«Εμείς, δραστική δε συνταγογραφούμε»!


Οι γιατροί θα συνεχίσουν να γράφουν το φαρμακευτικό σκεύασμα που οι ίδιοι εκτιμούν ότι είναι κατάλληλο για τον ασθενή τους, και θα το αναγράφουν τόσο στις ηλεκτρονικές συνταγές, όσο και χειρόγραφα, στο βιβλιάριο υγείας του ασθενή.

Σχετική έκκληση έκανε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προς τα μέλη του, εκφράζοντας για μια ακόμη φορά την έντονη αντίθεσή του στο μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστική ουσίας.

Ο ΙΣΑ υπογράμμισε πως η εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη Δημόσια υγεία, σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και επιπλέον, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος.

Ο ΙΣΑ ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας και αναλογιζόμενος  την τεράστια ευθύνη που φέρει για την προστασία της καλεί τα μέλη του  να συνταγογραφούν ως εξής:

Εφόσον στις  συνταγές απαλειφθεί το πεδίο «προτεινόμενη θεραπεία» να αναγράφουν το φαρμακευτικό σκεύασμα που θεωρούν αναγκαίο για τον ασθενή τους, με την εμπορική του ονομασία στο πεδίο «οδηγία».

Προσθέτοντας ότι: «ουδεμία ευθύνη φέρω σε περίπτωση τροποποίησης της συνταγής».

Ο ΙΣΑ πρόκειται να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέτρα κατά της υπουργικής απόφασης για την συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας.

Όταν ο γιατρός συνταγογραφεί μόνο τη δραστική ουσία, χωρίς να μπορεί να επιλέγει ποιο είναι το κατάλληλο φάρμακο για τον ασθενή του, τότε η Δημόσια Υγεία τίθεται σε κίνδυνο.

Στη σχετική ανακοίνωση ο ΙΣΑ σημειώνει τα εξής:

«Ξεκαθαρίζουμε για μία ακόμη φορά τη θέση μας, ότι τασσόμαστε υπέρ του εξορθολογισμού της υγειονομικής δαπάνης και της εξοικονόμησης πόρων, αλλά είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή αποφάσεων που ελλοχεύουν τον κίνδυνο αύξησης της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, αλλά και της θνητότητας των πολιτών μας.

Οι γιατροί δεν είναι λογιστές ούτε πειραματιστές, είναι θεραπευτές. Και έχουν ευθύνη της θεραπευτικής αγωγής που επιλέγουν εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή τους.

Ο εξορθολογισμός στη φαρμακευτική δαπάνη, μπορεί να συμβεί μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τον περαιτέρω ηλεκτρονικό έλεγχο, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τις θετικές λίστες.

Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εξορθολογισμό η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας που αποτελεί ένα «ύποπτο» μέτρο που θέλει να επιβάλλει η Τρόικα χωρίς να εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης».

newsbomb.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.