Προλετάριοι και…κινητά


Του Θανάση Νικολαΐδη

ΕΙΧΑΜΕ τριών ειδών φυγόστρατους. Με τρελόχαρτο, λόγω σπουδών στο εξωτερικό και με εξαγορά της θητείας. Με το τελευταίο, γέμισε η Βουλή μας ξεδιάντροπους φυγόστρατους, που νομοθετούσαν για τη στράτευση των άλλων.  Και το τέταρτο; Οι «φίρμες». Τα πλουσιόπαιδα. Οι βυσματούχοι. «Υπηρέτησαν» στο σπίτι, στη δουλειά (στούντιο, εφημερίδα), κάποιοι γίναν’ βουλευτές για να’ χουμε κοινοβούλιο αστράτευτων.

ΘΑ σταθούμε στο…βύσμα. Από καταβολής ελληνικού στρατεύματος ήταν ο ρυθμιστής. Για τη σύνθεση σε επίπεδο υψηλό, για τον φαντάρο που θα υπηρετήσει στον Έβρο. Έδινε κι έπαιρνε το μέσον, και οι κανακάρηδες γονιών με γνωριμίες δεν είχαν δει καραβάνα και καραβανάδες.

ΣΤΟΝ στρατό, λοιπόν, όπου κατ’ εξοχήν έπρεπε να ισχύει ο νόμος και οι κανονισμοί, το κατάντησαν περίεργο και ασύνηθες να μην πέφτει το…τηλέφωνο για μετάθεση του «ευνοούμενου», για  «λούφα και παραλλαγή» του «ημετέρου». Κανέναν δεν ενόχλησε αυτή η ιδιότυπη διαφθορά χωμένη στους στρατώνες και στα γραφεία, το αίσχος που ανάγει τη στράτευση σε διελκυστίνδα μέσων και γνωριμιών.

ΚΑΙ; Στα σύνορα ο γιος του προλετάριου, στην Αθήνα ο κανακάρης. Με αστικό ο τελευταίος για το σπίτι του, με εισιτήρια επάλληλων διαδρομών ο πρώτος. Κι αν εθνική μας οικονομία περνάει δύσκολες ώρες; Δεν κατάσχουμε τον καπνιστό σολομό των Άκηδων, κόβουμε τα εισιτήρια του φτωχόπαιδου. Μα, και πλουσιόπαιδο να ήταν ο «απόμακρος», όφειλε να τον τιμήσει η Πολιτεία. Με τη δωρεάν μετακίνηση ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης για την «αυτοεξορία» του. Κι αν συνυπηρετούν εκεί με «άκαπνους και άσφαιρους» (το επιβάλλει ο νόμος στα χαρτιά), ακολουθεί το βύσμα και έπεται η «απαγωγή».

ΠΟΥ αλλού σκαλώνει το μυαλό που δεν κατανοεί την οικονομία απ’ το εισιτήριο του φαντάρου; Διαβάζουμε πως για τα κινητά των Υπουργείων πληρώνουμε ένα εκατομμύριο το χρόνο. Μιλάμε για «υπηρετούντες» την Πατρίδα με το κινητό στο χέρι και ο λογαριασμός στο ταμείο. Έχει το δημόσιο, προβλέπονται σε προϋπολογισμούς, είναι αδιόρθωτοι οι εργαζόμενοι και «εργαζόμενοι» που αφήνουν το κλιματιστικό ανοιχτό απ’ την Παρασκευή, για «κανονικές συνθήκες πιέσεως και θερμοκρασίας» τη Δεύτερα.

ΕΙΝΑΙ το Υπουργείο Άμυνας το δαπανηρότερο (σε κινητά) και το Εξωτερικών αρνήθηκε να δώσει στοιχεία. Με την παραμένουσα ψυχολογία της «λούφας και παραλλαγής» δημοσία δαπάνη και με άδειους από αισθήματα αγάπης για την πατρίδα. Έτσι την εννοούν για τον εαυτό τους και την αρμέγουν «αυτοπροσώπως». Για να πατσίζουν με τα κομμένα εισιτήρια του φαντάρου.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.