Νέες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ακυρώνουν κάθε ίχνος ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ !!!


ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ: ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ, ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΡΗΤΡΑ ΑΠΟΚΛΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!

25% ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ!

Η ενίσχυση της εποπτείας του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού, οι όροι της ρήτρας αυτόματης διόρθωσης, και μια σειρά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία «απουσίαζαν» από τον εφαρμοστικό νόμο, αλλά και τον προϋπολογισμό, περιλαμβάνονται στην…πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ολοκληρώνει το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Με δύο λόγια στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα περιλαμβάνονται οι «λίγες προαπαιτούμενες δράσεις» που ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να υπάρξει η έγκριση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωομάδας για τη δόση μαμούθ των 44 δισ. ευρώ.

Xθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό,Αντώνη Σαμαρά ερωτώμενος για την εκταμίευση της δόσης είπε «Όπως ξέρετε, έχουμε ένα Eurogroup την επόμενη Τρίτη το οποίο είναι συνέχεια του Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας. Ελπίζω εκεί τελικά να καταλήξουμε σ’ ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση».

Τα μέτρα που περιλαμβάνει η νέα πράξη νομοθετικού περιεχόμενου η οποία θα θεωρείται νόμος του κράτους από τη Δευτέρα αφορούν τα πιο δύσκολα πολιτικά μέτρα αφού στη βασική τους κατεύθυνση αφορούν περαιτέρω παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας.

Ο λογαριασμός

Ειδικότερα τα μέτρα αφορούν κατ’ αρχήν τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό για το χρέος για τον οποίο η τρόικα πιέζει να αυξηθεί η εποπτεία του και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο λογαριασμός αυτός θα ενεργοποιηθεί πλήρως με την καταβολή της επόμενης δόσης είτε αυτή είναι 31,5 δισ. ευρώ είτε είναι 44 δισ. ευρώ και από εκεί θα κατανεμηθεί στις επιμέρους ανάγκες (αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων κάλυψη πρωτογενούς ελλείμματος).

Σύμφωνα με την ίδια πρόταση θα τροφοδοτείται μεν με τα δάνεια του EFSF αλλά και με φορολογικά έσοδα ως μέρος της συνεισφοράς της Ελλάδας για την αποπληρωμή του χρέους. Θα χρησιμοποιείται μόνο για την εξυπηρέτηση ταυ χρέους και δεν θα έχει εξ αρχής τα 44 δισ. ευρώ αλλά θα τροφοδοτείται τμηματικά από το EFSF κάθε φορά που το όργανο της Ε.Ε. εκτιμά ότι υπάρχει «ωρίμανση μιας υποχρέωσης της Ελλάδας».

Αυτόματη διόρθωση 

Δεύτερη προαπαιτούμενη δράση θα είναι η λεγόμενη ρήτρα αυτόματης διόρθωσης σε αποκλίσεις του ελληνικού προγράμματος. Η τρόικα ζητεί σε κάθε απόκλιση του προγράμματος να υπάρχει έτοιμο σχέδιο περικοπών από πρωτογενείς δαπάνες εξαιρουμένων μισθών συντάξεων και επιδομάτων.

Μάλιστα η ρήτρα επεκτείνεται και σε ό,τι αφορά τους στόχους των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις αφού συνδέονται με τη βιωσιμότητα του χρέους. Η απαίτηση της τρόικας είναι κάθε απόκλιση στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις για δύο συνεχόμενα τρίμηνα θα έχει ως αποτέλεσμα ισόποση αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος είτε μέσω της αύξησης των εσόδων είτε μέσω μείωσης των δαπανών. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι η κυβέρνηση θα υποχρεούται να κάνει περικοπές δαπανών γενικής κυβέρνησης σε ποσοστό 50% του ποσού που δεν εισπράχθηκε.

Οι λίστες απολύσεων 

Μια ακόμη απαίτηση είναι οι λίστες αποχωρήσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η τρόικα ζητά, ως απαιτούμενη δράση, ένα τριμηνιαίο κυλιόμενο πρόγραμμα για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα εγκαταλείπουν την εργασία τους ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων ώς το τέλος του 2015. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να υπάρξει αναλυτική λίστα ανά τρίμηνο που θα περιλαμβάνει τις15.000 διαθεσιμότητες φέτος και τις 5.000 ανά τρίμηνο το 2013.

Σύμφωνα με την τρόικα θα πρέπει να υπάρχει μαξιλάρι και στην απόκλιση των στόχων του προϋπολογισμού. Οι δανειστές ζητούν «μαξιλάρι» ίσο με το 10% των δαπανών αλλά και σχέδιο νέας οριζόντιας μείωσης δαπανών αν το έλλειμμα αποκλίνει. Δεν είναι το ίδιο «γαλαντόμοι» αν τα πάει η κυβέρνηση καλύτερα. Τότε ζητούν να μην πάνε όλα για άρση των πλέον επαχθών μέτρων αλλά εκεί να καταλήξει το 70% του «κέρδους». Το υπόλοιπο 30% να πηγαίνει για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Εποπτεία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης

Στα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να ενισχυθεί η εποπτεία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην κατεύθυνση αυτή, επεκτείνεται στους ΟΤΑ το πλαίσιο αυξημένης εποπτείας σε ΔΕΚΟ, που περιλαμβάνει αυτόματες περικοπές δαπανών, επίτροπο και αναστολή αμοιβών μελών Δ.Σ.

