομαι μαχόμενος.Δεν σημαίνει ότι κρεμάω επάνω μου όλες τις επαγγελματικές ετικέτες και θεωρώ τον εαυτό μου άξιο της κάθε μίας από αυτές.
Γιατί έτσι μιας και οι ξεναγοί έχουν κάνει προϊστορική αρχαιολογία και κλασσική αρχαιολογία και βυζαντινή αρχαιολογία -παίρνουμε τις σκαπάνες και πάμε να σκάψουμε.Είτε πάμε στα πανεπιστήμια κάνουμε 2μηνα σεμινάρια και γινόμαστε ιστορικοί.Είτε ανοίγουμε ιατρεία και γινόμαστε ψυχολόγοι.Τόσες κλινικές περιπτώσεις έχουμε συναντήσει…!!!! Και γιατί όχι γινόμαστε και τουριστικοί νομοθέτες και ηθοποιοί και αρχιτέκτονες και ξενοδόχοι και ότι άλλο μας αρέσει….!!!
Κάποτε θα πρέπει να τιμήσουμε το θέμα της γνώσης με την ανάλογη ταπεινότητα που της πρέπει – προκειμένου ν’αποφύγουμε την ισοπέδωση,την ταπείνωση και τον εκχυδαϊσμό και τον εκφυλισμό.
Υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στον ξεναγό και στο ξεναγικό φερέφωνο.
Και με αυτό σας χαιρετώ.
Μοῦ ἀρέσειΜοῦ ἀρέσει