Δεν τελειώσαμε… και άλλα μέτρα τον Μάρτιο


Η επίσημη παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι μια καλή είδηση για το σήμερα και μια κακή είδηση για το κοντινό μέλλον.

Πιο απλά χωρίς τη διετή επέκταση του προγράμματος η κυβέρνηση αντί για μέτρα 13,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014 θα έπρεπε να λάβει μέτρα 25 δισ. ευρώ δηλαδή ένα δυσβάστακτο πακέτο που θα ξεπερνούσε το 12% του ΑΕΠ.

Καθώς ο προσδιορισμός και η εφαρμογή ενός τέτοιου πακέτου θα ήταν ανέφικτος επελέγη η διετής επιμήκυνση η οποία ουσιαστικά κατανέμει στα επόμενα έτη το βάρος της προσαρμογής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα χρειασθεί επιπλέον χρηματοδότηση 15 δισ. ευρώ το 2014 και 17,6 δισ. ευρώ την διετία 2015-2016, ενώ θα πρέπει να προσδιορίσει δημοσιονομικά μέτρα 2,6 δισ. ευρώ για το 2015 και 3,8 δισ. ευρώ για το 2016.

Το χρηματοδοτικό κενό των 32,6 δισ. ευρώ έως το 2016 θα καλυφθεί σε μεγάλο μέρος από νέο δανεισμό από τον επίσημο τομέα και θα προστεθεί στα 240 δισ. ευρώ των δανειακών συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα με ΔΝΤ και ευρωζώνη.

Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να υπάρξουν -ξανά- κοινοβουλευτικές εγκρίσεις σε χώρες της ΕΕ , διαδικασία που δημιουργεί πάντα εντάσεις και εντυπώσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή τον Μάρτιο η κυβέρνηση θα πρέπει να μπει σε νέο γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα για να προσδιορίσει δημοσιονομικά μέτρα (περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και νέους φόρους) ύψους 6,4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 -2016.

Πρέπει όμως να τονισθεί το εξής: Σύμφωνα με τις ρήτρες που επέβαλε το Eurogroup στην Ελλάδα κάθε απόκλιση από το δημοσιονομικό στόχο του 2013 και του 2014 θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα το επόμενο έτος.

Πιο απλά εάν τα 9,3 δισ. ευρώ των δημοσιονομικών μέτρων του 2013 δεν ισοσκελίσουν το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού και υπάρξει έλλειμμα 500 εκατ. ευρώ αυτό θα μεταφερθεί με την μορφή νέων μέτρων το 2014. Το ίδιο θα συμβεί με όλες τις ενδεχόμενες αποκλίσεις των επομένων ετών.

Έτσι, τα μέτρα της περιόδου 2013 -2016 από τα προβλεπόμενα 19,9 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να ξεπεράσουν με ρεαλιστικές εκτιμήσεις τα 23 δισ. ευρώ σε απόλυτα μεγέθη. Εάν μάλιστα προστεθούν στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από το 2009 τότε την περίοδο 2009 -2016 το δημοσιονομικό βάρος εκτινάσσεται στα 48 δισ. ευρώ.

Η δημοσιονομική επιμήκυνση με τον τρόπο που έχει σχεδιασθεί δεν επιφυλάσσει αναπτυξιακά οφέλη για την Ελλάδα. Επελέγη ως αναγκαστική διέξοδος για να μην υπάρξουν μέτρα άνω των 13,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013 -2014 κάτι που θα τροφοδοτούσε τις κοινωνικές – και πολιτικές – αναταραχές.

iliaoikonomia

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.