Σε ισχύ τέθηκε το ευρωπαϊκό “κληρονομητήριο”


Του Θανάση Κουκάκη

Δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης νέοι κανόνες που μειώνουν τα νομικά προβλήματα στις περιπτώσεις θανάτου μέλους οικογένειας το οποίο διαθέτει περιουσία σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Η νέα νομοθεσία καθιστά πολύ πιο εύκολη τη διευθέτηση διεθνών κληρονομικών διαδοχών παρέχοντας ένα ενιαίο κριτήριο για τον προσδιορισμό τόσο της διεθνούς δικαιοδοσίας όσο και του εφαρμοστέου δικαίου σε διασυνοριακές υποθέσεις: πρόκειται για τον τόπο συνήθους κατοικίας του αποβιώσαντος.

Η νομοθεσία προβλέπει επίσης ένα “ευρωπαϊκό κληρονομητήριο”, το οποίο θα επιτρέπει στον ενδιαφερόμενο να αποδεικνύει χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις την ιδιότητά του ως κληρονόμου ή ως διαχειριστή κληρονομικής διαδοχής σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά σημαντική βελτίωση σε σχέση με την παρούσα κατάσταση, στην οποία οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες προκειμένου να ασκήσουν τα δικαιώματά τους. Το αποτέλεσμα θα είναι ταχύτερες και λιγότερο δαπανηρές διαδικασίες, που θα εξοικονομούν τόσο χρόνο όσο και χρήμα από άποψη νομικών εξόδων.

Ο νέος κανονισμός για τις διασυνοριακές κληρονομικές διαδοχές που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίθηκε επίσημα από τα κράτη μέλη της ΕΕ θα καταστήσει ευκολότερο για τους Eυρωπαίους πολίτες να χειρίζονται τη νομική πλευρά μιας διεθνούς διαθήκης ή κληρονομικής διαδοχής.

Οι κανόνες θα δημιουργήσουν ασφάλεια δικαίου για τις περίπου 450.000 ευρωπαϊκές οικογένειες που έρχονται κάθε χρόνο αντιμέτωπες με ζητήματα διεθνούς κληρονομικής διαδοχής.

Δεδομένου ότι πάνω από 12,3 εκατομμύρια Eυρωπαίοι πολίτες διαμένουν σε άλλη χώρα της ΕΕ, οι κανόνες είναι πιθανό ότι θα ενδιαφέρουν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Τα κράτη μέλη έχουν πλέον στη διάθεσή τους τρία χρόνια για να ευθυγραμμίσουν την εθνική τους νομοθεσία ούτως ώστε να εφαρμοστούν στην πράξη οι νέοι κανόνες της ΕΕ.

24h

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.