Με βάση τις νέες ρυθμίσεις όποιος ΟΤΑ δεν έχει εγκρίνει τον προϋπολογισμό μέχρι την 31η Ιανουαρίου καμία δαπάνη πλην των πληρωμών συντάξεων και αποδοχών δεν θεωρείται νόμιμη. Εως τις 15 Ιανουαρίου υποβάλλεται μηνιαίο πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τριμηνιαίοι στόχοι από τα υπουργεία στο ΓΛΚ και έως τις 15 Φεβρουαρίου από τους φορείς στα αρμόδια υπουργεία.

Όταν διαπιστώνεται απόκλιση που υπερβαίνει το 10% περικόπτονται ισόποσα πιστώσεις – επιχορηγήσεις. Όπου διαπιστώνεται σοβαρή απόκλιση ο υπουργός Οικονομικών δύναται να ορίζει Επόπτη Οικονομικών Υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η νέα ρύθμιση θα βασίζεται στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου περί ΔΕΚΟ που θα «επεκταθεί» και για τους ΟΤΑ

Η διάταξη αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι όποιος φορέας αποκλίνει σε μηνιαία βάση, το ποσό θα αφαιρείται από την επιχορήγηση του επόμενου μήνα, ενώ το εγκεκριμένο ποσό ακαθάριστου δανεισμού θα μειώνεται ισόποσα έως ότου αντισταθμιστούν οι αρνητικές αποκλίσεις (τότε η επιχορήγηση και ο δανεισμός θα αναπροσαρμόζονται στα αρχικά εγκεκριμένα όρια).

Αν υπάρξει απόκλιση σε βάθος 3μήνου, εξαμήνου ή έτους η ίδια διάταξη προβλέπει (για τις ΔΕΚΟ προς το παρόν) αναστολή της καταβολής των αμοιβών των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Εάν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα αποκλίνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%, τότε η θητεία των εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου του συγκεκριμένου φορέα, λήγει αυτοδίκαια εντός ενός μήνα από τη διαπίστωση της εν λόγω απόκλισης.

Επίσης θα πρέπει να επικυρωθεί και να θεσμοθετηθούν τα μηχανογραφημένα λογιστήρια στα δημόσια νοσοκομεία και να θεσμοθετηθεί η δημοσίευση τρίμηνων λογιστικών καταστάσεων.

Στα φορολογικά η τρόικα εκτιμά ότι θα πρέπει η θέση του γενικού γραμματέα εσόδων οποίος θα είναιυπερκομματικός και ανεξάρτητος στη δραστηριότητά του να έχει περισσότερες εξασφαλίσεις ανεξαρτησίας. Συγκεκριμένα η τρόικα ζητά τόσο ο ίδιος ο γ.γ. όσο και το προσωπικό του να δίνουν λόγο πρώτα στην τρόικα σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της εργασίας τους και μετά στις ελληνικές αρχές ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη έφεση στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Αυξάνονται τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ

Μια ακόμη παράμετρος που θα ρυθμίσει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι η προαναγγελία στιςαυξήσεις που θα πρέπει να γίνουν στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ μέσα στο 2013. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα συναίνεσε σε αυξήσεις άνω του 25% στα τιμολόγια ΟΣΕμετρότραμ καιλεωφορείων, των τιμολογίων της ΔΕΗ. Σχετικά άρθρα και του νερού από την νέα ρυθμιστική αρχή που θα συσταθεί στις αρχές του 2013.

Ειδικότερα στις εταιρείες ύδρευσης το Δεκέμβριο πρέπει να τεθεί σε λειτουργία η νέα Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων η οποία θα αποφασίσει για τις αυξήσεις τιμολογίων σε ΕΥΔΑΠ. Σχετικά άρθρα και ΕΥΑΘ. Οι αυξήσεις πρέπει να γίνουν στην αρχή του 2013, καθώς θα ακολουθήσει η αποκρατικοποίηση μέσω τουΤΑΙΠΕΔ.

Αναμένονται επίσης αποφάσεις για αυξήσεις 9% στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Η αύξηση των τιμολογίων θα γίνει με υπουργική απόφαση η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου. Θα προβλέπει ένα μεταβατικό διάστημα 6 μηνών (έως το τέλος Ιουνίου) για να ανασταλούν και όλα τα ειδικά τιμολόγια με την εξαίρεση κάποιων «ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων».

Στη συμφωνία προβλέπεται ότι η συνολική αύξηση των τιμολογίων για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, έως τον Ιούνιο του 2013, πρέπει να είναι τουλάχιστον 12%. Ωστόσο, καθώς η αύξηση το 2012 ήταν 3%, πρέπει να νομοθετηθεί το υπόλοιπο 9% των αυξήσεων το Δεκέμβριο.

iskra

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.